Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Γκαμπόν αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές - «Βάζουμε τέλος σε αυτό το καθεστώς»

07:43 30/8/2023 - Πηγή: NewsIt

Ομάδα ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Γκαμπόν παρουσιάστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τετάρτη (30.8.2023) μπροστά στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης της χώρας για να ανακοινώσει ότι προχωρά σε στρατιωτικό πραξικόπημα.

«Βάζουμε τέλος σε αυτό το καθεστώς», δήλωσαν μεταξύ άλλων οι 10 και πλέον αξιωματικοί του πραξικοπήματος για να ανακοινώσουν πως καταλαμβάνουν την εξουσία, λίγη ώρα αφού η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές

της Γκαμπόν.

Η στιγμή της ανακοίνωσης κυκλοφόρησε στα social media, με τους χρήστες του Twitter να κάνουν λόγο για «ιστορικές στιγμές». Αξιοσημείωτο είναι ότι μερικά διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση της επανεκλογής του Αλί Μπονγκό στην προεδρία της Γκαμπόν, την ώρα που οι αξιωματικοί προχωρούσαν στο πραξικόπημα.

Κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη» και «απρόβλεπτη» διακυβέρνηση, που οδηγούσε «σε διαρκή επιδείνωση της κοινωνικής συνοχής, η οποία απειλούσε να οδηγήσει τη χώρα στο χάος», οι πραξικοπηματίες γνωστοποίησαν πως «αποφασίσαμε να υπερασπίσουμε την ειρήνη βάζοντας τέλος σε αυτό το καθεστώς».

«Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών δεν είναι αξιόπιστο και το αποτέλεσμα ακυρώνεται», ανακοίνωσαν οι αξιωματικοί του στρατού της Γκαμπόν, τονίζοντας ότι «εκπροσωπούμε όλες τις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας της χώρας». «Τα σύνορα της Γκαμπόν είναι κλειστά μέχρι νεοτέρας και οι κρατικοί θεσμοί καταλύονται», δήλωσαν μεταξύ άλλων οι αξιωματικοί του στρατού, σύμφωνα με το TRT World.

Η ομάδα των αξιωματικών αυτοαποκαλείται «Επιτροπή μετάβασης και αποκατάστασης των θεσμών».

Δείτε τη στιγμή της ανακοίνωσης:

Coup 'd État en cours au #Gabon apres l' annonce des résultats donnant Ali Bongo vainqueur #GabonVote241 #Gabon2023 #GabonCoup pic.twitter.com/J8Q5hHz9OL

— Fili mot (@Filimot) August 30, 2023

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters μεταδίδουν πως καθώς εκφράζονταν οι στρατιωτικοί, ακούγονταν σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα Λιμπρεβίλ.

Coup d’état actuellement au Gabon
Les bérets rouges contestent la victoire d’Ali Bongo #GabonVote241 #MaVoixCompte241 #FreeGabon @TV5MONDE @RFI @jeune_afrique @AFRICA24TV @BFMTV @FRANCE24 @lemondefr pic.twitter.com/eErjIB2eOE

— Ton joyau (@M_M_Kls) August 30, 2023

«Έβραζε» η Γκαμπόν

Η ατμόσφαιρα «έβραζε» στη Γκαμπόν τις τελευταίες ημέρες λόγω των προεδρικών εκλογών, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί για νοθεία τον Αλί Μπονγκό, ο οποίος – σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή – κέρδισε για 3η συνεχόμενη φορά.

Ο Αλί Μπονγκό

Όπως αναφέρει το BBC, ο Αλί Μπονγκό κέρδισε τις εκλογές εξασφαλίζοντας κάτι λιγότερο από τα 2/3 των ψήφων (64,27%), γι’ αυτό και η αντιπολίτευση, ο μοναδικός αντίπαλός του ο Αλμπέρ Οντό Οσά, κατηγορεί για νοθεία. Σημειώνεται ότι η οικογένεια του Αλί Μπονγκό παρέμεινε στην εξουσία της Γκαμπόν για 53 χρόνια!

Ο Αλμπέρ Οντό Οσά

Όταν έκλεισαν οι κάλπες το περασμένο Σάββατο (26.8.2023), η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας και ανέστειλε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο για να «αποτραπεί η διάδοση εκκλήσεων για βία», κάτι που τελικά φαίνεται ότι δεν πέτυχε, αφού σήμερα έγινε το πραξικόπημα στη Γκαμπόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ, BBC και TRT World

To άρθρο Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Γκαμπόν αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές - «Βάζουμε τέλος σε αυτό το καθεστώς» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα