Ταρακουνήθηκε η Κωνσταντινούπολη από τα 5,1 ρίχτερ - Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι σε Τουρκία και Ελλάδα

10:14 4/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (04.12.23) στην Τουρκία

Ο σεισμός που ταρακούνησε την Τουρκία, είχε επίκεντρο νότια της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην Προύσα. Η δόνηση έγινε αισθητή στην περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές. Τρία λεπτά μετά την πρώτη δόνηση, σημειώθηκε δεύτερη μεγέθους 4,5 βαθμών και

ακολούθησαν άλλοι μικρότεροι μετασεισμοί.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κωνσταντινούπολη, κυρίως στην ασιατική πλευρά της μεγαλούπολης, στην Προύσα και στις γειτονικές επαρχίες του Μπαλίκεσιρ και των Δαρδανελίων, καθώς το εστιακό βάθος ήταν σχετικά μικρό, στα 8,98 χλμ. Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανέφερε ότι συνεργεία μεταβαίνουν στην περιοχή για να ελέγξουν αν υπάρχουν ζημιές.

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της νομαρχίας δεν δέχτηκαν κάποια αναφορά για ζημιές.

BREAKING:

A magnitude 5.1 earthquake struck the Turkey region, felt in Istanbul.#deprem #earthquake

pic.twitter.com/OFfAHWsChu

— MH Chronicle (@MHNewsDaily) December 4, 2023

«Υπάρχει μια άλλη ζώνη ρήγματος που διέρχεται από το Γκέμλικ (Κίος), νότια της λίμνης της Νίκαιας. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλους σεισμούς» ανέφερε στο CNN Turk o σεισμολόγος Σουκρού Έρσοϊ και τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σεισμός αυτός είναι προάγγελος ενός μεγαλύτερου που θα ακολουθήσει.

#Earthquake (#deprem) possibly felt 7 sec ago in #Turkey (detected from @SismoDetector). Felt it? Tell us via:
https://t.co/IbUfG7TFOL
https://t.co/AXvOM7I4Th
https://t.co/wPtMW5ND1t
Automatic crowdsourced detection, not seismically verified yet. More info soon! pic.twitter.com/iFQM3XFFpW

— EMSC (@LastQuake) December 4, 2023

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως δεν ξέρουμε ακόμη αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

«Ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα», είπε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη θα επηρεάσει και την Ελλάδα». «Όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, θα δούμε τα χαρακτηριστικά, για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο», δήλωσε. 

To άρθρο Ταρακουνήθηκε η Κωνσταντινούπολη από τα 5,1 ρίχτερ - Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι σε Τουρκία και Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα