Σουηδία: Οι πτωχεύσεις στις εταιρείες ακινήτων αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990

09:46 2/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Οι  πτωχεύσεις στη Σουηδία αυξήθηκαν κατά 29% το 2023 στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990, όταν η “έκρηξη” της φούσκας των ακινήτων ακρωτηρίασε το τραπεζικό σύστημα της σκανδιναβικής χώρας.

Οι πτωχεύσεις αυτές μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στον απόηχο του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων στη Σουηδία, σύμφωνα με την UC, έναν οργανισμό αναφοράς πιστώσεων που συνέταξε τα στοιχεία. Τον Δεκέμβριο, οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 23% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η

ελαφρώς αισιόδοξη τάση που είδαμε το φθινόπωρο, όπου οι πτωχεύσεις φαινόταν να σταθεροποιούνται, έχει πλέον αντιστραφεί και η εξέλιξη έχει επιταχύνει και πάλι», δήλωσε η Γκαμπριέλα Γκοράνσον (Gabriella Goransson), διευθύνουσα σύμβουλος της UC. 

Η Σουηδία αναμένεται ευρέως ότι θα αντιμετωπίσει ύφεση φέτος, ακόμη και μετά τη διακοπή της 18μηνης εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, εν μέσω επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Η Γκοράνσον λέει ότι η UC βλέπει ένα στάδιο όπου οι εταιρείες που μέχρι τώρα «άντεχαν» και ήταν ανθεκτικές δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν σταθερό κύκλο εργασιών και ρευστότητα. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το επόμενο κύμα πτωχεύσεων, είπε.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νέων νεοσύστατων επιχειρήσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία για πολλούς μεγάλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, καθώς και των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.

Ο αριθμός των εταιρειών που χρεοκοπούν δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το επίπεδο της δεκαετίας του 1990, επειδή «η σημερινή αγορά είναι πιο παγκόσμια από ό,τι τότε και η κρίση έχει χτυπήσει ευρύτερα», δήλωσε η Γκόρανσον.

Παρόλα αυτά, οι συνθήκες χρηματοδότησης θα μπορούσαν να χαλαρώσουν από το καλοκαίρι με τις μειώσεις των επιτοκίων από την Riksbank, ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών τον περασμένο μήνα.

To άρθρο Σουηδία: Οι πτωχεύσεις στις εταιρείες ακινήτων αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σουηδία, 1990,souidia, 1990