Κατάρ και Ερυθρός Σταυρός «πίσω» από την πρώτη απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς - Όλες οι λεπτομέρειες

09:17 21/10/2023 - Πηγή: NewsIt

Το Κατάρ και ο Ερυθρός Σταυρός φαίνεται πως είναι αυτοί που συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε η Χαμάς να προχωρήσει στην πρώτη απελευθέρωση ομήρων, κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ισραήλ, της 59χρονης Τζούντιθ Τάι Ραάναν και της 18χρονης κόρης της Νάταλι.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι συνέβαλε στην απελευθέρωση των δύο γυναικών ομήρων της Χαμάς, με τη Μιριάνα Σπόλιαριτς Έγκερ να εξηγεί ότι τους «μετέφερε από τη Γάζα στο Ισραήλ», υπογραμμίζοντας την ουδετερότητα

του οργανισμού του οποίου προΐσταται.

«Η σημερινή απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Γάζα αποτελεί αχτίδα ελπίδας. Είμαστε εξαιρετικά ανακουφισμένοι που κατάφεραν να επιστρέψουν στην οικογένειά τους έπειτα από δύο εβδομάδες αγωνίας», τόνισε η Σπόλιαριτς Έγκερ.

Οι δύο γυναίκες ήταν μεταξύ των περίπου 200 ομήρων που κρατά η Χαμάς. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση, 50 άλλοι όμηροι κρατούνται από άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα, ενώ περισσότεροι από 20 έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Hamas published a video showing Judith and Natalie Raanan, who were held captive by terrorists, being handed over to the Red Cross in the Gaza Strip. pic.twitter.com/dN4MBIcglI

— NEXTA (@nexta_tv) October 20, 2023

Ο Ούρι Ραάναν, πατέρας της Νάταλι, δήλωσε ότι μίλησε με την κόρη του στο τηλέφωνο. «Ακούστηκε πάρα πολύ καλά, πολύ χαρούμενη και μοιάζει να είναι καλά». Σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την οικογένειά τους, οι δύο γυναίκες απήθχησαν από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ στη διάρκεια της επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι δύο γυναίκες επισκέφθηκαν το κιμπούτς, που βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα, στο πλαίσιο ταξιδιού τους που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο για να γιορτάσουν τις εβραϊκές γιορτές, την αποφοίτηση της Νάταλι από το σχολείο και τα 85α γενέθλια της γιαγιά της, δήλωσαν συγγενείς τους.

Η Χαμάς διευκρίνισε ότι οι δύο Αμερικανίδες αφέθηκαν ελεύθερες για «ανθρωπιστικούς λόγους», έπειτα από τη μεσολάβηση του Κατάρ. Πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων σχολίασε ότι η απελευθέρωση των δύο αποτελεί «ένα πρώτο βήμα», ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζονται οι συνομιλίες για περισσότερες απελευθερώσεις».

Συμβολικό τραπέζι που «στρώθηκε» για τους ομήρους της Χαμάς

Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνεργάζονται με το Κατάρ για να πετύχουν την απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων, που κατάγονται από διάφορες χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία, μια πληροφορία που μετέδωσε και το πρακτορείο Bloomberg.

Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν την απελευθέρωση των 2 γυναικών

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε το Κατάρ και το Ισραήλ για τη συνεργασία τους προκειμένου να αφεθούν ελεύθερες οι δύο όμηροι. Σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) ο Μπάιντεν ανέφερε ότι μίλησε μαζί τους στο τηλέφωνο και ανέβασε φωτογραφία τους, η οποία μοιάζει να τραβήχτηκε την ώρα της συνομιλίας τους.

I just spoke with the two Americans released today after being held hostage by Hamas. I let them know that their government will fully support them as they recover and heal.
 
Jill and I will continue holding close in our hearts all the families of unaccounted for Americans. pic.twitter.com/oXk6gfrD8M

President Biden (@POTUS) October 20, 2023

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η χώρα του «δεν θα σταματήσει αν δεν φέρει πίσω στο σπίτι τους» και τους υπόλοιπους Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται όμηροι. Άλλωστε, η Ουάσινγκτον δεν έχει διευκρινίσει πόσοι Αμερικανοί είναι μεταξύ των ομήρων.

Οι δύο γυναίκες συνομιλούν με τον Τζο Μπάιντεν

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι όλοι οι όμηροι «πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως και χωρίς όρους». «Υπάρχουν άλλοι 10 Αμερικανοί η τύχη των οποίων αγνοείται σε αυτή τη σύρραξη. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι από αυτούς κρατούνται από τη Χαμάς», εξήγησε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ και AFP

To άρθρο Κατάρ και Ερυθρός Σταυρός «πίσω» από την πρώτη απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς - Όλες οι λεπτομέρειες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα