Συνάντηση Μπλίνκεν με Φιντάν και Ερντογάν πριν τα Χανιά – Η ατζέντα της συνάντησης με Μητσοτάκη

13:06 6/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το πρωί του Σαββάτου (06.01.24) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Άντονι Μπλίνκεκν μετά τον Χακάν Φιντάν είδε και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, προτού αναχωρήσει για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του, τα Χανιά, όπου το απόγευμα θα έχει τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις 8 το βράδυ ο Αμερικανός

ΥΠΕΞ θα αναχωρήσει από τη Σούδα, για να συνεχίσει την περιοδεία του προς χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπλίνκεν αναμένεται να βρεθούν μεταξύ άλλων θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως:

-Εξοπλιστικά και αμυντική συνεργασία

-Τα εξοπλιστικά και η υλοποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΕλλάδαςΗΠΑ (MDCA) του 2022.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα, με αποδέκτη την Τουρκία, είναι ότι η Ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη, δεν ετεροπροσδιορίζεται και ότι δεν μπορεί κανείς να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι Η.Π.Α., την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών. Κι αυτό, με φόντο και τις επιφυλάξεις που εκφράζουν ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου για την πώληση των F16 στην Τουρκία.

Επιπλέον η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας – ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές – με προγράμματα άλλων χωρών (βλέπε: Τουρκία).

To άρθρο Συνάντηση Μπλίνκεν με Φιντάν και Ερντογάν πριν τα Χανιά – Η ατζέντα της συνάντησης με Μητσοτάκη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα