Ψυχολογία: Τι δείχνει το αγαπημένο σου χρώμα για τον χαρακτήρα σου

13:03 16/3/2024 - Πηγή: NewsIt

Το κάθε χρώμα ενδέχεται να κρύβει έναν υπόρρητο συμβολισμό, αλλά και να δείχνει την ψυχοσύνθεση μας. Δεν είναι τυχαίο, ότι το λευκό χρώμα έχει συνδυαστεί με την αγνότητα και την ειρήνη, ενώ το μαύρο παραπέμπει κυρίως στο πένθος.

Πέρα από τις τάσεις τις μόδας και τους συνδυασμούς που κυριαρχούν κάθε περίοδο του χρόνου, τα χρώματα υποδεικνύουν κυρίως το στιλ ντυσίματος μας, αλλά και τις διακυμάνσεις στην διάθεση μας.

Εξάλλου, οι περισσότερες εταιρείες στο χώρο του μάρκετινγκ χρησιμοποιούν, εκτός από τις προτροπές (π.χ. μηνύματα call- to- action) που ενθαρρύνουν τους δυνητικούς

πελάτες να αλληλεπιδράσουν με το εκάστοτε προϊόν τους, και διάφορες τεχνικές με βάση τα χρώματα. Με αυτό τον τρόπο, οι καταναλωτές ενδέχεται να επιλέξουν ένα συγκεκριμένο προϊόν, επηρεαζόμενοι σε μεγάλο βαθμό από τα χρώματα που το πλαισιώνουν, έναντι κάποιου άλλου.

Τι δείχνει, όμως, το αγαπημένο σας χρώμα για την προσωπικότητά σας; Μετά από μελέτες και έρευνες, οι ειδικοί μπόρεσαν να φτιάξουν το «προφίλ» του κάθε ατόμου με βάση την ψυχολογία των χρωμάτων.

Κόκκινο χρώμα

Το κόκκινο είναι μια τολμηρή επιλογή χρώματος που σχετίζεται με τον ενθουσιασμό, το πάθος, τον κίνδυνο, τη συγκίνηση, την ενέργεια και τη δράση. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ορισμένες επωνυμίες χρησιμοποιούν κόκκινο χρώμα για σε ταμπέλες που μας παροτρύνουν για δράση («παραγγείλετε τώρα», «αγοράστε τώρα» κ.λπ.). Αυτό συμβαίνει επειδή το κόκκινο είναι ένα έντονο χρώμα που μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα που μπορούν να σας ενθαρρύνουν να αγοράσετε πράγματα.

Ποιος είναι ο χαρακτήρας του ατόμου που του αρέσει το κόκκινο; Τολμηρός, αναζητά συγκινήσεις, λάτρης της περιπέτειας, μπορεί να είναι λίγο παρορμητικός, μπορεί να εκληφθεί ως εκφοβιστικός.

Πορτοκαλί χρώμα

Το πορτοκαλί είναι συχνά αντιπροσωπευτικό της δημιουργικότητας, της ευτυχίας, της ελευθερίας, της επιτυχίας και της ισορροπίας που τα συνδυάζει όλα. Οι εταιρείες ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο χρώμα για να τραβήξουν την προσοχή σας σε μια ελκυστική επικεφαλίδα ή σε μια σημαντική σημείωση στον ιστότοπό τους (πολλές «ειδοποιήσεις» είναι πορτοκαλί για να τραβήξουν το βλέμμα σας) αλλά το πορτοκαλί δεν είναι τόσο τολμηρό και δελεαστικό όσο το κόκκινο.

Όσον αφορά το χαρακτήρα του ατόμου που του αρέσει το πορτοκαλί: Διασκεδαστική και παιχνιδιάρικη ενέργεια που θαυμάζουν οι γύρω του, κοινωνικός (ίσως εξωστρεφής), φροντίζει τα πράγματά του, απολαμβάνει τις σοβαρές και βαθιές συζητήσεις, χαρούμενη διάθεση, λατρεύει να είναι οικοδεσπότης σε πάρτι ή εκδηλώσεις, ενώ σχετικά με την παραγωγικότητα, του αρέσει να είναι τελειομανής.

Κίτρινο χρώμα

Η ευτυχία, η θετικότητα καθώς και ο ζεστός καλοκαιρινός ήλιος μας θυμίζει το κίτρινο χρώμα. Οι εταιρείες ενδέχεται να χρησιμοποιούν μια κίτρινη πινελιά στο λογότυπό τους για να σας κάνουν να νιώσετε χαρούμενοι όταν βλέπετε τα προϊόντα τους. Πολλά εικονίδια «δωρεάν αποστολής» σε ιστότοπους ενδέχεται να είναι κίτρινα για να σας προσελκύσουν σε κάτι που είναι χαρούμενο και θετικό.

Ο χαρακτήρας του ατόμου που του αρέσει το κίτρινο: Θετικό πνεύμα, αισιόδοξος, χαρούμενος, περιπετειώδης, πηγή ηρεμίας για τους γύρω του, χαμογελαστός που μεταφέρει την ευτυχία σε κάθε άνθρωπο που συναντά.

Μπλε χρὠμα

Το μπλε είναι σταθερό, αρμονικό, γαλήνιο και αξιόπιστο. Οι εταιρείες που θέλουν να είναι πιο γνωστές για την ανθεκτικότητα, τη δύναμη ή την αξιοπιστία τους, χρησιμοποιούν συνήθως μπλε στα λογότυπά τους. Αρκετές εταιρείες υπολογιστών (Dell και HP), αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Vimeo) περιέχουν το μπλε σε συνδυασμό με το λευκό στα λογότυπα τους.

