Λευκορωσία: «Σε κρίσιμη κατάσταση ο δημοσιογράφος» – Μπλέκουν τη Χαμάς στην πτήση θρίλερ

22:10 24/5/2021 - Πηγή: NewsIt

Σε κρίσιμη κατάσταση φέρεται να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μινσκ ο 26χρονος δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς. Οι αρχές της Λευκορωσίας εμπλέκουν την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στην απειλή τοποθέτησης βόμβας στο αεροσκάφος της Ryanair.

Η πληροφορία μεταδόθηκε από δημοσιογράφους του δικτύου NEXTA, όπου εργαζόταν ο Προτάσεβιτς, καθώς η μητέρα του 26χρονου ενημέρωσε τους συνάδελφους του ότι ο γιος της νοσηλεύεται με πρόβλημα στην καρδιά.

Click4more: Reuters για Σύνοδο Κορυφής: Οι 27 κλείνουν στη

Λευκορωσία τον εναέριο χώρο της Ευρώπης

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 26χρονος δημοσιογράφος ήταν σε κατάσταση πανικού όταν έγινε γνωστό ότι το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε τελικά στο Μινσκ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε έκτακτο τηλεγράφημα του, μεταδίδει ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας διαψεύδει τις πληροφορίες για νοσηλεία του Προτάσεβιτς, σημειώνοντας ότι ο 26χρονος κρατείται στο Μινσκ.

Click4more: Λευκορωσία: Η Ryanair «έχει» τα ονόματα των πρακτόρων της KGB που ήταν στο αεροπλάνο

Νωρίτερα, διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι είναι άγνωστη η τύχη του Προτάσεβιτς, επικαλούμενα δήλωση της επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Οι δυτικές χώρες καταγγέλλουν «κρατική πειρατεία» εκ μέρους της Λευκορωσίας και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλούν ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις στη χώρα για το θέμα αυτό. Έχουν κάνει μάλιστα έκκληση να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο 26χρονος, ο οποίος επέστρεφε από την Ελλάδα στη Λιθουανία.

Τιχανόφσκαγια για Προτάσεβιτς

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται και σε τι κατάσταση είναι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υφίσταται βασανιστήρια από τις ειδικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή», είπε η Τιχανόφσκαγια από το Βίλνιους.

Η σύντροφος του Προτάσεβιτς, η Σοφία Σαπέγκα, η οποία συνελήφθη επίσης, βρίσκεται στη φυλακή Οκρεστίνα του Μινσκ, πρόσθεσε, επικαλούμενη πληροφορίες από τους συγγενείς της. 

Click4more: Λευκορωσία: «Μέσα» στην πτήση της Ryanair την ώρα της «αεροπειρατείας»

Η Σαπέγκα είναι Ρωσίδα, όμως ο Ρώσος πρόξενος στο Μινσκ αρνήθηκε να την βοηθήσει, κατήγγειλε η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Η Τιχανόφσκαγια πρόσθεσε ότι η ίδια συζήτησε τις εξελίξεις με εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Λευκορωσία: Το Μινσκ εμπλέκει τη Χαμάς που διαψεύδει 

Την ίδια ώρα οι αρχές της Λευκορωσίας δήλωναν πως η απειλή για τοποθέτηση βόμβας, που αποδείχτηκε ανύπαρκτη, στο επιβατικό αεροσκάφος της Ryanair, ήταν γραμμένη στο όνομα της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς.

Είναι σαφές ότι αξιωματούχοι του Μινσκ επιδιώκουν να εκτονώσουν τη συνεχώς αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή γι’ αυτό που δυτικές πρωτεύουσες καταγγέλλουν ως μια πράξη «κρατικής αεροπειρατείας».

Click4more: Πτήση Ryanair: Χώρες και εταιρείες σταματούν τις πτήσεις πάνω από την Λευκορωσία

Από την πλευρά της Χαμάς, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Φάουζι Μπάρχουμ, αρνήθηκε ότι η οργάνωση είχε οποιαδήποτε γνώση ή σύνδεση με το περιστατικό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε ότι το Μινσκ ενήργησε με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και ένας ανώτερος αξιωματούχος μεταφορών διάβασε δυνατά αυτό που είπε ότι ήταν το μήνυμα της απειλής για τοποθέτηση βόμβας.

Η… απειλή της Χαμάς για τη Γάζα κατά το Μινσκ

«Εμείς, οι στρατιώτες της Χαμάς, απαιτούμε το Ισραήλ να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποσύρει την υποστήριξή της στο Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αεροπορίας του λευκορωσικού υπουργείου Μεταφορών, διαβάζοντας το κείμενο.

«Υπάρχει μια βόμβα σε αυτό το αεροπλάνο. Εάν δεν ικανοποιήσετε τα αιτήματά μας, η βόμβα θα εκραγεί πάνω από το Βίλνιους στις 23 Μαΐου», είπε.

Ο Μπάρχουμ δήλωσε πως η Χαμάς «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό».

Click4more: Αλεξάντερ Λουκασένκο: Το παιδί απ’ το χωριό που έγινε στυγνός δικτάτορας

Παλαιστίνιοι μαχητές και το Ισραήλ βρίσκονται στην τέταρτη ημέρα κατάπαυσης του πυρός μετά από 11 ημέρες εχθροπραξιών, στο χειρότερο ξέσπασμα εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς από το 2014.

«Δεν καταφεύγουμε σε αυτές τις μεθόδους, που θα μπορούσαν να είναι ενέργειες ορισμένων ύποπτων πλευρών που στοχεύουν να δαιμονοποιήσουν την Χαμάς και να ακυρώσουν την κατάσταση παγκόσμιας συμπάθειας προς τον παλαιστινιακό λαό μας και τη νόμιμη αντίστασή του», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

Το λευκορωσικό μαχητικό «πέταξε για να βοηθήσει…»  

Ο Ίγκορ Γκόλουμπ, επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της Λευκορωσίας, δήλωσε ότι το πλήρωμα της Ryanair πήρε την απόφαση να εκτρέψει την πτήση προς το Μινσκ και ότι το μαχητικό αεροσκάφος που σήκωσε η Λευκορωσία στάλθηκε για να το συνοδεύσει μόνο αφότου έστρεψε την πορεία του προς την λευκορωσική πρωτεύουσα.

Click4more: Ryanair: Έρευνες της ΕΥΠ για πράκτορες στην πτήση του Προτάσεβιτς (video)

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε ότι το Μινσκ θα εγγυηθεί την πλήρη διαφάνεια στην υπόθεση και είναι επίσης έτοιμο να επιτρέψει σε ξένους εμπειρογνώμονες να συμμετάσχουν σε μια έρευνα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Λευκορωσία: «Σε κρίσιμη κατάσταση ο δημοσιογράφος» – Μπλέκουν τη Χαμάς στην πτήση θρίλερ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λευκορωσία, – Μπλέκουν, Χαμάς,lefkorosia, – blekoun, chamas