ΗΠΑ: Η Fed βλέπει τα επιτόκια να παραμένουν υψηλά για αρκετό καιρό

09:04 4/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) συμφώνησαν τον περασμένο μήνα ότι θα ήταν σκόπιμο να διατηρήσουν μια περιοριστική στάση σε σχέση με τα επιτόκια (σ.σ. υψηλά επιτόκια) «για κάποιο χρονικό διάστημα», ενώ αναγνώρισαν ότι πιθανότατα βρίσκονταν στο μέγιστο ποσοστό και θα αρχίσουν περικοπές το 2024, υπενθυμίζει με δημοσίευμα του το Bloomberg.

«Οι

συμμετέχοντες θεώρησαν ότι το επιτόκιο πολιτικής είναι πιθανότατα στο ανώτατο σημείο ή κοντά στο ανώτατο σημείο του για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (03.01.2024). Τούτου λεχθέντος, οι αξιωματούχοι  της Fed «επαναβεβαίωσαν ότι θα ήταν σκόπιμο η πολιτική να παραμείνει σε περιοριστική στάση για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί σαφώς προς τα κάτω με βιώσιμο τρόπο».

Τα πρακτικά της Fed -τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες (03.01.24)- έδειξαν αυξημένη αισιοδοξία σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, σημειώνοντας «σαφή πρόοδο». Η επιτροπή της Fed εξέφρασε την προθυμία να μειώσει το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς το 2024 εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, αν και δεν έδωσαν καμία ένδειξη ότι η χαλάρωση θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο, όπως αναμένουν οι διαπραγματευτές των προθεσμιακών συμβολαίων.

«Στις προβολές που υπέβαλαν, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι, αντανακλώντας τις βελτιώσεις στις προοπτικές τους για τον πληθωρισμό, οι βασικές προβολές τους υποδηλώνουν ότι ένα χαμηλότερο εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα ήταν κατάλληλο μέχρι το τέλος του 2024», αναφέρεται στα πρακτικά.

Ο S&P 500 παρέμεινε χαμηλότερα και τα κρατικά ομόλογα περιόρισαν τις απώλειες. Κατά τη συνεδρίαση, οι κεντρικοί τραπεζίτες ψήφισαν ομόφωνα να διατηρήσουν το επιτόκιο αναφοράς σταθερό σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5% για τρίτη συνεχή φορά. Ενώ η δήλωση της αρμόδιας επιτροπής της Fed (FOMC) άφησε ανοιχτή την πόρτα για μια ακόμη αύξηση, οι προβλέψεις των αξιωματούχων σηματοδότησαν το τέλος του πιο επιθετικού κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εδώ και μια γενιά. 

Οι τριμηνιαίες προβολές υπονοούσαν τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 – ή περίπου 75 μονάδες βάσης μειώσεων. Οι επικαιροποιημένες προοπτικές, σε συνδυασμό με τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζέρομ Πάουελ (Jerome Powell) μετά τη συνεδρίαση, πυροδότησαν ένα ράλι στις μετοχές και τα ομόλογα, τροφοδοτώντας μια ευρύτερη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

«Αυτό που μας δίδαξε ο Δεκέμβριος είναι ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν στροφή», δήλωσε η Λάουρα Ρόσνερ – Γουόρμπαρον (Laura Rosner-Warburton), ανώτερη οικονομολόγος και εταίρος της Macropolicy Perspectives LLC. «Βλέπουν μια ήπια προσγείωση στον ορίζοντα και είναι πρόθυμοι να το επιδιώξουν όσο συνεχίζεται η συγκράτηση του πληθωρισμού».

Ωστόσο, οι επιμέρους προσδοκίες των αξιωματούχων για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο τέλος του 2024 κυμαίνονταν σε μεγάλο βαθμό. Το “dot plot” της Fed έδειξε ότι οκτώ αξιωματούχοι έβλεπαν δύο μειώσεις της τάξεως των τετάρτων μονάδων ή λιγότερες, ενώ 11 αξιωματούχοι ανέμεναν τρεις ή περισσότερες.

Μια διόρθωση της δήλωσης της Fed μετά τη συνεδρίαση υπογράμμισε επίσης τη μετατόπιση του τόνου, με τους αξιωματούχους να σημειώνουν ότι θα παρακολουθούν μια σειρά δεδομένων και εξελίξεων για να δουν αν «οποιαδήποτε» πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής είναι κατάλληλη.

Προσδοκία Μαρτίου

Οι αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια έξι φορές φέτος, ξεκινώντας με μια πιθανή μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάρτιο. Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed, ωστόσο, έχουν αντιταχθεί στις προσδοκίες μιας επικείμενης κίνησης πολιτικής τις τελευταίες εβδομάδες.

Η FOMC θα συνεδριάσει την επόμενη φορά στις 30-31 Ιανουαρίου για να συζητήσει την πολιτική της. Ο Πάουελ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι είναι πρόωρο να κηρύξει τη νίκη, αν και αναγνώρισε ότι συζητήθηκε το ερώτημα πότε θα αρχίσει η «αναγωγή» της πολιτικής συγκράτησης.

Τι εκτιμά το Bloomberg Economics

«Ακόμα και μετά τη μείωση των μέσων προβλέψεων για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη για το 2024, «αρκετά» μέλη της FOMC αναγνώρισαν τον κίνδυνο μιας απότομης επιδείνωσης των συνθηκών που θα υποκινηθεί από την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας… Η πληθώρα ήπιων ενδείξεων από τους φορείς χάραξης πολιτικής ενισχύει την προσδοκία μας ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς προσπαθούν να πλοηγηθούν σε μια ήπια προσγείωση.

Οι αξιωματούχοι επιβράδυναν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων πέρυσι μετά από μια σειρά ταχέων αυξήσεων το 2022. Ο πληθωρισμός έχει ψυχρανθεί σημαντικά, στο 3,2% σε ετήσια βάση, όπως μετράται από τον προτιμώμενο δείκτη αναφοράς της Fed μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια.

Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν τις εξαμηνιαίες μετρήσεις του πληθωρισμού, καθώς και τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ζήτηση και η προσφορά έρχονται σε καλύτερη ισορροπία. Οι οικονομολόγοι του προσωπικού εμφανίστηκαν ακόμη πιο αισιόδοξοι για την πορεία του πληθωρισμού, σημειώνοντας προς τα κάτω τις προβλέψεις τους και κρίνοντας ότι ο πληθωρισμός θα είναι «λιγότερο επίμονος».

Οι αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν τον ρόλο της προσφοράς στην περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού. Αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βοήθεια από την επούλωση των αλυσίδων εφοδιασμού και την αύξηση της προσφοράς εργασίας έχει «σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί», ενώ μερικοί άλλοι είδαν δυνατότητες για περαιτέρω βελτίωση.

Ο προτιμώμενος υποκείμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed αυξήθηκε μόλις 1,9% τον Νοέμβριο σε εξαμηνιαία ετησιοποιημένη βάση, η πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια που το μέτρο διολίσθησε κάτω από τον στόχο της Fed για 2%. 

Εν τω μεταξύ, η αγορά εργασίας παρέμεινε σχετικά υγιής παρά τα υψηλότερα επιτόκια. Οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 204. 000 τους τελευταίους τρεις μήνες και οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν, γεγονός που συνάδει με μια σταδιακή συγκράτηση των προσλήψεων. Τα στοιχεία για την απασχόληση του Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν την Παρασκευή (05.01.2024).

Η επίμονα ισχυρή αύξηση των μισθών ή η απροσδόκητα έντονη οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή ακόμη και να απειλήσουν την πορεία του πληθωρισμού προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Οι τελευταίες προβλέψεις των αξιωματούχων δείχνουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με πολύ βραδύτερο ρυθμό 1,4% το 2024, με μικρό κόστος για τις θέσεις εργασίας.

«Οι συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν γενικά έναν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές», αναφέρεται στα πρακτικά.

To άρθρο ΗΠΑ: Η Fed βλέπει τα επιτόκια να παραμένουν υψηλά για αρκετό καιρό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Fed,ipa, Fed