Σεισμός στη Ρόδο: «Δεν υπάρχουν κλήσεις για ζημιές», ανακοίνωσε η Πυροσβεστική

19:20 25/1/2023 - Πηγή: NewsIt

Ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε σήμερα την Ρόδο δεν φαίνεται να προκάλεσε ζημιές σε κτίρια, καθώς η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι δεν έλαβε ως τώρα καμία σχετική κλήση.

Η Πυροσβεστική τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι το Κέντρο Επιχειρήσεών της δεν έχει λάβει κλήσεις για ζημιές σε κτίρια ή απεγκλωβισμό ατόμων από τον σεισμό, ενώ ανέφερε ότι οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν

άμεσα με διασπορά, στη Ρόδο, αλλά και στα νησιά Κω και Κάρπαθο, που ήταν κοντά στο επίκεντρο της μεγάλης δόνησης των 5,9 Ρίχτερ.

Επίσης η Πυροσβεστική τόνιζε ότι πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανάλογα έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Επίσης σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι ΕΜΑΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση ανέφερε:

Μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 58 χλμ Νοτιοανατολικά της Λίνδου, στην υποθαλάσσια περιοχή της Ρόδου, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά, στα νησιά Ρόδο, Κω και Κάρπαθο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων. Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανάλογα έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι Ε.Μ.Α.Κ.

Ενέργειες μετά την εκδήλωση του σεισμού νοτιοανατολικά της Ρόδου. Σχετικό Δελτίο Τύπου: https://t.co/YrEKlIIIkn

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) January 25, 2023

Το χρονικό του σεισμού

Ο ισχυρός σεισμός χτύπησε τη Ρόδο με 5,9 Ρίχτερ σήμερα (25.1.2023) στις 14:37. Η εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν αρχικά 5,7 Ρίχτερ, αλλά στη συνέχεια έγινε αναθεώρηση του μεγέθους για το σεισμό στη Ρόδο. Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 14:37, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.9 στην κλίμακα Ρίχτερ στο νησί.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 498 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 58 χλμ. νοτιοανατολικά της Λίνδου. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κάρπαθο, την Κω αλλά και σε άλλα νησιά κοντά στη Ρόδο.

Λέκκας στο newsit.gr: «Πρέπει να περιμένουμε»

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο newsit.gr τόνισε ότι ακόμα χρειάζεται υπομονή για να φανεί αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

«Έχουμε ήδη μερικούς μετασεισμούς, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές».

Ο διδάκτωρ σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε στην ΕΤ3 ότι η δόνηση δεν προκαλεί έκπληξη, διότι η περιοχή έχει δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς, ενώ επισήμανε ότι ευτυχώς ο σεισμός έγινε μακριά από κατοικημένες περιοχές.

 

«Η ευρύτερη περιοχή έχει δώσει και ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη και κατά συνέπεια για μας τουλάχιστον τους σεισμολόγους δεν αποτελεί έκπληξη αυτός σημερινός σεισμός» είπε ο σεισμολόγος τονίζοντας πως «ευτυχώς είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές αυτή η εστία», είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

To άρθρο Σεισμός στη Ρόδο: «Δεν υπάρχουν κλήσεις για ζημιές», ανακοίνωσε η Πυροσβεστική δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα