Η Ελληνική Γλώσσα στον Δρόμο του Μεταξιού

18:20 26/2/2024 - Πηγή: NewsIt

Ελλάδα- Κίνα. 7014 χιλιόμετρα. Δύση και Ανατολή.  Και όμως η απόσταση είναι μικρότερη από αυτή που νομίζουμε. Ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο δύσκολο να φτιαχτούν οι κατάλληλες γέφυρες. Οι Κινέζοι, όπως βέβαια και οι άλλοι ξένοι, λένε συχνά «it’s Greek to me». Με τον ίδιο τρόπο εμείς λέμε: «Είναι κινέζικα για εμένα». Ίσως αυτό να μην είναι τυχαίο. Αν και βρισκόμαστε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κίνα, μιλάμε για δύο χώρες των οποίων οι γλώσσες
είναι μοναδικές στον κόσμο.
Θεμέλια και κοιτίδες δύο σπουδαίων πνευματικών πολιτισμών,

στη Δύση και την Ανατολή, η Κίνα και η Ελλάδα κατάφεραν γλωσσικά να διατηρήσουν μία μακραίωνη, αδιάκοπη παρουσία και εξέλιξη μέσα από δρόμους παράλληλους. Η μία γλώσσα γεννήθηκε στους κόλπους της σινοθιβετιανής οικογένειας, ενώ η άλλη είναι παιδί της ινδοευρωπαϊκής. Ιδεογράμματη και υπαινικτική η πρώτη, αλφαβητική και ευκρινής η δεύτερη. Τότε, πώς είναι αδέλφια;

Κάποιες φορές τις πιο ισχυρές σχέσεις δημιουργούν οι κοινές εμπειρίες και όχι οι κοινές καταβολές. Αυτή ακριβώς η συγγένεια ιχνογραφήθηκε σε μία εκδήλωση που για πρώτη φορά καταπιάνεται με το ζήτημα της παράλληλης εξέλιξης των δύο σπουδαίων αυτών γλωσσών και η οποία διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σαγκάης (SISU), την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023.

Αφορμή της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και είχε τίτλο «Η Ελληνική Γλώσσα στον Δρόμο του Μεταξιού, Ταξιδεύοντας Γλωσσικά από την Ελλάδα στην Κίνα», στάθηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Ένας εορτασμός διαφορετικός από τους άλλους, που στόχο είχε να αναδείξει για ακόμη μια φορά την πνευματική εμβέλεια και το άσβεστο θάμβος της ελληνικής γλώσσας, που ποτέ δε γνώρισε γεωγραφικούς περιορισμούς. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Ψύρη, Γενικό Διευθυντή Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, «μία συνέχεια της ευρύτερης προσπάθειας του σχολείου να αναδείξει δημιουργικά την ελληνική γλώσσα μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και στην οποία εντάσσεται και η περσινή αντίστοιχη εκδήλωση του σχολείου με τίτλο
“It’s not Greek to me” με καλεσμένη την Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ca' Foscari της Βενετίας, Caterina Carpinato».
Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή στάθηκαν δύο σημαντικές καλεσμένες, των οποίων η επιστημονική εμβρίθεια και η επικοινωνιακή αμεσότητα έριξαν ένα νέο φως σε μία διαφορετική γλωσσική προσέγγιση. Πρόκειται για την αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης, Έλενα Αβραμίδου και την αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας και Διευθύντρια της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών και του Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης, Hu Jingjing.

Παράλληλα με τη δική τους σημαντική συμβολή, μία ομάδα Ελλήνων και Κινέζων μαθητών και μαθητριών του σχολείου ακολούθησαν το νήμα της κοινής πολιτισμικής πορείας της Ελληνικής και Κινεζικής γλώσσας, από την αρχαιότητα μέχρι
σήμερα, εντόπισαν τις ομοιότητες πίσω από τις διαφορές τους, μοιράστηκαν τα προσωπικά τους γλωσσικά βιώματα και περπάτησαν πάνω στον σύγχρονο “δρόμο του μεταξιού” που μας φέρνει μπροστά στο αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω από την Ελληνική Γλώσσα στα Πανεπιστήμια της Κίνας σήμερα.

Όπως σημείωσε και η κ. Ανδριάνα Κορασίδη, συντονίστρια της εκδήλωσης και φιλόλογος του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα «είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις ότι παιδιά που θα μπορούσαν να φοιτήσουν σε διεθνή ή ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιλέγουν να ακολουθήσουν τον δύσβατο δρόμο της ελληνικής και μάλιστα και των προγενέστερων μορφών της, θυμίζοντάς μας τον ορισμό του Ισοκράτη για τους Έλληνες».

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα σύντομο ταξίδι στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, του πλέον μεταφρασμένου και αγαπητού συγγραφέα στην Κίνα, που από πολύ νωρίς αναζήτησε την κινεζική ψυχή, μια ψυχή που «μπόρεσε να δημιουργήσει τόσο θαμαστές, γόνιμες αντίθεσες και τόσο εξαίσιο πολιτισμό».

Για να δείτε την εκδήλωση πατήστε εδώ

To άρθρο Η Ελληνική Γλώσσα στον Δρόμο του Μεταξιού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα