Το πετρέλαιο θέρμανσης «κερδίζει» φυσικό αέριο και ρεύμα - Τα σχέδια της κυβέρνησης εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΕ

06:40 1/9/2022 - Πηγή: NewsIt

Ξεκινάει σήμερα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ΔΕΘ και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, με φόντο τις υψηλές τις τιμές στην ενέργεια, ειδικά αυτές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, που εκτροχιάζουν τους προϋπολογισμούς για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κρατικό προϋπολογισμό.

Το κλειδί για την όλη υπόθεση είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίες θα αρχίσουν να ξετυλίγονται τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο αναμένεται να υπάρξουν και εθνικές πολιτικές και εν προκειμένου για την Ελλάδα,

αυτή φέρεται να είναι η πριμοδότηση του πετρελαίου θέρμανσης απέναντι σε λύσεις όπως το φυσικό αέριο και βέβαια στο ρεύμα.

Οι δύο τελευταίες λύσεις ήταν αυτές που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια, αλλά πλέον θεωρείται ως ιδιαίτερα κοστοβόρα να επιλεγεί μία ανάλογη πρακτική.

Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα το πετρέλαιο δείχνει να είναι πολύ φθηνότερη λύση σε σχέση με το φυσικό αέριο τον ερχόμενο χειμώνα.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί μία φθηνή λύση, αφού με βάση τα σημερινά επίπεδα τιμών διεθνώς το πετρέλαιο εκτιμάται ότι θα έβγαινε στην αγορά σε επίπεδα 1,60 έως και 1,70 ευρώ το λίτρο.

Να σημειωθεί ότι και πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε εκτοξευθεί σε ανάλογα επίπεδα προκαλώντας ίλιγγο στους καταναλωτές.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι πληροφορίες να πριμοδοτήσει μία τέτοια λύση, αφού τελικά αφενός θα κοστίσει στον προϋπολογισμό λιγότερα και αφετέρου θα ζεσταθούν οι καταναλωτές.

Ένα επίσης επιπλέον κίνητρο είναι ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας του πετρελαίου, αφού οι ροές είναι κανονικές και δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από το εμπάργκο στην Ρωσία και στις εξαγωγές πετρελαίου.

Η λήψη των οριστικών αποφάσεων είναι στην τελική ευθεία και όπως αναφέρουν οι πηγές οι ανακοινώσεις αναμένεται να περιληφθούν στο πακέτο εξαγγελιών της ΔΕΘ στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η ενεργειακή κρίση και οι παρενέργειές της.

Αντίθετα, μεγάλες δυσκολίες συγκεντρώνει το εγχείρημα της διαχείρισης του κόστους θέρμανσης 700.000 νοικοκυριών με φυσικό αέριο. Το περυσινό σχήμα των επιδοτήσεων (20 ευρώ από το κράτος και 20 από τη ΔΕΠΑ) φέτος κρίνεται ανεπαρκέστατο για την κάλυψη του προβλήματος όταν οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 250 και 300 ευρώ, αν δεν τις ξεπερνούν.

Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι κανείς δεν μπορεί αυτή την στιγμή να κάνει σενάρια, αφού η πράξη έχει δείξει ότι ανατρέπονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και φυσικού αερίου, το πλαφόν στο φυσικό αέριο και η αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο αποτελούν τις τρεις κατευθύνσεις στις οποίες οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν λύσεις στην ενεργειακή κρίση.

 

To άρθρο Το πετρέλαιο θέρμανσης «κερδίζει» φυσικό αέριο και ρεύμα - Τα σχέδια της κυβέρνησης εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα