Η απούσα αντιπολίτευση, το επενδυτικό κενό μετά το 2027, η εκκίνηση του IRC στο Ελληνικό και ο νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα υπεράκτια αιολικά

05:20 18/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Μόνη «αντιπολίτευση» ο Σαμαράς

Τα γράφαμε και την περασμένη Δευτέρα. Ελλείψει ουσιαστικής αντιπολίτευσης από την ευρύτερη κεντροαριστερά – αριστερά και διατύπωσης στοιχειωδώς σοβαρού λόγου από την επίσης κατακερματισμένη «δεξιά της δεξιάς» έως κι ακροδεξιάς, το «βάρος» της αντιπολίτευσης έχει πέσει στις πλάτες της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας. Κι από ό,τι φαίνεται, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το έχει πάρει κάπως προσωπικά το ζήτημα της έλλειψης αντιπολίτευσης στη χώρα κι εμφανίζεται ως μπροστάρης στην προσπάθεια

να υπάρξει «θεσμική ισορροπία». Η αρχή έγινε με την πιθανή θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, η συνέχεια δόθηκε με τα ελληνοτουρκικά και τώρα με τις δήθεν «ελληνοποιήσεις». Κι αν στο θέμα του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια μπορεί κάποιος να διακρίνει στοιχεία από το DNA της δεξιάς συντηρητικής παράταξης, στις άλλες υποθέσεις η αντίδραση έχει αρχίσει να μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια διαφοροποίησης για την διαφοροποίηση. Το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σε διευκρινίσεις για τη νέα κριτική Σαμαρά υπό τον φόβο των παρερμηνειών και των ευρύτερων αντιδράσεων, αλλά φαίνεται να επιλέγει την οδό του «πετάω την μπάλα στην εξέδρα» με τον Αντώνη Σαμαρά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ως πρώην πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα της έκφρασης προσωπικών απόψεων ακόμα και κόντρα στην επίσημη κυβερνητική γραμμή.

Το πρόβλημα παραμένει

Στην ουσία της υπόθεσης, πάντως, η μίνι ενδοκυβερνητική κρίση έφερε εκ νέου στην επιφάνεια ένα μείζον θέμα, αυτό της έλλειψης εργατικών χεριών για κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι οι αγροτικές εργασίες, η κατασκευή των μεγάλων έργων, ο κλάδος του επισιτισμού, του τουρισμού κλπ. Τα τελευταία χρόνια, οι θεσμικοί φορείς των κλάδων επισημαίνουν διαρκώς το πρόβλημα και ζητούν από την κυβέρνηση πρωτοβουλίες. Η πρόσφατη τροπολογία Καιρίδη – Γεωργιάδη έρχεται να δώσει μερική απάντηση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο πάντως χρειάζεται ουσιαστική και συγκροτημένη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί και να μην μετατραπεί σε τροχοπέδη στην προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση αύριο θα φανεί ποια θα είναι η τύχη της τροπολογίας, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία με την ελπίδα να δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία από τυχόν επιπλέον διαρροές πέραν της στάσης Σαμαρά.

Η Ελλάδα, η Ε.Ε. και το επενδυτικό κενό μετά το 2027

Εν μέσω της προεόρτιας ευδαιμονίας και επιδομάτων περνούν στα ψιλά οι διαγκωνισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διεύρυνση, τα δημοσιονομικά και τις νέες ισορροπίες λόγω και των επικείμενων αλλαγών προσώπων, μετά τις ευρωεκλογές. Συνηθισμένοι στις σίγουρες κοινοτικές επιδοτήσεις θεωρούμε αυτονόητο πως θα συνεχίσουν να έρχονται πολλά κοινοτικά κονδύλια και μετά το 2027. Μήπως, όμως, πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για την εποχή μετά το Ταμείο Ανάκαμψης; Με ποιον τρόπο θα καλυφθεί το σίγουρο χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει στις επενδύσεις που χρειαζόμαστε ως χώρα ώστε να προχωρήσει η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μέχρι το 2030; Ποιος ασχολείται με το κρίσιμο ζήτημα από την πανταχού απούσα αντιπολίτευση;

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές για το FSRU Αλεξανδρούπολης

Προ ημερών είχαμε αναδείξει το θέμα με τις προσφυγές οικολογικών οργανώσεων εναντίον των περιβαλλοντικών όρων αδειοδότησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας της επένδυσης για το FSRU Αλεξανδρούπολης. Αμέσως μετά ήρθαν κι οι επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της WWF. Σας ενημερώνουμε τώρα ότι οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ απέρριψαν τις προσφυγές, οπότε τις επόμενες ημέρες μάλλον θα καταφτάσει χωρίς προβλήματα το FSRU “Αλεξανδρούπολις” στην Αλεξανδρούπολη για να πιάσει δουλειά και να αρχίσει να στέλνει αέριο στις γειτονικές χώρες. Ας σημειωθεί ότι το αέριο που θα διαχειρίζεται η επένδυση θα έρχεται από το εξωτερικό και θα φεύγει για το εξωτερικό. Μένει να δούμε αν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα συνεχίσουν τις αντιδράσεις σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ξεκινά το IRC στο Ελληνικό

Μία πολύ μεγάλη και σημαντική επένδυση μπαίνει σε τροχιά ουσιαστικής υλοποίησης, καθώς σύντομα θα ξεκινήσουν οι κύριες κατασκευαστικές εργασίες για την ανάπτυξη του Integrated Resort Complex (IRC) στο Ελληνικό από την κοινοπραξία HARD ROCKΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Προηγήθηκαν μήνες προετοιμασίας, μελετών και γραφειοκρατικής δουλειάς για την έκδοση των απαραίτητων αδειών, αλλά και για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της επένδυσης, η οποία τελικά θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από την αρχικά σχεδιαζόμενη, που ήδη ήταν αισθητά μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπε ο διαγωνισμός. Η επένδυση θα κινηθεί αισθητά άνω του 1 δις. ευρώ κι αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός περίπου τριών ετών, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ευρύτερη επένδυση στο Ελληνικό, την πόλη της Αθήνας και την χώρα γενικότερα. Τους προηγούμενους μήνες στην περιοχή του έργου υλοποιούνταν πρόδρομες εργασίες, ωστόσο την προσεχή Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου θα δοθεί το επίσημο σήμα έναρξης του κυρίως μέρους των κατασκευαστικών εργασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη των εργασιών διαψεύδει στην πράξη τους λίγους καλοθελητές που έβλεπαν προβλήματα και δήθεν αξεπέραστα εμπόδια στην υλοποίηση του project.

Οι δέκα υποψήφιοι για τα υπεράκτια αιολικά

Επαφές με περίπου δέκα υποψήφιους επενδυτές για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, οι έξι από τους οποίους είναι κοινοπραξίες ελληνικών και διε8νών ομίλων, είχε μέχρι στιγμής η διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος αναφέρεται σε οκτώ σχήματα, αλλά προσθέτει πως δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν εμφανιστούν και νέοι επενδυτές καθώς η αγορά είναι ιδιαίτερα δυναμική όπως και οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Μεταξύ των σχημάτων είναι Helleniq Energy με τη γερμανική RWE, η Mytilineos με την δανέζικη Copenhagen Infrastructure Partners, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Ocean Winds, η Intrakat με τη βελγική Parkwind. Ο νέος γύρος συζητήσεων, που θα κρίνει και το ενδιαφέρον κάποιων σχημάτων ξεκινάει αυτές τις ημέρες. Με το νέο κύκλο θα εντοπιστούν οι περιοχές που έχουν ενδιαφέρον οι υποψήφιοι επενδυτές και θα προχωρήσουν νέες τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες.

Τα …κάλαντα του Ι. Λιανού στις τράπεζες

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις για το συμβιβασμό μεταξύ τραπεζών και Επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχέση με τις προμήθειες στις συναλλαγές. Έτσι και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Και ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής κ. Λιανός θα προσθέσει μια ωραία αράδα στο βιογραφικό του. Και οι διοικήσεις των τραπεζών θα σταματήσουν να κυκλοφορούν με τη δαμόκλειο σπάθη των κυρώσεων. Όλα καλά!

To άρθρο Η απούσα αντιπολίτευση, το επενδυτικό κενό μετά το 2027, η εκκίνηση του IRC στο Ελληνικό και ο νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα υπεράκτια αιολικά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
irc, irc, γυρος, εκκινηση, αιολικα, νεα δημοκρατια, γεκ τερνα, σαμαρας, dna, διευκρινίσεις, νέα, συγκεκριμένο, συριζα, ψηφοφορία, ελλαδα, επιδοματα, wwf, αλεξανδρουπολη, rock, γεκ, τερνα, δις, αθηνα, project, αρης, energy, rwe, copenhagen, ocean, τραπεζες, newsit, Αντωνης Σαμαρας, βιογραφικο, τραπεζα της ανατολης, newsit.gr, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, επιδοτησεις, χωρες, το θεμα, δημοκρατια, δουλεια, θεμα, κοντρα, τυχη, dna, rwe, αγορα, αρθρο, αξιζει, γεκ τερνα, γεκ, δευτερα, διευκρινίσεις, διοικηση, δις, δοθει, δωσει, δοθηκε, εγινε, ευρω, ελπιδα, εβδομαδα, εξι, επενδυσεις, εποχη, ερχεται, ερχονται, ετων, ζευγαρια, υπηρεσιες, η πρασινη, κυβερνηση, μαξιμου, μειζον, μηνες, μινι, οκτω, ουσια, πρασινη, προβληματα, σιγουρο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, σχηματα, τερνα, υλοποιηση, ψηφοφορία, ψηφιακη, copenhagen, δικαιωμα, energy, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, project, υπουργειο, λιανος, μοιαζει, ocean, πληροφοριες, rock, σημα, wwf
Τυχαία Θέματα