Προσδοκίες, δυνατότητες και …ρεαλιστικές προβλέψεις για την επικείμενη συνάντηση αγροτών – κυβέρνησης

06:03 12/2/2024 - Πηγή: NewsIt

Η επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την αντιπροσωπεία των αγροτών που βρίσκονται στα «μπλόκα», έτσι κι αλλιώς θα οδηγήσει σε μία νέα κατάσταση για την επόμενη ημέρα.

Τυπικά δύο είναι τα ενδεχόμενα, είτε οι «προσθήκες» που θα μεταφέρει στο τραπέζι της συνάντησης ο Πρωθυπουργός, για τα μέτρα στήριξης στους αγρότες, θα θεωρηθούν ικανοποιητικά και τα τρακτέρ θα επιστρέψουν στα χωράφια, είτε θα απορριφθούν και τα τοπικά μπλόκα θα αρχίσουν να μετακινούνται στις βασικές οδικές αρτηρίες της χώρας…

Υπάρχει

και μία τρίτη – απίθανη – εκδοχή, να δεχθούν αγρότες και κυβέρνηση να μπουν σε μία διαδικασία διεξοδικής επανεξέτασης της οικονομικής πολιτικής στην γεωργία με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφού όμως πρώτα ενεργοποιηθούν κάποια μέτρα πραγματικής και άμεσης στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.

Ας εξετάσουμε την πρώτη εκδοχή.

Ο πρωθυπουργός βάζει στο τραπέζι ένα πακέτο μέτρων πρόσθετης στήριξης που καλύπτουν την πλειονότητα των αιτημάτων των αγροτών και οι αγρότες τα αποδέχονται. Γυρίζουν πίσω και επιστρέφουν στα χωράφια και τις καλλιέργειές τους.
Πόσο πιθανή είναι μία τέτοια εξέλιξη; Καθόλου πιθανή, αν σκεφτεί κανείς ότι οι βασικές αιτίες που έχουν συνθέσει το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο στον αγροτικό κόσμο, έχουν να κάνουν με τρία «φαινόμενα» των οποίων οι συνέπειες είναι αδύνατο να αντιμετωπισθούν σε εθνικό επίπεδο:

Κλιματική αλλαγή (θεομηνίες),κοινοτικές πολιτικές για την πράσινη μετάβαση (αλλαγή προϋποθέσεων επιδοτήσεων),κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Και στα τρία «μέτωπα», με μοναδική ίσως εξαίρεση στο πρώτο στο οποίο η κάθε κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τον …εαυτό της όσο αφορά την αποτελεσματικότητα των αποζημιώσεων, οι δυνατότητες της κυβέρνησης περιορίζονται σε προσωρινές …ασπιρίνες.

Στις Βρυξέλλες η λογική της κατανομής των επιδοτήσεων έχει αλλάξει άρδην εξοστρακίζοντας τις μικρομεσαίες καλλιέργειες από τις μεγάλες ροές πόρων, οι καλλιεργητικές προϋποθέσεις έχουν τσακίσει κυριολεκτικά την δυνατότητα προσαρμογής των γεωργών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Και σε συνδυασμό με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν αποσυνθέσει κάθε ίχνος σταθερότητας στις τιμές, στο κόστος παραγωγής και στον προγραμματισμό της παραγωγής. Χαρακτηριστική περίπτωση το γεγονός ότι η τάση για ενίσχυση της βιολογικής καλλιέργειας έχει αρχίσει να συρρικνώνεται ραγδαία.

Γιατί; Γιατί τα κόστη και η συρρίκνωση της παραγωγικής ικανότητας, λόγω κλιματικής κρίσης και πληθωρισμού, μαζί με την εισοδηματική δυσχέρεια των καταναλωτών, ασκούν μεγάλη πίεση επιστροφής στην βιομηχανική καλλιέργεια σαν μοναδική οδό επιβίωσης.

Το βασικό αίτημα

Πλέον το γενικευμένο ερώτημα στους αγρότες δεν είναι το «πόσα μπορούν να πάρουν» από αυτή την διαπραγμάτευση, αλλά το «αν μπορούν να παραμείνουν αγρότες» με όσα είναι διαθέσιμα πάνω στο τραπέζι.

Το συμπέρασμα για τις πιθανότητες, κατά συνέπεια, μιας συμφωνίας στην περιβόητη συνάντηση, είναι το τι απάντηση θα δοθεί στο ερώτημα «αν μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν με αυτά που θα πάρουν»…

Στην δεύτερη εκδοχή, δηλαδή στην περίπτωση που τα όσα θα προσφερθούν στους αγρότες στην συνάντηση με τους αγρότες, αξιολογηθούν ως ανεπαρκή, τότε, η συνέχεια είναι γνωστή.

Επιστροφή στα μπλόκα, νέες συζητήσεις και τριβές μεταξύ των αγροτών για το πως θα συνεχισθεί ο αγώνας τους, σπασμωδικές ίσως κινήσεις κάποιων περιοχών σε πιο δυναμικές δράσεις, οπισθοχώρηση σε άλλες, εμπλοκή των πολιτικών κομμάτων για «εκμετάλλευση» εν όψη και Ευρωεκλογών της κατάστασης.

Και πάει λέγοντας… προς ένα νέο κύκλο ερημοποίησης καλλιεργητικών εκτάσεων, μείωση εξαγωγών, ενίσχυσης της αστυφιλίας, κ.λ.π.

Όλα αυτά βέβαια στον ορίζοντά τους έχουν από την μία την εγκατάλειψη της γης και από την άλλη ένα ακόμα βήμα στην συγκεντροποίηση της παραγωγής σε μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες. Αυτό βέβαια μόνο αν οι σχετικές προϋποθέσεις από πλευράς κυβέρνησης διασφαλισθούν μεσοπρόθεσμα.

Όσο για την τρίτη εκδοχή, τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία και ο – ανύπαρκτος – στρατηγικός σχεδιασμός, λένε δυστυχώς ότι δεν θα μπορούσε προς το παρόν να είναι μία ρεαλιστική προσδοκία για τους αγρότες…

Στην διεύθυνση [email protected] η στήλη δέχεται σχόλια και παρατηρήσεις.

To άρθρο Προσδοκίες, δυνατότητες και …ρεαλιστικές προβλέψεις για την επικείμενη συνάντηση αγροτών – κυβέρνησης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα