Φλερτ με το «κόμμα δυσαρέσκειας», debate γιοκ, «τον αγαπώ τον Τσίπρα», ανοιχτό ακόμη για Μπελέρη, το αντάρτικο εκ του ασφαλούς, οι χαμένες ευκαιρίες της Θεσσαλονίκης, το χαρτί του διαδρόμου Αιγαίου – Ουκρανίας που παίζει η Ελλάδα και το ημιαναπτυγμένο Χ.Α.

06:02 12/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Φλερτ με το «κόμμα  δυσαρέσκειας»

Με το βλέμμα στραμμένο στο …κόμμα της δυσαρέσκειας, το οποίο δεν προέρχεται μόνον από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την ΝΔ, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ανακηρύξει τις ευρωεκλογές σε μάχη των μαχών. «Το 52% της αποχής δεν είναι απολιτίκ είναι απογοητευμένοι» δήλωσε στη συνέντευξη του στον Νίκο Ευαγγελάτο, στο LIVENEWS, στο MEGA.

Δεν θέλει άλλο να τροφοδοτεί τα σενάρια ότι απευθύνεται μόνο σε ειδικά  ακροατήρια που δεν έχουν σχέση με την πολιτική  γιατί γνωρίζει ότι μόνο με αυτά δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, έχει ταβάνι η διεκδίκηση. Κάνει επίθεση φιλίας σε εκείνους που θεωρούν ότι οι ευρωεκλογές προσφέρονται για να σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι πολιτικοποιημένοι αλλά προβληματισμένοι από την πορεία  της κυβέρνησης και επιλέγουν την αποχή. Όπως είναι πασιφανές ότι τον ενδιαφέρουν και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Με τον Ανδρουλάκη δεν θέλει να έχει καμία σχέση ούτε την επόμενη μετά των ευρωεκλογών στην λογική μιας προσπάθειας συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Ρίσκο

Είναι το προσωπικό του στοίχημα η πρωτιά. Παίρνει ρίσκο. Μεγάλο ρίσκο. Ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη. «Είναι απολύτως εφικτό να κερδίσουμε» δήλωσε. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι επόμενοι δύο μήνες, μπορεί να  φέρουν εμάς πρώτο κόμμα». Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβεί το ηθικό μετά τις δημοσκοπήσεις που τον επανέφεραν στην δεύτερη θέση από την τρίτη που είχε πέσει. «Κι αν η ΝΔ είναι στο 29% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20% δεν θα είναι μια μεγάλη νίκη;» αναρωτιούνται. Ποντάρουν στην μονοψήφια διαφορά την οποία αν πετύχει ο Κασσελάκης θα του προσδώσει δυναμική νίκης προς τις εθνικές εκλογές και θα δείξει ότι το παιχνίδι είναι ανοιχτό. Το βέβαιο είναι ότι μέσα σε ενάμιση μήνα περίπου από το συνέδριο άλλαξε το κλίμα. Εκεί που πολλοί περίμεναν την βραδιά των ευρωεκλογών να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποκαθήλωση του Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ,  συνεχίζει να παίζει μπάλα και πέτυχε αυτήν την στιγμή να έχει εξαφανιστεί η εσωκομματική αντιπολίτευση. «Και που να δείτε σε έξι μήνες τι θα πετύχουμε» έλεγε σε συνομιλητές του στο Mega. «Έχω διορατικότητα».

Θέσεις!

Η επικοινωνιακή δεινότητα σε συνδυασμό με το θράσος που απορρέει από τα μόλις 36 χρόνια του έχουν ένα αντίκρισμα αλλά χρειάζονται και βάθος.  Και αυτό ακόμη σε ό,τι αφορά στην καθαρότητα των θέσεων του ο Στέφανος Κασελάκης δεν το έχει. Στις ερωτήσεις του Νίκου Ευαγγελάτου στον τομέα της οικονομίας δεν ήταν ξεκάθαρος στο τι σχέδιο έχει. Επίσης αυτά που περιέγραφε πχ για το μέρισμα δεν ήταν κατανοητά ούτε από τους οικονομολόγους. Οι πολίτες θέλουν λύσεις στα προβλήματα τους, όχι απλώς έναν πολιτικό αρχηγό να τους αγκαλιάζει και να τους χτυπάει στην πλάτη. Στις εθνικές κάλπες είναι η πραγματική δοκιμασία. Σε καμιά περίπτωση, πάντως, δεν είναι ένας αντίπαλος που θα πρέπει να υποτιμάει κάποιος. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που ο κόσμος αισθάνεται ότι μπορεί να στείλει μήνυμα χωρίς να διακινδυνεύσει η διακυβέρνηση της χώρας και η πολιτική σταθερότητα (63% στη δημοσκόπηση της Alco).

Debate γιοκ!

Τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών με τους όρους των εθνικών εκλογών, ενόψει των ευρωεκλογών πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στον Άλφα. Αρνητική ήταν η απάντηση του Μαξίμου.  Ο αν. υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος εξήγησε μάλιστα ότι ένα τέτοιο ντιμπέιτ για τις Ευρωεκλογές θα ήταν χαοτικό καθώς θα έπρεπε να συμμετέχουν 11-12 πολιτικοί αρχηγοί,  «με τον αστερίσκο των Σπαρτιατών», διότι δεν είναι βέβαιο ότι το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου θα δώσει το πράσινο φως για να κατέβουν στις ευρωεκλογές μετά την εισαγγελική παραγγελία για άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 11 βουλευτών του. Τα νέα πρόσωπα που θα μπορούσαν να προστεθούν είναι οι νυν ευρωβουλευτές Πέτρος Κόκκαλης που ίδρυσε το κόμμα «Κόσμος» και ο Αλέξης Γεωργούλης, που κατεβαίνει με το Πράσινο Κίνημα. Πηγές της ΝΔ τονίζουν ότι αν θέλουν debate μπορούν να κάνουν Κασελάκης – Ανδρουλάκης για την δεύτερη θέση, στις ευρωεκλογές δεν εκλέγεται πρωθυπουργός και επομένως δεν έχει νόημα μια τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, τον πρώτο λόγο έχουν οι  ευρωβουλευτές και  επίσης δεν ξαναέγινε ντιμπέιτ για τις ευρωεκλογές. Έγιναν όμως. Και μάλιστα δυο.

Το 2004 και το 2009

Για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου του 2004, διεξήχθη debate στις 8 Ιουνίου. Πήραν μέρος ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Συντονιστής ήταν ο Γιάννης Πρετεντέρης και ερωτήσεις υπέβαλαν ο Νίκος Ευαγγελάτος, ο Παύλος Τσίμας, η Έλλη Στάη, ο Μανόλης Καψής, και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Το δεύτερο debate διεξήχθη στις 28 Μαΐου του 2009 και συμμετείχαν ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γενική γραμματέας  του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Τον συντονισμό είχε η Μαρία Χούκλη και ερωτήσεις υπέβαλαν οι Νίκος Ευαγγελάτος, Όλγα Τρέμη, Αιμίλιος Λιάτσος, Σία Κοσιώνη, Αντώνης Σρόιτερ και Ανδρέας Κωνσταντάτος.

TikTok 

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τρία σημεία άδειασε τον διάδοχο του Στέφανο Κασσελάκη, στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που και φέτος συγκέντρωσε το εσωτερικό και διεθνές ενδιαφέρον.

• «Η Αριστερά πρέπει να επαναπροσεγγίσει τα οράματα και τις αξίες της πολιτικής, να δώσει νόημα στην πολιτική και όχι μόνο στην επικοινωνία και να αντιμετωπίσει το κρίσιμο αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου» δήλωσε.

• “Δεν είναι μόνο το Tik Tok πολιτική” τόνισε. «Πρέπει να εμπνεύσουμε τους νέους ανθρώπους με οράματα, με ιδέες, με αξίες».

• «Η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του χωρίς αντίπαλο και κινδυνεύει να βγει δεύτερος. Αυτό οφείλει να το αξιοποιήσει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση».

«Τον αγαπώ τον Τσίπρα»

Ο Στέφανος Κασελάκης όμως δήλωσε ότι αγαπάει τον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς, πολύ περισσότερο αγαπάει τους τσιπρικούς ψηφοφόρους. Όπως και τους πολακικούς. Δεν κόλωσε όπως είπε,  στην Κρήτη, και δήλωσε ξανά τον σεξουαλικό προσανατολισμό του παρά το γεγονός ότι κάποιοι «Κρητίκαροι» πιθανόν δυσανασχετούν. Όπως ο Παύλος Πολάκης ο οποίος αντέδρασε στο γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών γιατί ακούει παράπονα στα ορεινά χωριά. Στα Χανιά όπου εκλέγεται ο Πολάκης, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε κατά την περιοδεία του Κασσελάκη ήταν λίγος και υποτονικός. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άφησαν αιχμές  ότι δεν ενεργοποιήθηκε  ο Πολάκης. Στα Χανιά πάντως θα γιορτάσει ο Κασσελάκης τον γάμο του με τον Τάιλερ Μάκμπεθ, στα τέλη Καλοκαιριού. 

