Καταδικάστηκε και ο αντιφρονών Όλεγκ Ορλόφ - «Τρομακτικό να βλέπεις που οδηγείται η Ρωσία»

12:28 27/2/2024 - Πηγή: NewsIt

Ο Όλεγκ Ορλόφ καταδικάσθηκε από δικαστήριο της Μόσχας σε φυλάκιση δυόμισι ετών για «δυσφήμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», ενώ χθες κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας επέκρινε τον «στραγγαλισμό της ελευθερίας» στη Ρωσία.

Ο 70χρονος Ολεγκ Ορλόφ ήταν επί δύο δεκαετίες κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης Memorial, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022, έναν χρόνο μετά την απαγόρευση της λειτουργίας της και την διάλυσή της από το ρωσικό καθεστώς. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Ορλόφ πρέπει να

οδηγηθεί στη φυλακή.

«Δεν είναι τρομακτικό να βλέπεις που οδηγείται η χώρα μας;»

Σημειώνεται πως ένα περιφερειακό δικαστήριο είχε επιβάλει πέρυσι στον Ορλόφ πρόστιμο 150.000 ρουβλίων (1.616 δολαρίων) – μια σχετικά ελαφριά ποινή για ένα επικριτή του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω της ηλικίας και της υγείας του – για ένα άρθρο που έγραψε στο οποίο έλεγε ότι η Ρωσία υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει οδηγηθεί στον φασισμό.

Η επανάληψη της δίκης αποφασίσθηκε αφότου ο Ορλόφ κατέθεσε έφεση κατά της ετυμηγορίας και οι εισαγγελείς ζήτησαν στη συνέχεια να του επιβληθεί η ποινή των δύο ετών και 11 μηνών, κατηγορώντας του για «πολιτικό μίσος κατά της Ρωσίας», κάτι το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε, ανακοίνωσε η οργάνωση Memorial.

Κλείνοντας την απολογία του στο δικαστήριο, ο Ορλόφ υποστήριξε ότι δεν διέπραξε κανέναν έγκλημα και δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα, αντίθετα στηλίτευσε το «ολοκληρωτικό» και «φασιστικό» ρωσικό κράτος. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από το κανάλι της οργάνωσης Memorial στο Telegram, στο οποίο οι αρχές έχουν καταστείλει ότι παραμένει ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης.

«Όλα αυτά είναι κρίκοι στην ίδια αλυσίδα: ο θάνατος, ή μάλλον η δολοφονία του Αλεξέι (Ναβάλνι), τα νομικά αντίποινα εναντίον άλλων επικριτών του καθεστώτος, εμού συμπεριλαμβανομένου, ο στραγγαλισμός της ελευθερίας στην χώρα, η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του δικαστηρίου και τον εισαγγελέα ο Ορλόφ είπε: «Δεν είναι τρομακτικό να παρακολουθείς που οδηγείται η χώρα μας, την οποία προφανώς επίσης αγαπώ; Δεν είναι τρομακτικό ότι μέσα σε αυτόν τον παραλογισμό, σε αυτή τη δυστοπία, ίσως δεν θα πρέπει να ζήσετε μόνο εσείς και τα παιδιά σας, αλλά και, Θεός φυλάξοι, τα εγγόνια σας;».

Η οργάνωση Memorial, που ιδρύθηκε το 1989, έχει καταγράψει με ντοκουμέντα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την εποχή της διακυβέρνησης του σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν έως σήμερα και έχει υπερασπισθεί την ελευθερία του λόγου, δίνοντας έμφαση στον εντοπισμό και την ανάδειξη των ατόμων που γίνονται θύματα των παραβιάσεων αυτών των δικαιωμάτων.

To άρθρο Καταδικάστηκε και ο αντιφρονών Όλεγκ Ορλόφ - «Τρομακτικό να βλέπεις που οδηγείται η Ρωσία» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα