Στην «κόψη του ξυραφιού» η συμμετοχή της Ολλανδίας στην Eurovision: Το χρονικό και οι τελευταίες εξελίξεις

22:05 10/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Έντονη πολιτική χροιά λάμβάνει η φετινή Eurovision με την συμμετοχή της Ολλανδίας και τον Joost Klein, τον καλλιτέχνη που εκπροσωπεί τη χώρα να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη σύσκεψη της EBU για τη συμμετοχή της Ολλανδίας,

λόγω ενός ανεξήγητου «περιστατικού» με πρωταγωνιστή τον Joost Klein ο οποίος δεν θα κάνει ξανά πρόβες μέχρι «νεότερης ειδοποίησης».

Ο Ολλανδός τραγουδιστής έχασε τη θέση του στην προτελευταία πρόβα του σόου στο Μάλμο της Σουηδίας, την Παρασκευή, όπου επρόκειτο να εμφανιστεί στην πέμπτη θέση.

Ο Ολλανδός αποσύρθηκε από τις τελικές πρόβες – εν μέσω ισχυρισμών ότι ήθελε να κάνει μια δήλωση επί σκηνής.

Φημολογείται ότι ο 26χρονος Ολλανδός, ο οποίος δεν παρέδωσε σήμερα το τραγούδι του Europapa, ήθελε να κάνει μια δήλωση, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει.

Τα σκηνικά για την ολλανδική εμφάνιση βρίσκονταν ήδη στη σκηνή, αλλά απομακρύνθηκαν.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν ο Klein θα εμφανιστεί στον αυριανό μεγάλο τελικό.

Η ανακοίνωση της EBU

Η EBU ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Αυτή τη στιγμή διερευνούμε ένα περιστατικό που μας αναφέρθηκε και αφορά στον Ολλανδό καλλιτέχνη. Δεν θα κάνει πρόβες μέχρι νεωτέρας. Δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια αυτή τη στιγμή και θα ενημερώσουμε σε εύθετο χρόνο».

Ο 26χρονος συμμετείχε στην πρόβα τζενεράλε στο πρώτο της μέρος, στην παρέλαση με τις σημαίες αλλά στη συνέχεια δεν εμφανίστηκε ξανά στη σκηνή καθώς του το απαγόρευσαν οι διοργανωτές.

Η στάση του Ολλανδού τραγουδιστή το βράδυ της Πέμπτης μετά τον Β Ημιτελικό στην συνέντευξη Τύπου, την ώρα των δηλώσεων της Ισραηλινής τραγουδίστριας, ο οποίος σκέπασε το κεφάλι του με ένα κόκκινο πανί, έχει σχολιαστεί.

Στη συνέντευξη η ισραηλινή τραγουδίστρια ρωτήθηκε από πολωνικό ΜΜΕ αν πίστευε ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια άλλων συμμετεχόντων. Ο συντονιστής της είπε ότι δεν χρειάζεται να απαντήσει στην ερώτηση αν δεν το θέλει. Τότε ο Ολλανδός τραγουδιστής είπε δυνατά: «Γιατί όχι;».

Apart from having to deal with thousands of antisemitic protesters on the streets of Malmö and a booing anti-Israel audience in the arena, Israel’s Eden Golan also has to deal with other Eurovision Song Contest contenders being nasty against her

Here’s Netherlands’ Joost Klein… pic.twitter.com/B3kyFgM2EB

— Visegrád 24 (@visegrad24) May 10, 2024

 

Κλεισμένη στο δωμάτιό της

Η ισραηλινή υπηρεσία εθνικής ασφάλειας Shin Bet προειδοποίησε την Golan να μην εγκαταλείπει το δωμάτιο του ξενοδοχείου της παρά μόνο για παραστάσεις, αφού έλαβε απειλές για τη ζωή της και εν μέσω φόβων για τρομοκρατική επίθεση.

Υπήρξαν εκκλήσεις από διαδηλωτές να αποβληθεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό τραγουδιού λόγω του πολέμου στη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Μέχρι και 5.000 άνθρωποι βγήκαν χθες στους δρόμους της πόλης, μεταξύ των οποίων και η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Θούνμπεργκ.

Η κ. Thunberg, 21 ετών, βρισκόταν στο κέντρο της πόλης της νότιας Σουηδίας πριν από την εμφάνιση της νεαρής ισραηλινο-ρωσίδας τραγουδίστριας.

Δραματικές σκηνές δείχνουν ανθρώπους να πυροδοτούν καπνογόνα στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας, ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν “Καλώς ήρθατε στο διαγωνισμό τραγουδιού για τη γενοκτονία” και “Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τη Eurovision για να ξεπλένετε τα ισραηλινά εγκλήματα”.

To άρθρο Στην «κόψη του ξυραφιού» η συμμετοχή της Ολλανδίας στην Eurovision: Το χρονικό και οι τελευταίες εξελίξεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα