Τα «κλειδιά» για ασφαλή αυτοδυναμία της ΝΔ και το «αίτημα» Μητσοτάκη για... εκλογικό καύσωνα

07:41 24/6/2023 - Πηγή: NewsIt

“Χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία δεν θα εξαρτάται από εύθραυστες πλειοψηφίες, δεν θα εξαρτάται από πιέσεις, δεν θα εξαρτάται από ισορροπίες” δήλωσε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην πλατεία Συντάγματος, και ζήτησε από τους πολίτες ασφαλή αυτοδυναμία.

“Σας καλώ για μία μέρα να φέρουμε έναν εκλογικό «καύσωνα», να χτυπήσουμε 40άρια και βάλε στα ποσοστά μας. Ώστε το τιμόνι της χώρας να την οδηγήσει με ασφάλεια εκεί που τελικά όλοι θέλουμε: στην καρδιά της Ευρώπης, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης” πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δυναμική

ακόμη και ισχυρής αυτοδυναμίας δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Τέσσερις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων δύο ημερών, στο “φίνις” του προεκλογικού “μαραθωνίου”, αποτυπώνουν δυναμική αυτοδυναμίας της ΝΔ, με το βέλος στο κοντέρ να γράφει ακόμη και 43,8%.

Το εύρος της αυτοδυναμίας είναι συνάρτηση του ποσοστού που θα λάβει στην κάλπη της Κυριακής και του αριθμού των κομμάτων που θα περάσουν τον πήχη του 3% για είσοδο στη Βουλή, με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης να καταγράφουν πιθανότητα ακόμη και εννιακομματικής Βουλής.

Συγκεκριμένα, η τελευταία δημοσκόπηση χθες, της MRB για το Open, αλλά αυτές της Πέμπτης, της ALCO για την Alpha, της GPO για το Star και της PULSE για τον Skai, στην εκτίμηση ψήφου αποτυπώνονται τα εξής κατώτερα και ανώτερα όρια για την κάλπη της Κυριακής:

ΝΔ: από 37,6% έως 43,8%

ΣΥΡΙΖΑ: από 17,6% έως 22,8%

ΠΑΣΟΚ: από 10% έως 14%

ΚΚΕ: από 5,4% έως 8,6%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: από 2,5% έως 4,9%

ΝΙΚΗ: από 2,3% έως 4,9%

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: από 2,5% έως 4,9%

ΜέΡΑ 25: από 1,1% έως 3,7%

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: από 1,6% έως 3,7%.

«Αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες»

Για άλλη μία φορά χτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες να επαναξιολογήσουν τις επιλογές τους σε σχέση με τα κόμματα και τα “κομματίδια” δεξιά της Ν.Δ., σημειώνοντας με έμφαση ότι… “πολλές ακραίες φωνές στη Βουλή δεν φέρνουν κατ’ ανάγκη την πολυφωνία αλλά ίσως προκαλέσουν μια «δημοκρατική κακοφωνία»”.

“Το επαναλαμβάνω, λοιπόν, και εδώ, στην πρωτεύουσα, που δεν υποβίβασε ποτέ την πίστη σε κομματικό σύμβολο, που κατέβασε, όμως, πρώτη εκείνη το σύμβολο του ναζισμού από την Ακρόπολη. Είναι η ίδια η ιστορία της Αθήνας που απαντά και στους νεόκοπους πολιτικούς εμπόρους τής θρησκείας και της πατρίδας. Το ξαναλέω λοιπόν: αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες” δήλωσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ., με το βλέμμα στραμμένο στη Νίκη, την Ελληνική Λύση αλλά και τους Σπαρτιάτες.

«Άνοιγμα» Μητσοτάκη στο εκλογικό σώμα

Κεντρικός στόχος, ως το τελευταίο λεπτό που οι πολίτες θα μπουν στο παραβάν, είναι η επανασυσπείρωση των 2,4 εκατ. πολιτών που ψήφισαν τη Ν.Δ. στις 21 Μαΐου – με έμφαση στη διατήρηση και των κεντρογενών ψηφοφόρων – αλλά και η προσέλκυση ψηφοφόρων που… δίστασαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση να στηρίξουν τη “γαλάζια” παράταξη.

“Φίλες και φίλοι, την Κυριακή οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία, να ενωθούμε και πάλι σε ένα πλατύ ποτάμι σταθερότητας και προόδου. Ένα μεγάλο ποτάμι στο οποίο έχουν θέση όσοι, ανεξάρτητα από κομματικές αφετηρίες, αναζητούν αλήθεια, σχέδιο, αναζητούν πρωτίστως αποτέλεσμα” δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι στο πλευρό της Ν.Δ. έχουν θέση “όλοι όσοι πιστεύουν στον υπεύθυνο πατριωτισμό αλλά και στον δημιουργικό εκσυγχρονισμό”.

Απάντηση στα περί παντοδυναμίας 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι ισχυρή αυτοδυναμία οδηγεί σε παντοδυναμία και ηγεμονία Μητσοτάκη.

“Σε λίγες ώρες από τώρα, τα φώτα αυτής της διπλής προεκλογικής περιόδου θα σβήσουν και η ευθύνη περνά πλέον στα δικά σας χέρια. Γι’ αυτό και το βάρος κάθε ψήφου γίνεται πιο μεγάλο. Μεθαύριο, μέσα στον φάκελο δεν θα υπάρχει μία λευκή επιταγή, θα υπάρχει μία ισχυρή εντολή, ένα διαβατήριο για προκοπή, με σφραγίδα λαϊκή” τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ν.Δ..

Με το βλέμμα στους αναποφάσιστους

Το βλέμμα είναι στραμμένο και στους αναποφάσιστους, οι οποίοι με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις κινούνται κοντά στο 7%.

Μπορεί η ψαλίδα να έχει κλείσει από τις εκλογές του Μαΐου, ωστόσο αποτελούν μία κρίσιμη εκλογική μάζα για να πιάσει η Ν.Δ. τη βάση του 40%, που εκτιμάται ότι είναι ασφαλής για να εξασφαλίσει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

“Πάμε μαζί να γράψουμε τη δική μας ιστορία” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον επίλογο της ομιλίας του στην κατάμεστη πλατεία Συντάγματος, πριν τα φώτα της προεκλογικής εκστρατείας σβήσουν, εν μέσω συνθημάτων και επευφημιών από το συγκεντρωμένο πλήθος.

To άρθρο Τα «κλειδιά» για ασφαλή αυτοδυναμία της ΝΔ και το «αίτημα» Μητσοτάκη για... εκλογικό καύσωνα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη,mitsotaki