Μόνο οι ανακοινώσεις απομένουν για την επιταγή ακρίβειας – Βρέθηκε ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που αναζητούσαν στην κυβέρνηση

18:01 15/11/2023 - Πηγή: NewsIt

Μόνο οι ανακοινώσεις πλέον απομένουν για την χορήγηση της επιταγής ακρίβειας, σε περίπου 1 εκατομμύριο ευάλωτα νοικοκυριά, αφού ο δημοσιονομικός χώρος που ανέμενε η κυβέρνηση είναι πλέον γεγονός.

Πριν από λίγο ανακοινώθηκαν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού με βάση τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα για το 10μηνο του 2023 διαμορφώνεται στα 6,08 δις, ενώ ο νέος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται στο 10μηνο διαμορφώνεται στα 300 εκατ.ευρώ, κάτι που με βάση την δυναμική που έχει αποκτήσει αναμένεται να διαμορφωθεί ψηλότερα.

Συγκεκριμένα

σύμφωνα με την ανακοίνωσε του υπουργείου Οικονομικών «για τον μήνα Οκτώβριο, όπου υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις οι τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις που αντανακλούν, μεταξύ άλλων, τον αυξημένο κύκλο εργασιών λόγω της τουριστικής κίνησης της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς και τα αυξημένα έσοδα του Φόρου Εισοδήματος, η υπέρβαση έναντι της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού 2023 είναι 832 εκατ. ευρώ, ωστόσο σημαντικό μέρος αυτών έχουν ληφθεί υπόψη στους στόχους του Προσχεδίου Προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους του Προσχεδίου Προϋπολογισμού και του Draft Budgetary Plan, η υπέρβαση για τον μήνα Οκτώβριο (και συνεπώς για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023) ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο είναι δεδομένο ότι θα χορηγηθεί η επιταγή ακρίβειας που θα κυμαίνεται από 200 έως 250 ευρώ και δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και μη επιδοτούμενους άνεργους.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι πριν από τα Χριστούγεννα δόθηκε έκτακτο επίδομα 250 ευρώ περίπου σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, 172.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες.

Επίσης 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν διπλή δόση και 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ έλαβαν αυξημένο επίδομα κατά 50%.

To άρθρο Μόνο οι ανακοινώσεις απομένουν για την επιταγή ακρίβειας – Βρέθηκε ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που αναζητούσαν στην κυβέρνηση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα