Το στοίχημα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Υγείας και η μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ

07:57 28/6/2023 - Πηγή: NewsIt

“Σηκώνει μανίκια” από σήμερα ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος υποσχέθηκε να φέρει εις πέρας τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, που του ανέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και – όπως είπε – δεν δίστασε να βάλει “ψηλά τον πήχη”.

“Θα πορευτώ με αξιοκρατία, μαζί με τους εργαζόμενους, με τον πήχη και το φρόνημα ψηλά για να επαναθεμελιώσουμε όλοι μαζί το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας”, τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου στο υπουργείο Υγείας

την Τρίτη (27.6.2023).

Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για προσαρμογή και ο νέος υπουργός Υγείας το γνωρίζει.

Καλείται να πιάσει αμέσως δουλειά, καθώς το παρατεταμένο διάστημα της εκλογικής διαδικασίας έφερε καθυστερήσεις σε φλέγοντα θέματα που ταλανίζουν την Υγεία.

Με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, αλλά και αποφασιστική φωνή, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δηλώνει πως η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού προς το πρόσωπό του αποτελεί γι’ αυτόν “ύψιστη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη”.

“Στην πολιτική μου διαδρομή έχω εργαστεί σκληρά με αφοσίωση, πάντα έσκυβα το κεφάλι για να συμβάλλω στη βελτίωση της ζωής των πολιτών από όποια θέση ευθύνης αξιώθηκα να υπηρετήσω. Το ίδιο λοιπόν θα κάνω και τώρα με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα, με αφοσίωση, με σκληρή δουλειά για το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου που είναι η Υγεία”, τόνισε.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Τετάρτης, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τα μέλη της νέας κυβέρνησης να επισπεύσουν τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνει γρήγορα αντιληπτό από τον πολίτη το αποτύπωμα του κυβερνητικού έργου στην καθημερινότητά του, σειρά για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θα έχει η ενημέρωσή του για τα θέματα του υπουργείου Υγείας ώστε να θέσει τις άμεσες προτεραιότητες.

Η δια ζώσης ενημέρωση του νέου υπουργού, θα γίνει στη φάση αυτή μόνο από τον νέο υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους και τα διοικητικά στελέχη του Υπουργείου Υγείας, καθώς η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, είχε την ατυχία να κολλήσει κορονοϊό και να χάσει την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, αλλά και την τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Χρυσοχοΐδης: Έδωσε το “στίγμα” της πολιτικής του πριν τις προγραμματικές δηλώσεις

Ο οδικός χάρτης των προτεραιοτήτων στο Υπουργείο Υγείας θα προσδιοριστεί μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής τη Δευτέρα 3 Ιουλίου και με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Ωστόσο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν απέφυγε να δώσει από τώρα το στίγμα του.

Φάνηκε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για όλα τα θέματα που αφορούν στην εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς αναφέρθηκε στη συντονισμένη προσπάθεια που θα καταβάλλει για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα Υγείας και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Επίσης, θα επιχειρήσει την εξάλειψη των καθυστερήσεων και αναμονών στις εγχειρήσεις, στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και τα Εξωτερικά Ιατρεία, αλλά και θα επισπεύσει τις αλλαγές για την γρηγορότερη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στα επείγοντα περιστατικά.

“Πολλά και κρίσιμα παραμένουν ανεπίλυτα που ταλαιπωρούν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Και αυτοί που πραγματικά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τις υπηρεσίες και τη συνδρομή του κοινωνικού κράτους, έχουν αναμονές. Η κοινωνική συνοχή και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελεί για εμάς υψηλή πολιτική προτεραιότητα. Εγώ πιστεύω ότι αυτός είναι ο σκληρός πυρήνας μιας λαϊκής και δίκαιης πολιτικής”, τόνισε συγκεκριμένα.

Η κάλυψη των κενών του ΕΣΥ από γιατρούς και νοσηλευτές αποτελεί, επίσης, μία από τις πρώτες προτεραιότητες του νέου Υπουργού Υγείας.

