Στηρίζοντας τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών στον «δρόμο» προς τη συμπερίληψη

12:21 2/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Η πρόσβαση σε παροχές και δραστηριότητες, οι οποίες για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων μπορεί να θεωρείται δεδομένη, τις περισσότερες φορές δεν είναι εύκολη για όσoυς διαμένουν στα νησιά της χώρας σε όλη τη διάρκεια του έτους. Διαχρονικά, άλλωστε, η ανάγκη για ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων στα νησιά και η υποστήριξη των κατοίκων τους, αναδεικνύεται ως κρίσιμη.

Στοχεύοντας σε μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, το μεγάλο «στοίχημα» είναι η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, οι πρωτοβουλίες εκείνες που ενισχύουν τη συμπερίληψη και την

κοινωνική ενσωμάτωση, συμβάλλουν τόσο στην προσπάθεια για ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή όλων των πολιτών σε δραστηριότητες, όσο και στη γενικότερη διαμόρφωση μιας κουλτούρας συμπερίληψης στην κοινωνία.

Το σημαντικό έργο που επιτελούν επί 36 χρόνια τα Special Olympics Ηellas, εστιάζει στη συμπερίληψη μέσω του αθλητισμού, αναδεικνύοντας παράλληλα τις έννοιες της προσφοράς και της αλληλεγγύης, μέσω του εθελοντισμού. Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια αυτή, γίνεται πλέον ο Όμιλος Attica, o οποίος, άλλωστε, διαχρονικά αναλαμβάνει σημαντικές και πολύπλευρες δράσεις, στηρίζοντας σταθερά τις ανάγκες των κατοίκων στα νησιά όπου δραστηριοποιείται.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ομίλου Attica, κ. Κυριάκος Μάγειρας, «η σημαντική συνεισφορά των Special Olympics Hellas συνοψίζεται σε 4 λέξεις: σεβασμός, αποδοχή και κοινωνική συμμετοχή», προσθέτοντας παράλληλα ότι με «το σημαντικό τους έργο συμβάλλουν στην ενεργή παρουσία των συνανθρώπων μας στην κοινωνία και τη διαμόρφωση μιας πραγματικότητας, όπως επιτάσσει ο σύγχρονος τρόπος συμβίωσης, σε μια κοινωνία που αλλάζει διαρκώς».

Μέσα από τη συνένωση των δυνάμεων τους, στο πλαίσιο της τριετούς συμφωνίας την οποία υπέγραψαν πρόσφατα, τα Special Olympics Ηellas και ο Όμιλος Attica, στοχεύουν στην ενίσχυση της συμπερίληψης μέσω του αθλητισμού. Ο Όμιλος Attica γίνεται χρυσός χορηγός των Special Olympics Hellas παρέχοντας χρηματοδότηση στη λειτουργία των σχετικών προγραμμάτων που υλοποιεί ο Οργανισμός για τα έτη 2024, 2025 και 2026. Στόχος της συνεργασίας είναι να υποστηριχθεί η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει στα ελληνικά νησιά για συμμετοχές στα υφιστάμενα προγράμματα των Special Olympics Hellas και η ενίσχυσή τους σε σημαντικά λιμάνια και νησιά των Κυκλάδων & του Β. Αιγαίου.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Πρέσβυς ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας, «η γενναιόδωρη δωρεά του ΟμίλουAttica θα δώσει μια επιπλέον ώθηση στην εξάπλωση των Special Olympics Hellas, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ιδιαίτερα στα νησιά μας, μεταφέροντας το ευγενές μήνυμα του Κινήματός μας για μια κοινωνία ανθρώπινη και συμπεριληπτική χωρίς αποκλεισμούς».

Η σύμπραξη αυτή αναμένεται να προσφέρει τη δυνατότητα σε κατοίκους από τις νησιωτικές περιοχές της χώρας να συμμετάσχουν ενεργά στην κοινωνία μέσα από τον αθλητισμό. Η ενίσχυση των προγραμμάτων θα καλύψει σημαντικές ανάγκες για την υλοποίηση των τοπικών δράσεων όπως: Προσθήκη νέων αθλημάτων στα ήδη υπάρχοντα, αναζήτηση και ένταξη νέων καθηγητών Φυσικής Αγωγής εκπαιδεύοντάς τους στους κανονισμούς και στη φιλοσοφία των Special Olympics, συνεργασία με Αθλητικούς Τοπικούς Συλλόγους, ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας, ενισχύοντας το πρόγραμμα εθελοντισμού και τις ήδη υπάρχουσες δράσεις των Special Olympics.

Επιπλέον ενισχύεται σημαντικά και το Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί» – «Play Unified: Learn Unified» των Special Olympics International. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να συμμετέχουν μαζί (μικτές ομάδες) σε αθλητικές δράσεις, προάγοντας την αξία της ουσιαστικής συμπερίληψης, το οποίο εφαρμόζεται σε συνολικά 21 χώρες. Πλέον στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 10 Σχολεία Γενικής και Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τα νησιά των Κυκλάδων (Σύρος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη), 8 Σχολεία Γενικής και Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα νησιά του Β. Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λήμνος), με συμμετοχή 260 μαθητών, 30 εκπαιδευτικών.

«Μέσα από την πολύπλευρη συνεργασία μας, βρίσκουμε ένα σύμμαχο προς δύο κατευθύνσεις. Αφενός, συμβάλλουμε στη συμπερίληψη και αφετέρου, δημιουργούμε αξία για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, οι οποίες αποτελούσαν πάντα το επίκεντρο της κοινωνικής μας ευαισθησίας. Ως Όμιλος, αναζητούμε και καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά, κάθε ευκαιρία που μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες ώστε να υπάρξουν κοινότητες, μακριά από κάθε είδους αποκλεισμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ομίλου Attica.

 

To άρθρο Στηρίζοντας τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών στον «δρόμο» προς τη συμπερίληψη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα