Δικαστήριο στην Τουρκία αθώωσε 103 απόστρατους ναυάρχους που κατηγόρησε ο Ερντογάν για πραξικόπημα

13:40 20/12/2022 - Πηγή: NewsIt

Δικαστήριο στην Τουρκία αθώωσε 103 απόστρατους ναυάρχους, τους οποίους ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει ότι προετοίμαζαν ένα «πραξικόπημα». Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινές κάθειρξης έως 12 ετών για τον καθένα, ενώ και οι απόστρατοι δεν είχαν προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους. 

Το δικαστήριο της Άγκυρας, που είχε αναλάβει την υπόθεση των 103 απόστρατων ναυάρχων, αποφάνθηκε – σύμφωνα με το Anadolu – πως δεν υπήρχαν σε βάρος τους νομικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη διάπραξη

εγκλήματος. Αυτό μετέδωσαν σήμερα (20.12.2022) ΜΜΕ στην Τουρκία.  

Είχαν απαγγελθεί εναντίον τους κατηγορίες αφού είχαν υπογράψει το 2021 μια ανοικτή επιστολή υπέρ του σεβασμού της Συνθήκης του Μοντρέ, που είχε υπογραφεί το 1936. Η συνθήκη αυτή έχει στόχο την αποστρατιωτικοποίηση της Μαύρης Θάλασσας ορίζοντας αυστηρούς κανόνες για το διάπλου πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων που οδηγούν στη Μεσόγειο.

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει όμως να ανοίξει μια νέα διώρυγα στην Κωνσταντινούπολη, δυτικά του Βοσπόρου, για να ανακουφίσει μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου. Οι απόστρατοι ναύαρχοι είχαν εκφράσει τους φόβους τους πως η ενδεχόμενη αναθεώρηση αυτής της συνθήκης, σε περίπτωση που ανοίξει μια τέτοια διώρυγα, θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε τότε καταφερθεί εναντίον αυτών των ανώτατων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, κατηγορώντας τους ότι απειλούν να υποκινήσουν «πραξικόπημα» κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Δικαστήριο στην Τουρκία αθώωσε 103 απόστρατους ναυάρχους που κατηγόρησε ο Ερντογάν για πραξικόπημα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα