Με τέσσερις ώρες μηδενικής τιμής μπήκε στο 2024 η χονδρική τιμή του ρεύματος

05:20 2/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Ποδαρικό στο νέο έτος με τη χαμηλή τιμή των 77 ευρώ/MWh έκανε η χονδρική αγορά του ηλεκτρισμού τη Δευτέρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τέσσερις ώρες μέσα στη χθεσινή ημέρα η χονδρική τιμή ρεύματος ήταν σχεδόν στο μηδέν, ως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης και της έντονης παραγωγής των ΑΠΕ τις μεσημβρινές ώρες.

Ταυτόχρονα, η παραγωγή με λιγνίτη ήταν σχεδόν μηδενική και η αντίστοιχη του φυσικού αερίου χαμηλότερη του συνηθισμένου με 19,6%. Έτσι οι εισαγωγές με 37% και οι ΑΠΕ

με 32,5% κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών οδηγώντας τις τιμές χαμηλά.
Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμα και τα 77 ευρώ είναι αρκετά ψηλότερα από τις τρομερά χαμηλές τιμές που παρατηρήθηκαν σε ξένες αγορές. Στη Γερμανία χθες η χονδρική τιμή του ρεύματος ήταν μόλις 16 ευρώ, στη Γαλλία 13 ευρώ, ενώ η Ιταλία ήταν η ακριβότερη πάνω από 100 ευρώ.

Το φαινόμενο των μηδενικών ή και αρνητικών τιμών παρατηρείται πλέον όλο και πιο έντονα ανά την Ευρώπη λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ. Μπορεί να ωφελεί τους καταναλωτές ρίχνοντας την τιμή, όμως αποτελεί πονοκέφαλο τόσο για τους διαχειριστές του δικτύου, όσο και για τους παραγωγούς ΑΠΕ που υποχρεούνται να περιορίσουν την παραγωγή των μονάδων τους κατά τις επίμαχες ώρες ώστε να μην υπερφορτωθεί το σύστημα.

Η λύση τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους παραγωγούς είναι η αποθήκευση ενέργειας. Οι μπαταρίες θα επιτρέψουν να μην πηγαίνει χαμένη η παραπανήσια ποσότητα και να μπορεί ταυτόχρονα να ρίχνει τις τιμές στις υπόλοιπες ώρες της ημέρας ώστε να υπάρχει και καλύτερη ισορροπία. Ήδη διεξάγεται στη χώρα μας η δεύτερη δημοπρασία για μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες με στόχο μέσα στην επόμενη διετία να εγκατασταθούν οι πρώτες.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι τιμές στην αγορά επόμενης ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας πρόκειται να απασχολήσουν στο εξής περισσότερο τους καταναλωτές, καθώς τόσο τα πράσινα, όσο και τα κίτρινα τιμολόγια ρεύματος διαμορφώνονται με βάση τη διακύμανσή τους κατά τους δύο τελευταίους μήνες. Τις σχετικές – και κάπως περίπλοκες – εξισώσεις μπορεί να τις βρει κανείς στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή στους ειδικούς όρους του κάθε προϊόντος.

To άρθρο Με τέσσερις ώρες μηδενικής τιμής μπήκε στο 2024 η χονδρική τιμή του ρεύματος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
2024,