Πώς αποχαιρετά ο πολιτικός κόσμος τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ

20:44 17/2/2023 - Πηγή: NewsIt

Θλίψη προκάλεσε σε όλη την χώρα η είδηση του θανάτου του Μωυσή Ελισάφ, δημάρχου Ιωαννίνων με τον πολιτικό κόσμο να τον αποχαιρετά.

Ο Μωυσής Ελισάφ τους τελευταίους μήνες έδινε μάχη με τον καρκίνο με την υγεία του να έχει επιδεινωθεί σοβαρά το τελευταίο διάστημα και ήταν ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εξελέγη στην Ελλάδα.

«Με αισθήματα βαθιάς θλίψης και μεγάλης αναγνώρισης», αποχαιρετά τον Μωυσή Ελισάφ, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων,

Κωνσταντίνος Τασούλας, πληροφορηθείς την εκδημία του δημάρχου Ιωαννιτών.

Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Τασούλας αναφέρει ότι ο δήμαρχος Ιωαννιτών, καθηγητής Μωυσής Ελισάφ, επέλεξε να αφήσει την τελευταία του πνοή «στα αγαπημένα του Γιάννενα [..] έπειτα από σύντομη αλλά ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Τον συνοδεύει η πάνδημη θλίψη, και η αναγνώριση για μια σπουδαία προσωπικότητα που ξεχώρισε από νωρίς στην επιστήμη, στην διδασκαλία της ιατρικής αλλά και στην προσφορά στα κοινά. Προσωπικά» σημειώνει ο κ. Τασούλας, «είχα την ευκαιρία τα τελευταία χρόνια γόνιμης θητείας του στον δημαρχιακό θώκο να συνεργαστώ στενά μαζί του, αντικρίζοντας πάντα στο πρόσωπό του, έναν αφοσιωμένο, στο καθήκον και στο καλό των Ιωαννίνων, λειτουργό».

«Τα Γιάννενα αποχαιρετούν απόψε τον “καλό και αγαθό” τους δήμαρχο, μια πολυμερή προσωπικότητα που τιμήθηκε από τους πολίτες, αλλά και τίμησε με την συμπεριφορά του και το έργο του, την προ τετραετίας, εντολή τους. Αποχαιρετώ τον Μωυσή Ελισάφ με αισθήματα βαθιάς θλίψης και μεγάλης αναγνώρισης, τόσο για την εν γένει προσφορά του όσο και για το ανεξίτηλα ποιοτικό του αποτύπωμα που θα εξακολουθεί να μας συντροφεύει. Προς τους οικείους του εκφράζω τα πλέον θερμά μου συλλυπητήρια» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου, Κ. Τασούλας.

Τα συλλυπητήρια του Νίκου Δένδια

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του δημάρχου Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ εκφράζει στους οικείους του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Επίσης, ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι «ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ ήταν ο πρώτος εκλεγμένος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, συνέβαλε ουσιαστικά στην ελληνική προεδρία της Διεθνoύς Συμμαχίας Μνήμης Ολοκαυτώματος (IHRA) και συνεργάσθηκε άψογα με το υπουργείο Εξωτερικών στη διοργάνωση Συνεδρίου».

Θεοδωρικάκος: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χάνει έναν άξιο και ξεχωριστό άνθρωπο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στο twitter εκφράζει τη θλίψη του για τον ξαφνικό θάνατο του δημάρχου Ιωαννίνων Μωϋσή Ελισάφ.

Χαρακτηριστικά έγραψε:

«Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ. Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση χάνει έναν άξιο και ξεχωριστό άνθρωπο με τον οποίο συνεργάστηκα εξαιρετικά για πολλά θέματα της πόλης του».

 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημάρχου Ιωαννίνων, Μωϋσή Ελισάφ. Σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση χάνει έναν άξιο και ξεχωριστό άνθρωπο με τον οποίο συνεργάστηκα εξαιρετικά για πολλά θέματα της πόλης του.

— Τάκης Θεοδωρικάκος (@theodorikakosp) February 17, 2023

Μενδώνη: «Μεγάλη η απώλειά του»

Τον Μωυσή Ελισάφ, «τον ευγενή, δημοκράτη, επιστήμονα, διανοούμενο, ο οποίος τίμησε τους συμπολίτες του με το έργο και τα επιτεύγματά του» αποχαιρετά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πληροφορούμενη τον θάνατο του δημάρχου Ιωαννίνων. «Η απώλειά του είναι μεγάλη, όχι μόνο για τους πολίτες των Ιωαννίνων, αλλά για όλους όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, να συνεργαστούμε μαζί του, να εκτιμήσουμε το ήθος του» αναφέρει η Λίνα Μενδώνη στο ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα της:

«Με βαθιά θλίψη και πραγματική οδύνη αποχαιρετώ έναν καλό φίλο, τον Μωυσή Ελισάφ, τον ευγενή, δημοκράτη, επιστήμονα, διανοούμενο, ο οποίος τίμησε τους συμπολίτες του με το έργο και τα επιτεύγματά του. Η εκλογή του ως δήμαρχος Ιωαννιτών, δεν ήταν μόνο μία πολιτική νίκη. Είχε έναν υψηλό συμβολισμό, καθώς υπήρξε ο πρώτος, εβραϊκού θρησκεύματος, δήμαρχος, σε μια πόλη με έντονη πολυπολιτισμική ιστορία. Ο Μωυσής Ελισάφ, με την ηπιότητα και τη γλυκύτητα του, ένωσε τους πολίτες ως δήμαρχος όλων των Ιωαννιτών. Είχαμε μια σταθερή, εξαιρετική και πολύ αποδοτική συνεργασία και πάντα χαιρόμουν να συζητώ μαζί του για τον προγραμματισμό δράσεων και έργων που αναδεικνύουν όλες τις πτυχές της Ιστορίας της πόλης. Η απώλειά του είναι μεγάλη, όχι μόνο για τους πολίτες των Ιωαννίνων, αλλά για όλους όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, να συνεργαστούμε μαζί του, να εκτιμήσουμε το ήθος του. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην αγαπητή Πάτρα και στην οικογένειά του».

Ανδρουλάκης: «Το έργο του και οι  προοδευτικές του ιδέες θα μας εμπνέουν για πάντα»

Συγκινητικό είναι το αντίο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη  λέγοντας ότι το έργο και οι ιδέες του θα μας εμπνέουν για πάντα. «Αποχαιρετώ με μεγάλη θλίψη τον αγαπητό μου φίλο, Μωυσή Ελισάφ, τον Δήμαρχο, γιατρό και πανεπιστημιακό δάσκαλο. Η θητεία του στον Δήμο Ιωαννιτών ως πρώτου εβραϊκής καταγωγής Δημάρχου στην Ελλάδα ήταν ένα ορόσημο.

Ο Μωυσής ήταν πάντα ένας άνθρωπος της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Το έργο του και οι  προοδευτικές του ιδέες θα μας εμπνέουν για πάντα», ήταν η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Ένα τόσο ευγενικό και έξυπνο άτομο»

Τη λύπη του για τον θάνατο του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, εκφράζει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα.

«Τόσο λυπηρό» σχολίασε χαρακτηριστικά την είδηση με τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ. Επίσης, εξήρε την προσωπικότητα του εκλιπόντος: «Ένα τόσο ευγενικό και έξυπνο άτομο».

«Η απώλεια του προκαλεί μεγάλη θλίψη»

«Η απώλεια του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωϋσή Ελισάφ, προκαλεί μεγάλη θλίψη και δημιουργεί ένα μεγάλο κενό στην κοινωνία της πόλης. Υπηρέτησε με πάθος την ιατρική επιστήμη, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μέχρι την ημέρα της εκλογής του στο αξίωμα του δημάρχου» επισημαίνει σε δήλωση του ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης. Και προσθέτει «Είχα τη χαρά να συνεργάζομαι μαζί του επί πολλά χρόνια, για θέματα που αφορούσαν την Εβραϊκή κοινότητα της οποίας αποτελούσε το βασικό στήριγμά της για πολλές δεκαετίες. Στα 3 χρόνια της Δημαρχιακής του θητείας, είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω τη μεγάλη αγάπη και τον οραματισμό του για την πόλη και την αγωνιστικότητα του για την επίλυση προβλημάτων και τη δρομολόγηση σημαντικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Δυστυχώς, πρώτα για τον ίδιο και μετά για την πόλη, έφυγε νωρίς αφήνοντας ανεκπλήρωτα τα σχέδια και τα όνειρά του για ένα καλύτερο μέλλον, όπως ο ίδιος το είχε φανταστεί. Συλλυπητήρια στους οικείους του».

Κεφαλά: Ανεκτίμητη η προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση και την επιστήμη

Η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, εξέδωσε συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του δήμαρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

« Με αίσθημα θλίψης πληροφορήθηκα την απώλεια του Δημάρχου Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ που “έφυγε” πρόωρα από τη ζωή. Η απώλεια του Μ. Ελισάφ βυθίζει στο πένθος την οικογένειά του, όπως και την πόλη των Ιωαννίνων, την Ισραηλιτική Κοινότητα της οποίας ήταν πρόεδρος, αλλά και την αυτοδιοικητική και πολιτική ζωή του τόπου. Η προσφορά του στην επιστήμη υπήρξε τεράστια και ανεκτίμητη. Το ίδιο όμως σημαντική υπήρξε η προσφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την ενεργή ενασχόλησή του, ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και από το 2019 ως δήμαρχος της πόλης των Ιωαννίνων. Η προσωπική του διαδρομή στην επιστήμη που υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση όπως και η ενασχόληση του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το σημαντικό του έργο στον Δήμο Ιωαννιτών αποτελούν τη σπουδαιότερη παρακαταθήκη για όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του. Τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Τζούφη: Η προσφορά και η συνεισφορά του, διαχρονική και σπουδαία

«Ο Μωυσής Ελισάφ, καθηγητής της Παθολογίας και δήμαρχος Ιωαννιτών, δεν βρίσκεται πια κοντά μας, φεύγοντας βιαστικά μετά από μια άδικη μάχη με τον καρκίνο. Η προσφορά και η συνεισφορά του, διαχρονική και σπουδαία. Στην επιστήμη και τη διδασκαλία, στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης απέναντι στο ναζισμό, στην πόλη που αγάπησε», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά της για τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ, η Μερόπη Τζούφη βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

   «Τον αποχαιρετώ με τους στίχους που αγαπούσε να τραγουδά:

   Στα περβόλια, μες στους ανθισμένους κήπους

   σαν άλλοτε θα στήσουμε χορό

   και τον Χάρο θα καλέσουμε

   να πιούμε αντάμα και να τραγουδήσουμε μαζί.

   Τα θερμά μου συλλυπητήρια στη γυναίκα του, την Πάτρα, στους δικούς του ανθρώπους, στους συνεργάτες και τους συναδέλφους του», καταλήγει η κ. Τζούφη.

 

To άρθρο Πώς αποχαιρετά ο πολιτικός κόσμος τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ,pos, ioanninon moysi elisaf