«Ανταλλαγή πυρών» Ισραήλ και Ιράν στο έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - «Ήμασταν σε νόμιμη άμυνα», «ζητάμε όλες τις κυρώσεις»

01:58 15/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Στον ΟΗΕ, το Ισραήλ απαιτεί «όλες τις πιθανές κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν για την επίθεση της 13ης Απριλίου, ενέργεια που απειλεί να γενικεύσει τη σύρραξη σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή του εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, απειλώντας

με ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή στο σύνολό της.

«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας έκτακτης συνεδρίασής του.

Το Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε εκτάκτως, μετά την επίθεση της Τεχεράνης με drones και πυραύλους, με τον Ισραηλινό πρέσβη να αξιώνει ιδίως «την επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτού να είναι πολύ αργά».

Την ίδια ώρα, το Ιράν επικαλείται στον ΟΗΕ το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα, λέγοντας πως «δεν είχε άλλη επιλογή».

Το Ιράν «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», είπε ο Ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει επ’ ουδενί την κλιμάκωση, αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».

Γκουτέρες: Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο

«Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο», είπε στην εισήγηση με την οποία άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», είπε.

BREAKING: “The Middle East is on the brink” says UN secretary general, Antonio Guterres.

“Now is the time to defuse and de-escalate” he adds.

Live updates: https://t.co/A5LKE8WMlC

Sky 501 pic.twitter.com/6Qpm0GIAQ4

Sky News (@SkyNews) April 14, 2024

Τέλος, ο Γκουτέρες επανέλαβε την καταδίκη της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ, στην οποία είδε «σοβαρή κλιμάκωση» και ταυτόχρονα τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπενθυμίζοντας το «απαραβίαστο» των διπλωματικών εγκαταστάσεων.

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ – φωτογραφίες: Reuters

To άρθρο «Ανταλλαγή πυρών» Ισραήλ και Ιράν στο έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - «Ήμασταν σε νόμιμη άμυνα», «ζητάμε όλες τις κυρώσεις» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάχη Ισραήλ, Ιράν, Συμβούλιο Ασφαλείας - Να,machi israil, iran, symvoulio asfaleias - na