Μείωση εσόδων και κερδών της Motor Oil το 1ο εξάμηνο - Τα σχέδια, οι οργανωτικές αλλαγές και οι προσδοκίες

10:09 30/8/2023 - Πηγή: NewsIt

Παρά τη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων που εκτιμά ότι θα πετύχει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η Motor Oil ανακοίνωσε τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2023, σύμφωνα με τα οποία, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν στα 535 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη στα 358 εκατ. ευρώ.

Τα μεγέθη είναι χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση της Motor Oil, η μείωση του όγκου πωλήσεων του ομίλου το πρώτο εξάμηνο 2023 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022 οφείλεται

στις εργασίες του εκτεταμένου προγράμματος περιοδικής συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν σχεδόν στο σύνολο των μονάδων του διυλιστηρίου την περίοδο Μαΐου Ιουλίου 2023, αλλά και στην υποχώρηση των τιμών του αργού.  Για το δεύτερο εξάμηνο, ωστόσο, αναμένεται βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Οικονομικές συγκυρίες

Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών, το εξεταζόμενο διάστημα, διαμορφώθηκε στα 5.928,1 εκατ. ευρώ έναντι 7.899,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2022, ήτοι πτώση κατά 24,96%.  Όπως εξηγεί η διοίκηση, μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών αντισταθμίστηκε από την ενδυνάμωση του δολαρίου Η.Π.Α. έναντι του ευρώ (μέση ισοτιμία) κατά 1,16% δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της μητρικής αφορά εξαγωγές τιμολογούμενες σε δολάριο Η.Π.Α.

Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 358.290 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 872.221 χιλ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2022 και τα κέρδη μετά από φόρους  σε 275.412 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 685.410 χιλ. το πρώτο εξάμηνο 2022.

Θετικές εκτιμήσεις

Η εταιρεία εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) θα βελτιωθούν, επειδή:

α) αναμένεται αύξηση των πωλήσεων πετρελαιοειδών προϊόντων σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς δεν θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω εργασίες συντήρησης των μονάδων του διυλιστηρίου για το υπόλοιπο του έτους,

β) το Διυλιστήριο αναμένεται να επιτύχει αξιόπιστα περιθώρια διύλισης λόγω της λειτουργίας του Συγκροτήματος Επεξεργασίας Νάφθας, η παραγωγή του οποίου προσανατολίζεται σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (δηλ. βενζίνη, κηροζίνη, υδρογόνο) με υψηλή διαφορά τιμής σε σχέση με τη νάφθα, και

γ) αναμένεται αύξηση της συνεισφοράς του όγκου των βιομηχανικών πωλήσεων σε μόνιμη βάση μετά την αναβάθμιση της μεγάλης μονάδας απόσταξης του Διυλιστηρίου, η δυναμικότητα απόσταξης αργού πετρελαίου της οποίας αυξήθηκε σε 200.000 βαρέλια την ημέρα από 185.000 προηγουμένως.

Οργανωτικές αλλαγές

Πριν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου είχε προηγηθεί η ανακοίνωση οργανωτικών αλλαγών προς τις Αρχές του Χρηματιστηρίου που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Πέτρος Τζ. Τζαννετάκης παραμένει αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και Chief Financial Officer του ομίλου.

Ακόμη, ο κ. Μάνος Χρηστέας, σήμερα γενικός διευθυντής οικονομικών εμπορικών θυγατρικών, αναλαμβάνει τη θέση του γενικού διευθυντή οικονομικών της εταιρείας και ο κ. Λουκάς Τριπελόπουλος, σήμερα διευθυντής διαχείρισης διαθεσίμων & τραπεζικών σχέσεων αναλαμβάνει τη θέση του γενικού διευθυντή οικονομικών εμπορικών θυγατρικών.

To άρθρο Μείωση εσόδων και κερδών της Motor Oil το 1ο εξάμηνο - Τα σχέδια, οι οργανωτικές αλλαγές και οι προσδοκίες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα