Οι business του Παύλου Γλύξμπουργκ – Οι ιπποδρομίες, ο ρόλος στο finance και τα σχέδια για Ελλάδα

14:13 16/1/2023 - Πηγή: NewsIt

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος Γλύξμπουργκ είναι ένας ενεργός επιχειρηματίας, με δραστηριότητα όχι μόνο στη βρετανική κι αμερικανική αγορά – όπου μέχρι σήμερα εμφανίζεται να διαμένει μόνιμα – αλλά και διεθνώς. 

Συμμετέχει σε εταιρείες με επενδυτικό ρόλο, ενώ εδώ και χρόνια διατηρεί τον επαγγελματικό του τίτλο ως σύμβουλος επενδύσεων. Μεταξύ άλλων είναι ο ιδιοκτήτης του επενδυτικού ομίλου Ortelius Advisors, LP με έδρα την Νέα Υόρκη, που ειδικεύεται στην εναλλακτική διαχείριση επενδύσεων,

με έδρα την Νέα Υόρκη.

Στο μικροσκόπιο η Ελλάδα

Στο χάρτη του επιχειρηματικού του ενδιαφέροντος εξέχουσα θέση έχει η γενέτειρα, όπως έχει εκφραστεί ο ίδιος δημοσίως, αλλά κι όπως έχει αποδείξει έμπρακτα με τις επενδυτικές του επιλογές. 

Η επιθυμία του να αξιοποιήσει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα σε καίριους τομείς της οικονομίας, θα υλοποιηθεί με μεγαλύτερη ένταση το προσεχές διάστημα, όταν θα μετεγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, απόφαση που ανακοίνωσε αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του.

Στη σφαίρα του επενδυτικού του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι επενδύσεις σε διάφορους τομείς, από ακίνητα, ενέργεια και φιλοξενία, μέχρι τη ναυτιλία.

Στα επιχειρηματικά δρώμενα της ελληνικής αγοράς ο Παύλος «διείσδυσε» μέσω του Global Family Partners. Το εν λόγω επενδυτικό fund ανέπτυξε ενεργό δράση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αναζητώντας ευκαιρίες στην Ελλάδα

Από το 2014 και μέχρι το 2016, το όνομα του Παύλου πρωταγωνίστησε στον Οικονομικό Τύπο της χώρας, όταν το Global Family Partners, ως συνεργάτης του ΟΠΑΠ Investments απέκτησε τελικά στο διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το δικαίωμα της αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, καταβάλλοντας περί τα 40,1 εκατ. ευρώ.  

Η ελληνική Ascot

Την ανάμιξη του Παύλου στα επιχειρηματικά δρώμενα του Ιπποδρόμου, η ιπποδρομιακή κοινότητα είχε υποδεχθεί με μεγάλη αισιοδοξία.  Πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν ότι η εμπλοκή του θα συμβάλλει ώστε το κλίμα από τις περιβόητες βασιλικές ιπποδρομίες του Λονδίνου να μεταφερθεί και στην Ελλάδα, δημιουργώντας στο Μαρκόπουλο την ελληνική Royal Ascot. 

Ήταν η ίδια περίοδος, που όσο οι προθέσεις της Global Family Partners να πρωταγωνιστήσει στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας, γινόταν πιο έντονη, τόσο ο Οικονομικός Τύπος ενδιαφερόταν και για το ρόλο του Παύλου. Διεθνή δημοσιεύματα τον περιέγραφαν ως δεινό επενδυτή, αναφέροντας ότι έχει διατελέσει υπεύθυνος για την αύξηση άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων επενδύσεων κεφαλαίου σε όλη την οικογένεια.

Οικογενειακές επιχειρήσεις

Παντρεμένος από το 1995 με τη Μαρί Σαντάλ απόγονο του κροίσου των Duty Free Shops, Ρόμπερτ Μίλερ, ο πρώην διάδοχος της Ελλάδος, Παύλος, πολλές φορές χρειάζεται να αξιοποιήσει τις γνώσεις του στα οικονομικά για να αξιολογήσει ή να συστήσει επενδυτικές ευκαιρίες στις οικογενειακές επιχειρήσεις.  Όλα τα τελευταία χρόνια εξάλλου, εργαζόταν ως σύμβουλος επενδύσεων, εξετάζοντας διεθνή project, είτε από το Λονδίνο είτε από την Νέα Υόρκη, όπου μετακινείται συχνά.  

Το 2015, αποτέλεσε το συνιδρυτή της Ortelius Advisors, LP με έδρα την Νέα Υόρκη, ενός ομίλου που ειδικεύεται στην εναλλακτική διαχείριση επενδύσεων, με σκοπό τη δημιουργία αξίας, η δραστηριότητα της οποίας εστιάζει στην αγορά της Αμερικής.  Είχαν προηγηθεί η ίδρυση του επίσης επενδυτικού fund Griphon Asset Management και της επενδυτικής εταιρείας Ivory Capital Group LLC, σε συνεργασία με έμπειρα στελέχη της αγοράς.

Οι σπουδές

Ο Παύλος γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάιο του 1967.  Αρχικά σπούδασε στο Λονδίνο, στο Ελληνικό Κολλέγιο, που ίδρυσαν οι γονείς του, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής του, φοίτησε στο United World College των ΗΠΑ από όπου αποφοίτησε το 1986.

Τις πανεπιστημιακές του σπουδές ολοκλήρωσε σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και συγκεκριμένα, στη Σχολή Εξωτερικών Υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσιγκτον, όπου απέκτησε πτυχίο στις Διεθνείς Σχέσεις, το Δίκαιο και τον Οργανισμό (1993) και ακολούθησε Master of Science στις Εξωτερικές Σχέσεις (1995).  Έχει επαγγελματική προϋπηρεσία, ως εργαζόμενος σε ναυτιλιακή εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ, ενώ το βιογραφικό του περιλαμβάνει και την προϋπηρεσία του σε ναυτιλιακή εταιρεία στο τμήμα του Μάρκετινγκ. 

To άρθρο Οι business του Παύλου Γλύξμπουργκ – Οι ιπποδρομίες, ο ρόλος στο finance και τα σχέδια για Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παύλου Γλύξμπουργκ –, Ελλάδα,pavlou glyxbourgk –, ellada