Ο χαρακτήρας κάποιου που του αρέσει το μπλε: Αξιόπιστος, έμπιστος, ευγενής, συμπονετικός, ειρηνικός, πιστός, ισχυρός. Όσον αφορά την παραγωγικότητα, του αρέσει να σχεδιάζει τον καλύτερο τρόπο χειρισμού μιας εργασίας και μπορεί να προσαρμόζεται με ευελιξία, όταν προκύπτουν εμπόδια.

Πράσινο χρώμα

Το πράσινο χρώμα κυριαρχεί κυρίως στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στα χρήματα. Το πράσινο μπορεί να σημαίνει ανάπτυξη, γονιμότητα, υγεία, πλούτο, ευεξία ή γενναιοδωρία. Το πράσινο μπορεί επίσης να συσχετιστεί και με αρνητικές φάσεις, όπως ζήλια ή φθόνος.

Ο χαρακτήρας κάποιου που του αρέσει το πράσινο: Πρακτικός, προσγειωμένος, λατρεύει να δίνει συμβουλές, λατρεύει να βοηθάει τους άλλους, απολαμβάνει την ύπαιθρο και θεωρεί σημαντική την ισορροπία στη ζωή. Όσον αφορά την παραγωγικότητα, θέλει να αναλύει μια κατάσταση προτού λάβει δράση, επιλύει προβλήματα και μπορεί να βρει εφευρετικούς τρόπους σκέψης, έξω από τις συνηθισμένες πρακτικές.

Μωβ χρώμα

Το μωβ μπορεί να συνδεθεί με την εξουσία, τα προνόμια, τη σοφία και την πνευματικότητα. Το μωβ μπορεί να είναι και ένα απογοητευτικό χρώμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα απογοήτευσης ή να θεωρηθεί αλαζονικό. Γι’ αυτό οι ιστότοποι και οι επωνυμίες (π.χ. Hallmark, Yahoo) χρησιμοποιούν μωβ μαζί με έναν πιο ζεστό τόνο, όπως το άσπρο.

Ο χαρακτήρας κάποιου που του αρέσει το μωβ: Εύστροφος, λατρεύει μοναδικά πράγματα και θέλει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους, δημιουργικός και με εξάρσεις έμπνευσης, συντονίζεται με τον κόσμο γύρω του και εστιάζει σε αυτόν

Ροζ χρώμα

Το ροζ συνδέεται συχνά με τη θηλυκότητα, την παιχνιδιάρικη διάθεση και την αγάπη, αλλά μπορεί επίσης να συσχετιστεί και με την ανωριμότητα. Θα παρατηρήσετε πολύ ροζ σε συσκευασίες παιχνιδιών για παιδιά ή σε μάρκες που δείχνουν παιχνιδιάρικη, ιδιότροπη διασκέδαση. Άλλες επώνυμες μάρκες (π.χ. Victoria’s Secret) συσχετίζουν το ροζ με κάτι που σημαίνει χαριτωμένο, διασκεδαστικό, παιχνιδιάρικο και σέξι.

Ο χαρακτήρας κάποιου που του αρέσει το ροζ: Διασκεδαστικός, παιχνιδιάρικος, ίσως λίγο αφελής, ακολουθεί πάντα την καρδιά του και δεν φοβάται να εκφράσει τα συναισθήματά του. Παράλληλα, η αγάπη και η οικογένεια παίζουν κομβικό ρόλο στη ζωή του.

Λευκό χρώμα

Το λευκό σχετίζεται συχνά με την αγνότητα. Στους δυτικούς πολιτισμούς, το λευκό αφορά τους γάμους και τα νοσοκομεία, που συχνά σημαίνει καθαρότητα, καθαριότητα και τάξη. Οι εταιρείες συχνά προσθέτουν μια λευκή πινελιά ή θα χρησιμοποιήσουν το λευκό ως βασικό χρώμα για να αντισταθμίσουν άλλα πιο έντονα χρώματα (όπως το κόκκινο).

Ο χαρακτήρας κάποιου που του αρέσει το λευκό: Πράος, ειρηνικός, αθώος, ίσως λίγο αφελής, του αρέσουν τα πράγματα να είναι καθαρά και σε τάξη, του αρέσει η σκέψη μιας «νέας αρχής» ή ενός κενού καμβά.

Μαύρο χρώμα

Τέλος, το μαύρο μπορεί να σημαίνει πολλά και διαφορετικά πράγματα: τόλμη, μοναδικότητα, μυστήριο, ίντριγκα και δύναμη. Ωστόσο, μπορεί να σημαίνει δυστυχία, σκοτάδι, θλίψη, και πόνο. Το μαύρο συσχετίζεται με το θάνατο και το πένθος, αλλά μπορεί επίσης να συσχετίζεται με τη δύναμη, την πολυτέλεια και την ένταση.

Ο χαρακτήρας κάποιου που του αρέσει το μαύρο: Τολμηρός, ριψοκίνδυνος, ίσως λίγο παρορμητικός κατά διαστήματα, σοβαρός (ίσως λίγο παραπάνω σοβαρός απ’ ό,τι χρειάζεται), δυναμικός που αποπνέει σεβασμό στους γύρω του, αξιόπιστος, ίσως λίγο εκφοβιστικός.

To άρθρο Ψυχολογία: Τι δείχνει το αγαπημένο σου χρώμα για τον χαρακτήρα σου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα