Γκρίνια με το «καλημέρα» στη Νέα Αριστερά - Τα σενάρια για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και οι διαμαρτυρίες

07:24 7/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Τα σενάρια συνεργασίας της Νέας Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ έφεραν και τα πρώτα σύννεφα στον νέο κομματικό φορέα ο οποίος δημιουργήθηκε από τους “11” βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας της Νέας Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πάντα ήμουν υπέρ των συμμαχιών. Αλλά πρέπει να είσαι κάτι, να λες κάτι, να ξέρεις τι θέλεις και μετά θα κάνεις τον συμβιβασμό. Μπορεί μετά με συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ, με το ΣΥΡΙΖΑ, να βρούμε συμβιβασμούς. Αλλά πρέπει να αρχίσεις από ένα στιβαρό κόμμα που ξέρει τι θέλει».

Σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να βρεθεί πεδίο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «υποστηρίζω εδώ και χρόνια κόκκινο – πράσινο, ελπίζω (να συνεργασθούμε) σε πολλά θέματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμεινε, στην πραγματικότητα, σε όσα λέγονται και από αλλά στελέχη της Ομπρέλας που ανήκουν στην Νέα Αριστερά και τα οποία εμφανίζονται θετικά σε ένα πολιτικό φλερτ με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δύο ημέρες πριν είχε εμφανιστεί αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ακολουθώντας την πάγια τακτική του, καθώς ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα επιφυλακτικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

“Έχουμε τη δυνατότητα για μία ισχυρή παρουσία στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, για μία ισχυρή παρουσία η οποία θα ξαναφέρει την Αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο με περηφάνια στο προσκήνιο. Θα συζητήσουμε με κινήσεις, με κινήματα πολιτών, με οικολογικά σχήματα τα οποία υπάρχουν. Όμως σε αυτή τη φάση, με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής συμπόρευσης. Είναι άλλο πράγμα να υπάρξει μια κοινή στάση σε κάποιες κοινοβουλευτικές μάχες και άλλο πράγμα η πολιτική συμπόρευση πολιτικά, ιδεολογικά, προγραμματικά” είχε πει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Την πολυφωνία και τη διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης των “11” βουλευτών στο θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύτηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη – η οποία προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν είχε δεχθεί τα πυρά των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και ιδιαίτερα του Δημήτρη Τζανακόπουλου) – προκειμένου να σημειώσει: «Από εκεί που εμείς οι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν το πρόβλημα, τα σκουπίδια οι ΠΑΣΟΚοι που κατέστρεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ», τώρα η Νέα Αριστερά – της οποίας είναι στέλεχος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος – βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η αναφορά στον Δημήτρη Τζανακόπουλου έχει να κάνει με τον έντονο τσακωμό που συνέβη το βράδυ των πρώτων εκλογών, όταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τσακώθηκε με τον Παναγιώτη Ρήγα για το θέμα της διεύρυνσης λέγοντας μάλιστα «τα σκουπίδια οι ΠΑΣΟκοι μας κατέστρεψαν» .

O Αλέξης Τσίπρας από την Ρώμη, σε νέα του παρέμβαση, επικαλέστηκε τον Αντόνιο Γκράμσι για το καθήκον της Αριστεράς και τη σημασία της ενότητας μεταξύ των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων.

Όπως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «το θετικό για τις πολλαπλές μορφές της Αριστεράς και των προοδευτικών κομμάτων στη γειτονική Ιταλία, είναι ότι τουλάχιστον ασχολούνται περισσότερο με τη Μελόνι, παρά με το να ανταλλάσσουν φίλια πυρά».

To άρθρο Γκρίνια με το «καλημέρα» στη Νέα Αριστερά - Τα σενάρια για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και οι διαμαρτυρίες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γκρίνια, Αριστερά -, ΠΑΣΟΚ,gkrinia, aristera -, pasok