Μόνος του «παίζει» ο «Ηρακλής» μέχρι στιγμής στο Ελληνικό – Αύξηση 20% στη ζήτηση τσιμέντου την επόμενη 5ετία

11:53 4/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Μονοπωλεί μέχρι στιγμής την προμήθεια τσιμέντο στο έργο του Ελληνικού ο όμιλος Ηρακλής και αυτό περισσότερο, διότι ο έτερος μεγάλος παίκτης της αγοράς, παρά το ότι διαθέτει μονάδα εντός της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου, εντούτοις επί του παρόντος δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μονάδα του Ηρακλή στο Ελληνικό είναι πρώτη πράσινη μονάδα με EPD.

Ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν άριστα τις απαιτήσεις του έργου, σημειώνουν ότι αργά ή γρήγορα θα είναι και οι δύο μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες στο τεράστιο έργο που γίνεται

για τον απλούστατο λόγο η ζήτηση για τσιμέντο θα είναι τεράστια και εξ αντικειμένου δεν θα μπορεί να το σηκώσει μόνο η μία βιομηχανία.

Την ίδια στιγμή η Ηρακλής ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πραγματοποίηση επενδύσεων πάνω από τα 600 εκ ευρώ μέσα στην προσεχή 4ετία, ποσό που είναι υπέρ τριπλάσιο των 170 εκ ευρώ που επένδυσε την προηγούμενη πενταετία. Στο επενδυτικό πρόγραμμα των για την περίοδο 2024-2027 προβλέπει μεταξύ άλλων τη σταδιακή αντικατάσταση των στερεών καυσίμων με εναλλακτικά καύσιμα και πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους.

Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά, το μερίδιο της Ηρακλής είναι κοντά στο 47%, ενώ το 60% των εσόδων του προέρχεται από τις εξαγωγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Ηρακλής διαθέτει σήμερα 40 μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και 15 λατομεία αδρανών υλικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ηρακλής Δημήτρη Χανή, για την επόμενη 5ετία εκτιμάται ότι η ζήτηση για τσιμέντο θα αυξηθεί κατά 20%.

Η ζήτηση για τσιμέντο στην ελληνική αγορά ανέρχεται πλέον στους 3,8 εκατ. τόνους με τον όμιλο Ηρακλής να συνεισφέρει με περίπου 1,8 εκατ. τόνους, ενώ ταυτόχρονα εξάγει 1,2 εκατ. τόνους σε Ισραήλ, ΗΠΑ, Αφρική, Νέα Ζηλανδία κ.α.

Σύμφωνα με τον Δ. Χανή στην επόμενη πενταετία η ζήτηση στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στους 4,7 εκατ. τόνους, σημειώνοντας άνοδο κατά 20%. Η εταιρεία προχώρησε σε ανατιμήσεις των προϊόντων τσιμέντου το 2021 και το 2022 με αποτέλεσμα ο τόνος του τσιμέντου από 85 ευρώ να ανέλθει στα 112 ευρώ, ενώ ο Δ. Χανής δεν απέκλεισε στην πορεία να ακολουθήσει ακόμη μία αύξηση στην τιμή του τσιμέντου.

Ο όμιλος τη φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με κύκλο εργασιών πάνω από 400 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων και τόκων άνω των 45 εκατ. ευρώ ενώ στόχος του ομίλου το 2030 να υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ με κύκλο εργασιών άνω των 800 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι ο όμιλος Ηρακλής τρέχει το OLYMPUS Project που είναι ο Πράσινος μετασχηματισμός του Εργοστασίου στο Μηλάκι με τη στήριξη του Ταμείου Καινοτομίας με το καινοτόμο έργο δέσμευσης CO2 OLYMPUS.

Το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund) επέλεξε να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 124,5 εκ ευρώ το έργο το οποίο είναι ύψους 300 εκ ευρώ.

Το «OLYMPUS» αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου του Ομίλου Ηρακλής στο Μηλάκι Ευβοίας σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon), με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Από τη λειτουργία της τεχνολογίας που θα υιοθετηθεί, η ετήσια αποφυγή εκπομπών CO2 υπολογίζεται στους 1 εκατ. τόνους.

Το έργο αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αποτύπωμα σε τοπικό επίπεδο, μέσα από τη δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας στη φάση της κατασκευής, και συνεργασιών με αναδόχους έργων και προμηθευτές, συμβάλλοντας στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Από το τέλος του 2028 η εταιρία θα διαθέσει στην αγορά το τσιμέντο ECOPlanetZERO με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Το 2022 ο όμιλος εξαγόρασε το λατομείο αδρανών υλικών της εταιρείας Χάλυψ στη Μάνδρα Αττικής που είναι το μεγαλύτερο λατομείο στα ΝΑ Ευρώπη, καθώς και δύο μονάδες σκυροδέματος αποκτώντας μια δυνατή βάση στην Αττική όπου μέχρι τώρα δεν είχε έντονη παρουσία και τον Μάιο του 2023 εξαγόρασε την εταιρεία Λαρσινός, η οποία έχει ισχυρό δίκτυο στην Πελοπόννησο με αποτέλεσμα ο όμιλος να αριθμεί πλέον 40 μονάδες σκυροδέματος και 15 λατομεία.

Μέσω της Λαρσινός ο όμιλος εταιρειών Ηρακλής συμμετέχει στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, στο έργο αντλησιοταμίευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία αλλά και στην επέκταση του προβλήτα της κρουαζίέρας της Cosco στον Πειραιά. Ο όμιλος ολοκλήρωσε τη θεμελίωση του Riviera Tower στο Ελληνικό με τη μεγαλύτερη, συνεχούς διάρκειας, σκυροδέτηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, ενώ έχει αναλάβει και την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

To άρθρο Μόνος του «παίζει» ο «Ηρακλής» μέχρι στιγμής στο Ελληνικό – Αύξηση 20% στη ζήτηση τσιμέντου την επόμενη 5ετία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μόνος, Ηρακλής, Ελληνικό – Αύξηση 20, 5ετία,monos, iraklis, elliniko – afxisi 20, 5etia