Ανοιχτό ακόμη για Μπελέρη

Χθεσινοβραδινές πληροφορίες από πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι η υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν έχει αποκλειστεί ακόμη, παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν. Ο πρωθυπουργός ο οποίος επιστρέφει σήμερα από την Λιθουανία δεν αποφάσισε ακόμη. Ο γιος του Φρέντι Μπελέρη Πέτρος που εξετάστηκε ως εναλλακτική, σε κατ´ ιδίαν συζητήσεις τόνιζε ότι δεν ενδιαφέρεται ο ίδιος. Αν είναι να κατέβει κάποιος θα πρέπει να είναι ο πατέρας του καθώς ο στόχος είναι να βγει από την φυλακή, όπως λέει.

Το αντάρτικο εκ του ασφαλούς…

Θα έχετε διαβάσει πως εδώ και μήνες οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Εγνατία Οδός ΑΕ, της κρατικής εταιρείας που έχει σήμερα τη διαχείριση της Εγνατίας Οδού, δεν παραλαμβάνουν τις μελέτες των συμβούλων για την πιστοποίηση των σηράγγων με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνεται ένα από τα προαπαιτούμενα για το οικονομικό κλείσιμο της νέας σύμβασης παραχώρησης. Επιπλέον δε μπορούν να προχωρήσουν τα έργα στις σήραγγες του οδικού άξονα στον οποίο δεν έχει γίνει ποτέ βαριά συντήρηση. Πιστεύετε πως θα μπορούσαν να συμβαίνουν όλα αυτά σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς να ανοίξει μύτη; Ως κερασάκι στην τούρτα ήρθαν οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου για την κατάσταση συγκεκριμένων σηράγγων. Μιλάμε για παρατράγουδα με μεγάλο κόστος. Η στήλη μένει στη χθεσινή δήλωση του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου πως η Εγνατία θα παραδοθεί το ταχύτερο δυνατό στον παραχωρησιούχο.

…και η συζήτηση που δεν γίνεται

Κάποιοι θα υποστηρίξουν πως κακώς παραχωρούνται κρατικές υποδομές σε ιδιώτες, πως τα κέρδη από την αξιοποίησή τους πρέπει να μείνουν στο δημόσιο, κ.α. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ σκληρή και γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της παραχώρησης της εκμετάλλευσης υποδομών όπως η Εγνατία Οδός, κ.α. σε ιδιώτες. Μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι της κρατικής Εγνατία Οδός έχουν καταφέρει να μοιράσουν δωρεάν διελεύσεις σε περισσότερους από τους μισούς χρήστες του οδικού άξονα σε βάρος της ασφάλειας του δρόμου (δεν έχει γίνει ποτέ βαριά συντήρηση), των χρηστών (υπάρχει μόνο ένα βενζινάδικο σε 700 χιλιόμετρα!) και του κρατικού προϋπολογισμού. Διάφοροι παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας, με τη συνδρομή υπουργών, πέτυχαν να αναβάλλουν συνεχώς την επιβολή διοδίων στον ακριβοπληρωμένο οδικό άξονα με αποτέλεσμα να είναι στη σημερινή άθλια κατάσταση, να μην υπάρχουν κονδύλια για τους κάθετους άξονες, κ.α.

Θεσσαλονίκη, η πόλη των χαμένων ευκαιριών!

Το μετρό χρειάστηκε δεκαπέντε χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί, η αναβάθμιση της ανατολικής περιφερειακής λεωφόρου με το flyover είναι ήδη στον αέρα, ο σχεδιασμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ αλλάζει από μήνα σε μήνα χωρίς να υπάρχει ορατότητα για τη χρηματοδότηση, ο διαγωνισμός για τη μεγαλύτερη μαρίνα της Βαλκανικής στην Αρετσού πάει από εξάμηνο σε εξάμηνο εν μέσω αντιδράσεων, το μεγάλο εμπορευματικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου θα μείνει στα χαρτιά, οι επενδύσεις για την αναβάθμιση του λιμανιού Θεσσαλονίκης είναι εδώ και χρόνια εν αναμονή. Πρόκειται για λίγα από τα παραδείγματα που δείχνουν την κατάντια της «συμπρωτεύουσας», τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές που θα βοηθήσουν ώστε να γίνει πραγματικά η πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι φορείς της πόλης μάλλον πρέπει να κάνουν μια ειλικρινή συζήτηση με τους κατοίκους για το πως βλέπουν το μέλλον.

Η Ελλάδα παίζει το χαρτί του νέου διαδρόμου προς Ουκρανία

Το γράψαμε και χθες. Η Ελλάδα θέλει να παίξει το χαρτί του νέου (σιδηροδρομικού, οδικού και ενεργειακού) διαδρόμου από τη Μεσόγειο προς την Ουκρανία. Το δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύνοδο κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών. Όπως είπε «η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών, ανοίγοντας τη νότια οδό συνδεσιμότητας, είτε αυτό αφορά στη σιδηροδρομική και οδική συνδεσιμότητα είτε αφορά στην ενέργεια, καθώς μπορούμε να γίνουμε το φυσικό σημείο εισόδου για την ενέργεια -είτε πρόκειται για φυσικό αέριο είτε για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές- από το νότο στον βορρά». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε σωστά πως αφού η Ελλάδα είναι πλέον μέλος της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών η τελευταία μπορεί να μετονομαστεί σε Πρωτοβουλία Τεσσάρων Θαλασσών, καθώς ανοίγει τον νότιο διάδρομο προς το Αιγαίο Πέλαγος.

Στη χώρα που το Χ.Α. θέλει είσοδο στις ανεπτυγμένες αγορές

Το ελληνικό χρηματιστήριο θέλει να επιστρέψει όσο το δυνατόν ταχύτερα στις ανεπτυγμένες αγορές του πλανήτη, αλλά δε φαίνεται να ασχολούνται και πολύ με την επίτευξη αυτού του στόχου. Δε χρειάζεται, βέβαια, να μιλήσουμε για την κατάσταση του δικτυακού τόπου του ελληνικού χρηματιστηρίου που έχει μείνει κάποιες δεκαετίες πίσω. Σημαντικότερο ζήτημα είναι τα ανακλαστικά των χρηματιστηριακών αρχών όταν συμβαίνουν γεγονότα που σε άλλες, αναπτυγμένες, αγορές θα είχαν προκαλέσει την παρέμβασή τους. Για παράδειγμα, μήπως πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουν το αυτί επαγγελματιών της φημολογίας οι οποίοι αρχίζουν να διαρρέουν μία – δύο ημέρες νωρίτερα ένα σημαντικό γεγονός που θα ανακοινώσουν επισήμως; Αν, λέμε αν, τους ζητούσαν αστραπιαία να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη φημολογία, μήπως θα σκέφτονταν δύο φορές πριν επαναλάβουν το ίδιο παιχνίδι ξανά και ξανά;

To άρθρο Φλερτ με το «κόμμα  δυσαρέσκειας», debate γιοκ, «τον αγαπώ τον Τσίπρα», ανοιχτό ακόμη για Μπελέρη, το αντάρτικο εκ του ασφαλούς, οι χαμένες ευκαιρίες της Θεσσαλονίκης, το χαρτί του διαδρόμου Αιγαίου – Ουκρανίας που παίζει η Ελλάδα και το ημιαναπτυγμένο Χ.Α. δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
φλερτ, τσιπρας, θεσσαλονικη, ελλαδα, φλερτ, γιώργος παπανδρέου, σία κοσιώνη, αλέξης τσίπρας, tik tok, συριζα, νεα δημοκρατια, mega, ΠΑΣΟΚ, πήχη, δημοσκοπηση, εκλογες, alco, φως, νέα, ιουνίου, παπανδρεου, ΚΚΕ, ευαγγελατος, μαΐου, ΛΑΟΣ, καρατζαφερης, σρόιτερ, κρητη, χανια, μετρο, ΔΕΘ, αιγαιο, newsit, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, χρηματιστηριο, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, newsit.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2013, κωστας καραμανλης, ξανα, αλέξης τσίπρας, αλεκα παπαρηγα, αιμιλιος λιατσος, σρόιτερ, αλφα, δωρεαν, ηγεσια, ουκρανια, πλαισιο, πυλη, σημερινη, τα νεα, φημες, φυσικο αεριο, φως, mega, αρθρο, αλλαξε το, ανδρουλακης, αξονες, αυτι, βλεμμα, βραδια, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γιώργος παπανδρέου, δευτερο, δημοσιο, δειτε, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, εγνατια οδος, εγνατια, ειπε, υπαρχει, ελλη, ελλη σταη, ενεργεια, εργα, εξι, επικοινωνια, επενδυσεις, επρεπε, εσωτερικων, ιδεες, ιδιο, θεοδωρακης, θρασος, θοδωρης, ηθικο, εικονα, καψης, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λιθουανια, λογο, μαΐου, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, μαρια, νικο, νοημα, οδος, ολγα τρεμη, ολγα, οραματα, πιστοποιηση, προβληματα, ρισκο, συζητηση, συντηρηση, σία κοσιώνη, σια, σχεδιο, τμημα, τουρτα, τρια, τριτη, τσιμας, φυλακη, φυσικο, αγορες, ερωτησεις, γεωργουλης, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, κωστας, μεινει, παυλος, παιχνιδι, πηγες, πήχη, πληροφοριες, tik tok, χαοτικο, χουκλη
Τυχαία Θέματα