Σε πρώτη φάση, απαιτείται η υγειονομική θωράκιση των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών που φιλοξενούν μεγάλο όγκο επισκεπτών κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης, ότι θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις προσλήψεις 10 χιλιάδων ατόμων, κυρίως νοσηλευτών. Αλλά και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την αναβάθμιση 80 νοσοκομείων της χώρας και 156 κέντρων Υγείας.

Προτεραιότητα αποτελεί και η συνέχιση του προγράμματος “Σπ. Δοξιάδη”, όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Το επιτυχημένο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να επεκταθεί στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις παντού, ώστε, όπως είπε συγκεκριμένα:

“Να φτάσουμε σε ένα επίπεδο ώστε η πρόληψη να αφορά όλους τους πολίτες και για όλα τα σοβαρά νοσήματα. Με ηλεκτρονικά και γρήγορα ραντεβού, χωρίς κανένα κόστος”.

Ειδική αναφορά έκανε και στο ΕΚΑΒ – του οποίου οι τεράστιες ανάγκες σε διασώστες αναδείχθηκαν πρόσφατα μέσα από τις τραγικές περιπτώσεις του θανάτου τριών γυναικών.

Σχεδιάζεται η αναβάθμιση του για την κάλυψη των νησιωτικών περιοχών με 24ωρες βάρδιες ασθενοφόρων, καθώς όπως είπε ο υπουργός Υγείας, πρέπει “να γίνουν ευκολότερες, ασφαλέστερες, ταχύτερες οι διακομιδές ασθενών με προσθήκη πολλών και σύγχρονων εναέριων μέσων”.

Ο νέος Χάρτης Υγείας και το νέο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων

Η τραγική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και η σταδιακή αποχώρηση προσωπικού είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων είτε λόγω παραιτήσεων, έχουν στερήσει τις υγειονομικές δομές από πολύτιμους ανθρώπινους πόρους, ενώ κάνουν πρακτικά αδύνατη τη λειτουργία ειδικών ιατρείων και χειρουργείων.

Με βάση τα παραπάνω, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα χρειαστεί να προχωρήσει σαν “σίφουνας” στις αλλαγές που δεν τόλμησε να προχωρήσει η κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία, φοβούμενη την κοινωνική αντίδραση και το πολιτικό κόστος.

Για όλες τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται έχει εξασφαλιστεί το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή περίπου το 8% των συνολικών πόρων του, προορίζεται να διοχετευθεί σε επενδύσεις στην υγεία, σύμφωνα με τον ίδιο.

Συγκεκριμένα αναμένεται να προχωρήσει η υλοποίηση του νέου Χάρτη Υγείας, ο οποίος προβλέπει συγχωνεύσεις δομών υγείας, αλλαγές χρήσης και μετατροπή νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Συνοπτικά ο ίδιος ανέφερε τους βασικούς άξονες των προτεραιοτήτων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας, λέγοντας τα εξής:

“Η μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης, ο νέος Υγειονομικός Χάρτης και η οργανωτική αναδιάταξη των δομών διακυβέρνησης, η υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», το νέο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, η μεταρρύθμιση στους τομείς της Ψυχικής Υγείας και εθισμών, ο Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα Υγείας και οι μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα της υγείας, αποτελούν τους βασικούς άξονες και τις προτεραιότητες της πολιτικής μας”, σημείωσε συγκεκριμένα.

Οι αλλαγές αυτές – και κυρίως η καθιέρωση του συστήματος DRG στα νοσοκομεία – υπόσχονται εξοικονόμηση και εξορθολογισμό των περιορισμένων δημόσιων πόρων, αλλά και εξοικονόμηση σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ο νέος υπουργός Υγείας θα χρειαστεί μάλιστα να βάλει την υπογραφή του στις υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για τον προσδιορισμό των λεπτομερειών που αφορούν στην περίφημη απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα.

Η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της δεύτερης θητείας της παρούσας κυβέρνησης και ο στόχος είναι, σύμφωνα με τον νέο υπουργό, να δημιουργηθεί ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας στο οποίο οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

“Μια πολιτική που θα εξασφαλίσει πραγματικά ισότητα στην πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα υγείας”, κατέληξε ο ίδιος.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Το στοίχημα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Υγείας και η μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας, ΕΣΥ,michali chrysochoΐdi, ygeias, esy