Φόρος εισοδήματος: Πώς επιτυγχάνεται έκπτωση 200 ευρώ σε άτομα με αναπηρία

04:32 1/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Ευκαιρία για τα άτομα με αναπηρία να κερδίσουν την έκπτωση των 200 ευρώ από τον φόρο εισοδήματος, υπάρχει με την σωστή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Οι φορολογούμενοι, μαζί με τη δήλωση των υπόλοιπων στοιχείων τους στο έντυπο για τον φόρο εισοδήματος, θα πρέπει να συμπληρώσουν τους απαραίτητους κωδικούς. Συγκεκριμένα, στους κωδικούς 001-002 θα πρέπει να επιλέξουν να βάλουν Χ πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», εάν ένας από τους δύο συζύγους παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67%.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συνυποβληθούν οι προβλεπόμενες γνωματεύσεις υγειονομικών

επιτροπών, από τις οποίες να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και η χρονική της διάρκεια.

Σε περίπτωση που έχουν εκδοθεί ελλιπείς γνωματεύσεις ή γνωματεύσεις από αναρμόδιες υγειονομικές επιτροπές δεν είναι δυνατό να γίνουν δεκτές για την αναγνώριση φορολογικών ελαφρύνσεων. Οι ήδη εκδοθείσες γνωματεύσεις πριν την 01.09.2011 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕΠΑ) από τις υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών ή περιφερειών, μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της υπόψη φορολογικής ελάφρυνσης επ’ αόριστον, αν πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση, ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους.

Σε περίπτωση που έχουν εκδοθεί ελλιπείς γνωματεύσεις, δεν θα γίνονται δεκτές για την αναγνώριση της εν λόγω φορολογικής ελάφρυνσης.

Το δεύτερο πεδίο που πρέπει να δοθεί προσοχή είναι οι κωδικοί 005-006, όπου συμπληρώνεται ο αριθμός των συγγενών ατόμων με αναπηρία 67%. Ο αριθμός θα συμπληρωθεί στο λευκό τετραγωνίδιο μετά τον κωδικό 005 και ο αριθμός των προσώπων που έχουν συγγένεια με τη σύζυγο συμπληρώνεται στο λευκό τετραγωνίδιο μετά τον κωδικό 006.

Επιπλέον, στις κοινές δηλώσεις έγγαμων ή Μ.Σ.Σ. που έχουν από κοινού εξαρτώμενα τέκνα με τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) αναπηρία, συμπληρώνεται ο κωδικός 005 από τον υπόχρεο κι αν ο φόρος του δεν επαρκεί για να πιστωθεί το ποσό των 200 ευρώ, αυτό πιστώνεται, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, στον φόρο του άλλου συζύγου/ΜΣΣ, εκτός κι αν την μείωση την έχει ήδη λάβει το εξαρτώμενο τέκνο.

Στις κοινές δηλώσεις παντρεμένων, τα τέκνα καθένα εξ αυτών που δεν έχουν αποκτήσει από κοινού, δηλώνονται από τον γονέα είτε στον κωδικό 005 είτε στον κωδικό 006.

Τέλος, στους Κωδικούς 009-010, θα πρέπει να επιλεγεί το Χ εάν o φορολογούμενος είναι:

ανάπηρος αξιωματικός ή οπλίτης που έχει αποστρατευθεί, ανεξάρτητα εάν η αναπηρία προήλθε από πολεμική αιτία ή σε ειρηνική περίοδο και ανεξάρτητα από το εάν οφείλεται ή όχι στην υπηρεσία,αξιωματικός με τραύμα ή νόσημα που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο,στρατιωτικός συνταξιούχος που δικαιούται αναπηρική σύνταξη και δεν την παίρνει διότι διορίστηκε σε έμμισθη δημόσια θέση και παίρνετε μισθό,στρατιωτικός συνταξιούχος που δικαιούται αναπηρική σύνταξη και παραιτήθηκε από αυτή γιατί επιλέξατε τη σύνταξη με βάση τα χρόνια της υπηρεσίας σας,θύμα πολέμου ή τρομοκρατικών ενεργειών και δικαιούστε σύνταξη από πολεμική αιτία,θύμα από τον άμαχο πληθυσμό και λαμβάνετε σύνταξη λόγω πολεμικής αιτίας,μέλος οικογένειας αξιωματικού ή οπλίτη, ο οποίος απεβίωσε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας σε ειρηνική περίοδο και δικαιούστε να λαμβάνετε σύνταξη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την αιτία αυτή,δικαιούται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηρος ή θύμα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.

To άρθρο Φόρος εισοδήματος: Πώς επιτυγχάνεται έκπτωση 200 ευρώ σε άτομα με αναπηρία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα