Στον ΣΥΡΙΖΑ «ψάχνουν» αντίδραση για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία – Οι δύο αντιπολιτευτικές γραμμές

07:18 11/9/2023 - Πηγή: NewsIt

Το πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της Θεσσαλίας είναι το μεγάλο ζητούμενο για τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και αυτό γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν την συγκεκριμένη στιγμή δύο απόψεις για τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία. Η μία που θεωρεί ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί ο θεσμικός δρόμος και η άλλη που υποστηρίζει μία επιθετική τακτική προκειμένου να αναδειχθούν

οι παραλήψεις, οι αβλεψίες και τα λάθη της κυβέρνησης.

Η Έφη Αχτσιόγλου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ωστόσο αναφέρθηκε στα «διαχρονικά προβλήματα στον κρατικό μηχανισμό». Αντίθετα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαφώνησε με τις διαχρονικές ευθύνες και με την άποψη ότι όλα τα κόμματα, όταν είναι στην εξουσία, λένε και κάνουν τα ίδια.

«Υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα, που οδηγούν σε δεδομένες ευθύνες. Οι οποίες θα αποδοθούν. Γιατί αυτά τα ερωτήματα όχι μόνο θα τεθούν αλλά θα υποχρεώσουμε εμείς να απαντηθούν. Για τα κονδύλια που διατέθηκαν σε αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν, για τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, για το ότι αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων -γνωστές ήδη εδώ και πέντε χρόνια- αλλά και για το ότι παρά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, το “επιτελικό” κράτος κατέρρευσε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Παππάς από την πλευρά του τόνισε ότι «δεν υπάρχει “θα τα πούμε μετά”, θα μιλήσουμε για τις ευθύνες ταυτόχρονα με τις διασώσεις», ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης από την πρώτη στιγμή που πήγε στην περιοχή έκανε σκληρές αναρτήσεις στα social media για τις ευθύνες της κυβέρνησης στον σχεδιασμό και στην πρόληψη.

Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης φοβούνται μήπως με μία πιο χαλαρή στάση παγιωθεί η αντίληψη που υπάρχει σε πολύ κόσμο ότι η κυβέρνηση κινείται με βάση το 41% που πήρε στις εκλογές, καθώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση η οποία θα την εγκαλέσει ή θα της υποδείξει τα λάθη της.

Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους που η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε οι εκλογές να γίνουν την επόμενη και την μεθεπόμενη Κυριακή και όχι αργότερα παρά το γεγονός ότι κάποια στελέχη ζητούσαν να μείνει ανοικτή η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες .

Η ηγετική ομάδα του κόμματος δεν θέλει να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο κόμμα ενώ θέλουν να προλάβουν και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τις δυο τελευταίες ημέρες σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι βρέθηκαν στην Θεσσαλία και μίλησαν με τους κατοίκους της περιοχής, ενώ κατέγραψαν τις ζημίες που έχουν υποστεί.

Η Έφη Αχτσιόγλου στις δηλώσεις της ανέφερε ότι «υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες και δεν μπορούμε να μην μιλάμε γι’ αυτές. Τρία χρόνια πριν η ίδια περιοχή υπέστη τις φονικές πληγές από τον “Ιανό” και τότε υπήρξε δέσμευση από την κυβέρνηση της ΝΔ ότι τα πράγματα θα στηθούν σωστά, θα υπάρξει σχέδιο, θα υπάρξουν αντιπλημμυρικά έργα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή τα ρεπορτάζ για την πλημμύρα στην βάση των ελικοπτέρων που τα καθήλωσε στο έδαφος, επέκρινε σκληρά την κυβέρνηση:

«Προσωπικά δεν “αγόρασα” τη φτηνή δικαιολογία περί ανέμου. Σήμερα αποκαλύφθηκε γιατί δεν πέταξαν: Τα ελικόπτερα “πνίγηκαν” στη λάσπη! Ανάμεσά τους Χιούι, Kiowa, ελικόπτερα εκπαίδευσης και – σύμφωνα με πληροφορίες – ακόμα και Απάτσι, το πιο σύγχρονο και πιο ακριβό πολεμικό μέσο της Αεροπορίας Στρατού».

Ο Νίκος Παππάς επικαλούμενος τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της ΕΜΥ τόνισε: «Είχαν, ακριβείς προγνώσεις. Όμως, η προστασία του πληθυσμού υπήρξε μηδενική. Και ήρθε να προστεθεί -στις περισσότερες περιπτώσεις- στην πολυετή αδράνεια της περιφερειακής αρχής Αγοραστού να θωρακίσει τη Θεσσαλία», δήλωσε.

Ο Στέφανος Τζουμάκας από την πλευρά του ανέφερε ότι: «Η Κυβέρνηση ήδη αντιμετωπίζει τις συνέπειες ασυδοσίας και των καταχρηστικών πρακτικών των υπεύθυνων. Οι μεγάλες απώλειες στην Οικονομία: Η Θεσσαλία συμμετέχει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ με ποσοστό 5%. Φέτος το ΑΕΠ της Χώρας ήταν 215 δισ. ευρώ και η συμμετοχή της Θεσσαλίας ήταν 11 δισ. ευρώ. Η εκτιμώμενη απώλεια είναι 4 και πλέον δισ. ευρώ από την καταστροφή».

To άρθρο Στον ΣΥΡΙΖΑ «ψάχνουν» αντίδραση για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία – Οι δύο αντιπολιτευτικές γραμμές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα