Ανησυχία στη Θηρασιά μετά την κατολίσθηση - Ειδικοί εξηγούν τα βήματα που πρέπει να γίνουν

12:45 29/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Η κατολίσθηση στη Θηρασιά καταγράφηκε σε βίντεο και προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα. Η ανησυχία στο νησί είναι διάχυτη…

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η κατολίσθηση που σημειώθηκε στη Θηρασιά το Σάββατο 27 Απριλίου το απόγευμα, δίπλα από το λιμάνι του Κόρφου. Για τον υψηλό κίνδυνο που αντιμετωπίζει το νησί από τις κατολισθήσεις μίλησε στο EΡΤ ο Νίκος Ζώρζος, δήμαρχος Σαντορίνης, ενώ η Εύη Νομικού, επίκουρη καθηγήτρια Γεωλογίας

– Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην σύνδεση του φαινομένου με την σεισμική ακολουθία στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο το 2012 – 2013 είχαν γίνει έργα ανάσχεσης του καταστροφικού φαινομένου στις περιοχές που υπάρχει ανθρωπογενές περιβάλλον ενώ και πριν από ενάμιση μήνα έγιναν και συντηρήσεις των διχτύων.

«Στον Κόρφο που έχουμε και ένα πιο δύσκολο πρανές, έγινε αυτή η κατολίσθηση. Δέχτηκα από τον κ. Κικίλια ένα τηλεφώνημα, ο οποίος έστειλε εδώ τον κ. Λέκκα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Θηρασιά» ανέφερε δήμαρχος Θήρας. Αναφορικά με το εάν ο ανθρώπινος παράγοντας επηρέασε στην κατολίσθηση ο κ. Ζώρζος απάντησε αρνητικά ενώ δήλωσε ότι αναμένει την ενημέρωση από τον κ. Λέκκα για να μάθει ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν.

«Για μας τους επιστήμονες δεν είναι κάτι ασυνήθιστο να έχουμε μικροκατολισθήσεις μέσα στην Καλντέρα της Σαντορίνης και γι’ αυτό και πάντοτε το τονίζουμε στα διάφορα συνέδρια ότι ένας από τους κινδύνους της Καλντέρας, εκτός από ηφαιστειακό κίνδυνο, είναι και ο κατολισθητικός» επισήμανε η κα Νομικού.

Όπως είπε «η ζωή στη Θηρασιά συνεχίζεται» ενώ όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει τόνισε ότι ακολουθώντας τις προτάσεις των ειδικών θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τα πιο επικίνδυνα σημεία έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

«Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία της Καλντέρας τα οποία θα πρέπει πρώτα να γίνει αποτύπωση με ειδικά μηχανήματα όλης της μορφολογίας, έτσι ώστε να εντοπιστούν πραγματικά ποια είναι επικίνδυνα», πρόσθεσε.

Σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε την κατολίσθηση τόνισε ότι συνδέεται με τη σεισμική δόνηση νότια της Σαντορίνης, στο νότιο ρήγμα ουσιαστικά του Κρητικού πελάγους. «Πριν λίγο έγινε ένας σεισμός 4,3 Ρίχτερ που τον αισθάνθηκαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης. Τέτοιες δονήσεις ναι, μπορούν να προκαλέσουν μικρές κατολισθήσεις», σημείωσε η κυρία Νομικού

To άρθρο Ανησυχία στη Θηρασιά μετά την κατολίσθηση - Ειδικοί εξηγούν τα βήματα που πρέπει να γίνουν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατολίσθηση, Θηρασιά, Ειδικοί,katolisthisi, thirasia, eidikoi