Ουκρανία: Η Ρωσία δεν ενημέρωσε ότι το αεροπλάνο που καταρρίψαμε είχε Ουκρανούς αιχμαλώτους

18:44 24/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Ο στρατός της Ουκρανίας δεσμεύτηκε σήμερα (24.01.2024) ότι θα συνεχίσει να χτυπά την περιφέρεια Μπέλγκοροντ και στρατιωτικά αεροσκάφη της Ρωσίας, ώρες μετά τη συντριβή ενός ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους Il-76 κοντά στα σύνορα, λέγοντας πως δεν ήξερε ότι μεταφέρει Ουκρανούς αιχμαλώτους.

Η Μόσχα ανέφερε ότι το μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76, με 74 επιβαίνοντες, καταρρίφθηκε από την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «βάρβαρη ενέργεια». Ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ δήλωσε ότι όλοι οι

επιβαίνοντες στο Il-76 σκοτώθηκαν. Η ρωσική πλευρά υποστήριξε ότι το αεροσκάφος μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που θα ανταλλάσονταν βάσει μιας προγραμματισμένης συμφωνίας με Ρώσους αιχμαλώτους.

Ωστόσο η Ουκρανία αναφέρει πως δεν είχε καμία τέτοια ενημέρωση, και πως αυτό που ήξερε ήταν πως το αεροπλάνο μετέφερε πυραύλους S-300 για το Μπέλγκοροντ, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνταν κατά της Ουκρανίας.

«Δεν διαθέτουμε επί του παρόντος αξιόπιστες και πλήρεις πληροφορίες για τα άτομα που επέβαιναν στο αεροπλάνο ή για τον αριθμό τους» ανέφερε η Ουκρανία.. «Σήμερα επρόκειτο να γίνει μια ανταλλαγή αιχμαλώτων, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε», πρόσθεσε η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουκρανία δεν είχε ενημερωθεί και δεν της ζητήθηκε να εγγυηθεί την ασφάλεια γύρω από την περιοχή του Μπέλγκοροντ, όπως είχε συμβεί σε προηγούμενες ανταλλαγές αιχμαλώτων.

«Η ασφάλεια των Ουκρανών αιχμαλώτων έπρεπε να εξασφαλιστεί από τη ρωσική πλευρά». Η Υπηρεσία Πληροφοριών τονίζει ότι η Ρωσία ήταν υποχρεωμένη να ενημερώσει το Κίεβο για την μεταφορά των αιχμαλώτων μέσω του εναέριου χώρου στο Μπέλγκοροντ, όπως έχει γίνει επανειλημμένα στο παρελθόν.

«Μέχρι τώρα, η Ουκρανία δεν έχει ενημερωθεί για τον αριθμό των οχημάτων, των διαδρομών και των μορφών παράδοσης των κρατουμένων. Είναι γνωστό ότι η παράδοση των κρατουμένων πραγματοποιείται τόσο αεροπορικώς, όσο και σιδηροδρομικώς», προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τη Μόσχα για «σκόπιμες ενέργειες», που «αποσκοπούν στη δημιουργία απειλής για τη ζωή και την ασφάλεια των κρατουμένων».

«Η προσγείωση του μεταφορικού αεροσκάφους Il-76 30 χιλιόμετρα από τη ζώνη μάχης δεν μπορεί να είναι ασφαλής και πρέπει σε κάθε περίπτωση να συζητηθεί και από τις δύο πλευρές, διαφορετικά θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη τη διαδικασία ανταλλαγής», υπογραμμίζει.

Δεσμεύτηκε να συνεχίσει να «καταστρέφει οχήματα παράδοσης και να ελέγχει τον εναέριο χώρο για την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης Μπέλγκοροντ-Χάρκοβο» για την καταπολέμηση των ρωσικών επιδρομών στην Ουκρανία.

To άρθρο Ουκρανία: Η Ρωσία δεν ενημέρωσε ότι το αεροπλάνο που καταρρίψαμε είχε Ουκρανούς αιχμαλώτους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Ρωσία, Ουκρανούς,oukrania, rosia, oukranous