Τα μηνύματα Μητσοτάκη στον Νετανιάχου και οι λεπτές ισορροπίες - Τι είπαν πίσω από κλειστές πόρτες

07:53 24/10/2023 - Πηγή: NewsIt

Τις θέσεις όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης συνολικά, μετέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για πολιτική λύση και όχι στρατιωτική επέμβαση.

Με τη φράση «έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να υπογραμμίσει τη στενή στρατηγική σχέση των δύο χωρών αλλά και την υποστήριξη της χώρας μας στο «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα

με το Διεθνές Δίκαιο».

Σε μία άσκηση… λεπτής ισορροπίας, διεμήνυσε όμως ταυτόχρονα ότι η απάντηση προς τους αμάχους δεν πρέπει να είναι η εκδίκηση για τα τερατουργήματα της Χαμάς. «Η Χαμάς πρέπει να λογοδοτήσει» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά πρέπει να διαχωρίζεται, τόνισε, ο Παλαιστινιακός λαός από την τρομοκρατική οργάνωση και επιπλέον να ανοίξουν διάδρομοι για να του παρασχεθεί διεθνής βοήθεια ώστε να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση.

Λύση δύο κρατών η θέση της Αθήνας

Πίσω από τις κλειστές πόρτες ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να επανεκκινήσουν οι διαπραγματευτικές διαδικασίες για λύση δύο κρατών, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα, που αν απειληθεί οι συνέπειες θα είναι πολυεπίπεδες.

Στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης υπάρχουν πάντως και κάποιες φωνές που υποστηρίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να έχει αντίστοιχα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με την με την παλαιστινιακή πλευρά.

Ωστόσο αναγνωρίζουν ότι η ελληνο-ισραηλινή αμυντική συμφωνία είναι στρατηγικής σημασίας και δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι ο Νετανιάχου «μετράει φίλους», σε ένα timing μάλιστα που δέχεται δριμεία αμφισβήτηση από πολλές πλευρές.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με την οποία εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη Μητσοτάκη: «Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα, εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ» δήλωσε.

Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση, με κύριο αποδέκτη την αντιπολίτευση, ότι η Ελλάδα είναι σημαντικό να προβληθεί ως δύναμη λύσης και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, με ενεργή συμμετοχή στις προσπάθειες να αποφευχθεί μία ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Τους Ευρωπαίους ηγέτες ενημερώνει την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός

Τις «διαθέσεις» του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και τις θέσεις του για αυτή την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, αναμένεται να μεταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Τα μηνύματα που θα τους κομίσει δεν αναμένεται να είναι σε άλλη κατεύθυνση από αυτή που τηρεί τώρα το Ισραήλ, κάτι που «γιγαντώνει» την ανησυχία για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς (ενέργεια, ακρίβεια, μεταναστευτικό, ασφάλεια – τρομοκρατία κ.α.).

To άρθρο Τα μηνύματα Μητσοτάκη στον Νετανιάχου και οι λεπτές ισορροπίες - Τι είπαν πίσω από κλειστές πόρτες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα