Μετάλλιο από τον Πρόεδρο Μπάιντεν θα λάβει ο Fr Alex Karloutsos στο Λευκό Οίκο

17:02 5/7/2022 - Πηγή: NewsIt

Ο αεικίνητος και γνωστός για το δυναμικό χαρακτήρα του π. Άλεξ Καρλούτσος, εμβληματική φιγούρα της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ, θα τιμηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στο Λευκό Οίκο από τον Τζο Μπάιντεν με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Στην ίδια τελετή θα βραβευθούν 16 άλλες προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο ηθοποιός Ντέινζελ Γουάσινγκτον, η πρώτη Αμερικανίδα που έλαβε το εμβόλιο του κορονοϊού εκτός κλινικών δοκιμών, η περίφημη Σιμόν Μπάιλς, η πιο πολυβραβευμένη αθλήτρια στην ιστορία (32 μετάλλια

Ολυμπιακών και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων), αλλά και -μετά θάνατον- ο Στιβ Τζομπς.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, το Μετάλλιο αποτελεί την «υψηλότερη πολιτική διάκριση του έθνους που απονέμεται σε άτομα που έχουν υποδειγματική συνεισφορά στην ευημερία των ΗΠΑ».

Ο π. Άλεξ, προσωπικός φίλος του Προέδρου Μπάιντεν επί τέσσερις δεκαετίες και όπως έχει χαρακτηριστεί πολλάκις στα ΜΜΕ «μοναδικός» στη γενιά του, είναι ο τρίτος Έλληνας που λαμβάνει το Μετάλλιο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο πρώτος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος. Έλαβε την συγκεκριμένη  τιμητική διάκριση πριν από 42 χρόνια από τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Τζίμυ Κάρτερ. Ακολούθησε ο Τζορτζ Τένετ, πρώην Διευθυντής της CIA, που βραβεύτηκε το 2004 από τον Πρόεδρο Μπους.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο π. Άλεξ αναφέρεται ως εξής: «Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος είναι ο πρώην Γενικός Εφημέριος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Μετά από περισσότερα από 50 χρόνια ως ιερέας, παρέχοντας συμβουλές σε αρκετούς προέδρους των ΗΠΑ, ονομάστηκε από την Παναγιότητά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ως Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ποιος είναι ο Fr Alex Karloutsos

Προσωπικότητα που ασκεί επιρροή, πολίτης του κόσμου, πρόσωπο που συναναστρέφεται Πρωθυπουργούς και Αρχηγούς κρατών, εστεμμένους, υψηλού κύρους επιχειρηματίες και σημαντικούς ανθρώπους, αλλά και κάποιος που δεν ξεχνά την ταπεινή καταγωγή του και γυρίζει πάντα στις ρίζες του. Τόσο εκείνοι που τον εκτιμούν όσο και εκείνοι που στέκονται απέναντί του συμφωνούν ότι δεν υπάρχει όμοιός του.

Ας γυρίσουμε όμως πίσω το χρόνο στις 5 Απριλίου 1945. Ένα αγοράκι γεννιέται στο Λατζόι, ένα μικρό χωριό της Ηλείας. Ο πατέρας του Μιχάλης και η μητέρα του Όλγα είναι ένα συνηθισμένο ζευγάρι που παλεύει για την επιβίωση στη μεταπολεμική Ελλάδα. Ο Μιχάλης αποφασίζει να μετακομίσει με την οικογένεια στις ΗΠΑ και χειροτονείται ιερέας. Το αγόρι και τα πέντε αδέλφια του μεγαλώνουν όπως όλα τα παιδιά των μεταναστών. Στην ηλικία των οχτώ ετών χάνει τη μητέρα του από σοβαρή ασθένεια. Τότε είναι που ο νεαρός Αλέξανδρος αποφασίζει να γίνει ιερέας σαν τον πατέρα του. Μαζί με τα δύο αδέλφια του παρακολουθεί το ελληνικό κολλέγιο στο Μπρούκλιν της Μασαχουσέτης. Αργότερα, ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στη Θεoλογία από τη Σχολή του Τιμίου Σταυρού και χειροτονείται διάκος και ιερέας το Σεπτέμβριο του 1970.

Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός της ζωής του είναι η μέρα που γίνεται κουμπάρος στο γάμο ενός συμφοιτητή του. Εκεί γνωρίζει μία όμορφη Βορειοηπειρώτισσα, την Ξανθίππη. Ερωτεύονται με την πρώτη ματιά και παραμένουν αχώριστοι από τότε. Ίσως ο κόσμος γνωρίζει τον πατέρα Αλέξανδρο, αλλά είναι η Ξανθή που τον συμπληρώνει ως σύντροφος και στέκεται δίπλα του διακριτικά. Αποκτούν τρία παιδιά και δέκα εγγόνια.

Ο π. Αλέξανδρος διορίζεται πρώτα στην ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης στα νότια του Σικάγο υπό το άγρυπνο βλέμμα του πατρός Βύρωνα Παπανικολάου. Ο π. Βύρων γίνεται μέντοράς του. Σύντομα όμως, ο θρυλικός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος στέλνει τον π. Αλέξανδρο στην Αρχιεπισκοπή της Νέας Υόρκης, όπου από απλός ιερέας εξελίσσεται σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα της Διασποράς. Γίνεται για όλους ο περίφημος «Father Alex». Έτσι τον αποκαλούν ακόμη και Πρόεδροι των ΗΠΑ.

Στις αρχές του ’80 ο π. Αλέξανδρος και η Ξανθή αναπτύσσουν στενή φιλία μ’ ένα ιερέα από την Κωνσταντινούπολη. Αυτός ο ιερέας είναι τώρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος διορίζει τον π. Αλέξανδρο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1994. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει αποδοθεί ποτέ σε Ορθόδοξο παντρεμένο ιερέα. Στα τέλη του ‘90, όταν δημιουργείται ο θόρυβος για τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα, ο π. Άλεξ διορίζεται στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στα Χάμπτονς, διορισμός που τον ολοκληρώνει ως ιερέα. Διατηρώντας παρουσία στη Νέα Υόρκη και την Κωνσταντινούπολη ο π. Αλέξανδρος και η Πρεσβυτέρα Ξανθή εγκαθίστανται μόνιμα στα Χάμπτονς όπου μένουν ως σήμερα μαζί με πέντε από τα δέκα εγγόνια τους.

Τα άλλα πέντε εγγόνια τους τα αποκτούν από το γιο τους Μιχάλη και τη σύζυγό του Αναστασία. Ο Μιχάλης είναι γνωστός στην Ελλάδα ως το πρόσωπο πίσω από τη HardRock International και τη συμμετοχή της στο καζίνο του Ελληνικού. Είναι επίσης γνωστός ως εκείνος που αναλαμβάνει εκτελεστικό ρόλο στους σχεδιασμούς του πατρός Αλεξάνδρου είτε πρόκειται για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη το 2016 είτε για το ιστορικό κοινό ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο στους Αγίους Τόπους. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ ο Μιχάλης υπηρετεί ως Διευθυντής Εθιμοτυπίας στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Fr Alex, η Πρεσβυτέρα Ξανθή και ο γιος τους απολαμβάνουν στενή μακρόχρονη φιλία με την οικογένεια του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η Πρεσβυτέρα μάλιστα είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Μπο Μπάιντεν (που ιδρύθηκε στη μνήμη του αποβιώσαντος γιου του Προέδρου των ΗΠΑ). Ο Μιχάλης ήταν φίλος του Μπο, αλλά διατηρεί στενή φιλία και με τον Χάντερ, τον έτερο υιό του Προέδρου. Μάλιστα, ασκήθηκε σκληρή κριτική για τη φιλική αλληλογραφία του Μάικλ και του Χάντερ, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με το λάπτοπ του υιού του Τζο Μπάιντεν.

Ο π. Αλέξανδρος και η Πρεσβυτέρα Ξανθή ταξιδεύουν στον κόσμο, υποστηρίζουν την Ελλάδα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και τη Διασπορά με όποιο τρόπο μπορούν. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής αποκτούν φανατικούς φίλους και εχθρούς – όσους δυσκολεύονται να κατανοήσουν την πληθωρική προσωπικότητα του «FatherAlex».

Ο πατήρ Αλέξανδρος υπηρετεί ως Ειδικός Βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και γίνεται δίαυλος επικοινωνίας με επικεφαλής Εκκλησιών, το Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο, κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους, Ελληνοαμερικανικούς Οργανισμούς, επιτροπές πολιτικής δράσης, ομάδες υποστήριξης των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι επίσης, ο πνευματικός σύμβουλος στο Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική. Γίνεται η κινητήριος δύναμη στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου που κατέρρευσε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 9ης Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου.

Ο «Father Alex» διατηρεί στενές σχέσεις με αρκετά μέλη της Διασποράς στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνη.

Ο Fr Alex θεωρείται από τους ισχυρότερους ιερείς στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής. Ένα χρόνο πριν από τη συνταξιοδότησή του ορίστηκε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και συνεχίζει να εργάζεται για το Ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

To άρθρο Μετάλλιο από τον Πρόεδρο Μπάιντεν θα λάβει ο Fr Alex Karloutsos στο Λευκό Οίκο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μετάλλιο, Πρόεδρο Μπάιντεν, Fr Alex Karloutsos, Λευκό Οίκο,metallio, proedro bainten, Fr Alex Karloutsos, lefko oiko