Κομισιόν: Ικανοποιητική πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης από την Ελλάδα – Οι αστερίσκοι

06:02 22/2/2024 - Πηγή: NewsIt

«Καλό βαθμό» βάζει η Κομισιόν στην Ελλάδα για την έως τώρα υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην ενδιάμεση έκθεση που δημοσιεύτηκε την χθες (21.02.24), και την ξεχωρίζει μαζί με Ισπανία και Σλοβακία.

Με το Ταμείο Ανάκαμψης πανευρωπαϊκά στα μισά του χρόνου «ζωής» του να απαριθμεί 225 δισ. ευρώ σε εκταμιεύσεις και 1.150 υλοποιημένα ορόσημα και στόχους, η Ελλάδα

λειτουργεί ικανοποιητικά για το επίπεδο εξέλιξης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί στα πλαίσια του Ελλάδα 2.0, χωρίς να λείπουν επισημάνσεις από πλευράς Κομισιόν.

Σημειώνεται, πως η έκθεση της Κομισιόν χρονικά  δεν συμπεριλαμβάνει την τελευταία δόση που εκταμίευσε η χώρα μας.

Τι αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα 8 κράτη μέλη τα οποία έχουν καταθέσει τρία η περισσότερα αιτήματα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης (με τις αντίστοιχες εκταμιεύσεις), έχοντας καταφέρει έως τον Μάρτιο του 2023 να υλοποιήσει 43 ορόσημα και στόχους από 90 που θα έπρεπε να έχει υλοποιήσει έως τότε. Η συνολική δέσμευση της χώρας μας αφορά σε 331 ορόσημα, με τις επιδόσεις της να είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η Ελλάδα και η Ιταλία, είχαν και μία «παράπλευρη» ωφέλεια από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς μειώθηκαν τα spreads τους, ενώ η χρήση των ευρωπαϊκών πόρων ξαλάφρωσε τον προϋπολογισμό τους από την χρηματοδότηση ορισμένων δαπανών.

Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβολές της Κομισιόν, τα κράτη μέλη με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του μέσου όρου θα βιώσουν τη μεγαλύτερη ώθηση στα επίπεδα του ΑΕΠ λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των επενδύσεων, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μαζί με Κροατία, Ισπανία και Βουλγαρία.

Η έκθεση επιπλέον εξηγεί πως η συμβολή του ΤΑΑ στην οικονομία ενός κράτους μέλους εξαρτάται και από τα επίπεδα χρηματοδότησης τα οποία τελικά λαμβάνει, μετρώντας την κατανομή των πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης σε σχέση με το ΑΕΠ, με την Ελλάδα να έχει την πρώτη θέση με 16% στην Ελλάδα και την τελευταία με 0,1% το Λουξεμβούργο. Επισημαίνεται ακόμα πως για τα κράτη μέλη όπου το Σχέδιο Ανάκαμψης αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο του ΑΕΠ, όπως είναι η Ελλάδα, παρασχέθηκε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για υλοποίηση επενδύσεων που διαφορετικά θα ήταν απίθανο να πραγματοποιηθούν.

Οι επισημάνσεις

Η Κομισιόν, ωστόσο, επισείει την προσοχή στην χώρα μας για να «διατηρήσει τη δυναμική σταθερής υλοποίησης και να εξασφαλίσει τη συνεχή επάρκεια της δημόσιας διοίκησης ενόψει και της επερχόμενης μεγέθυνσης του Εθνικού Σχεδίου».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρεται και σε κινδύνους «υποκατάστασης» μεταξύ του Ταμείου Ανάκαμψης και της Πολιτικής Συνοχής, με αρκετά κράτη μέλη να μην υιοθετούν εκ των προτέρων στρατηγικές για τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των δύο ταμείων της ΕΕ.

Έτσι επισημαίνεται, πως σε ορισμένα κράτη μέλη (π.χ. στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρουμανία), κάποια πιο ώριμα έργα που είχαν προηγουμένως προγραμματιστεί στο πλαίσιο του ταμείου συνοχής (και αναμενόταν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος συνοχής 2021-2027) μεταφέρθηκαν στα σχέδια ανάκαμψης. Στην Ελλάδα, όπως και στην Ισπανία, η μετατόπιση αυτή μπορεί να εξηγηθεί, σύμφωνα με την Κομισιόν:

·       Από το γεγονός ότι δόθηκε προτεραιότητα στο ΤΑΑ,

·       Τις προσδοκίες για χαμηλότερο φόρτο στη Δημόσια Διοίκηση σε σχέση με την Πολιτική Συνοχής και

·       την απουσία απαίτησης εθνικής συγχρηματοδότησης.

Ωστόσο, επισημαίνει τα υπό προϋποθέσεις οφέλη από τον συνδυασμό των δύο μέσων χρηματοδότησης, συγκεκριμένα για το ελληνικό παράδειγμα, κατά το οποίο, επενδύσεις στον τομέα των υδάτων αφαιρέθηκαν από το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης που η χώρα υπέβαλε τον Αύγουστο του 2023, εξαιτίας καθυστερήσεων στην υλοποίησή τους, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συστήνει να εξεταστεί η επιλογή να ενταχθούν στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν υπογραμμίζει τις δυνατότητες για συνέργειες μεταξύ του ΤΑΑ και της πολιτικής συνοχής.

Σε αυτή την  βάση, γίνεται αναφορά στην Ελλάδα, η οποία «τρέχει» τη μεταρρύθμιση του σιδηροδρόμου διαμέσου νέων έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του Ταμείου Συνοχής.

To άρθρο Κομισιόν: Ικανοποιητική πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης από την Ελλάδα – Οι αστερίσκοι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα