Μητσοτάκης σε ΟΗΕ: Προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού – Το «καρφί» στην Τουρκία για τους μετανάστες και η κλιματική κρίση

07:32 22/9/2023 - Πηγή: NewsIt

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, με αποδέκτη και τη διεθνή κοινότητα, ότι η μόνη διαφορά με τη γειτονική χώρα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και ότι αυτή πρέπει να λυθεί με βάση τη Σύμβαση των Θαλασσίων Ζωνών των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, έστειλε από το βήμα του ΟΗΕ. ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Σήμερα αντί για το παρελθόν, θα μιλήσω για το μέλλον. Οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν αλλά κάναμε σημαντικά βήματα κανονικοποιώντας τις σχέσεις

μας” τόνισε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν.

Το μήνυμα στην Τουρκία για το Κυπριακό

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε την επίλυση του Κυπριακού ως τη βασική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση Ελλάδας και Κύπρου για λύση στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. “Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας” δήλωσε με έμφαση.

“Παγκόσμια συμμαχία” για την κλιματική κρίση… “πριν να είναι αργά”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την έδρα του ΟΗΕ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, πρότεινε στη διεθνή κοινότητα την ίδρυση μιας “παγκόσμιας συμμαχίας” για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. “Να δώσουμε έμφαση στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή πριν να είναι αργά” είπε, με διάθεση περισσότερων κονδυλίων αλλά και τη χρήση της τεχνολογίας για προβλέψεις σε σχέση με πλημμύρες και πυρκαγιές.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές που βίωσε η χώρα μας (με τις πυρκαγιές στον Έβρο και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία) όπως επίσης και σε αυτές που σημειώθηκαν στη νότια Μεσόγειο και στην Αφρική (και ειδικότερα στη Λιβύη) αλλά και στον Καναδά.

“Η βραχυπρόθεσμη προσαρμογή πρέπει να γίνει σήμερα και όχι αύριο. Αυτή η κρίση είναι εδώ και έχει αντίκτυπο στις οικονομίες μας” πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. έχει αποτύχει στην μάχη αυτή και ότι δίνει ψίχουλα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόκληση της μετανάστευσης

Η τρίτη πρόκληση στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός ήταν η μετανάστευση και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να παταχθούν οι διακινητές.

“Η Ελλάδα θα είναι πάντα μια ανοιχτή χώρα που θα υποδέχεται όσους ψάχνουν διέξοδο από δίωξη και βία, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς” δήλωσε.

“Στο κάτω – κάτω η οικονομία μας ανατάσσεται ξανά και υπάρχουν θέσεις εργασίας στη χώρα μας” πρόσθεσε τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί μετανάστες – μετά από συμφωνίες, όπως έκανε και με την Αίγυπτο – οι οποίοι θα έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα “βάση των δικών μας όρων και όχι των όρων των παράνομων συμμοριών” ξεκαθάρισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πίεση στα σύνορα μας είναι σε ανοδική πορεία, έστειλε μήνυμα συνεργασίας στην Τουρκία για το θέμα αυτό και τόνισε ότι οι αποχωρήσεις – επιστροφές είναι το βασικό βήμα.

To άρθρο Μητσοτάκης σε ΟΗΕ: Προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού – Το «καρφί» στην Τουρκία για τους μετανάστες και η κλιματική κρίση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, ΟΗΕ, Προτεραιότητα, Κυπριακού –, “καρφί”, Τουρκία,mitsotakis, oie, proteraiotita, kypriakou –, “karfi”, tourkia