Το τρίτο ραντεβού με τους αγρότες και ο πόλεμος για το βαμβάκι, ο γρίφος των «Κασσελίστας», ο άγνωστος (πλέον) επενδυτής για τα σχολεία στο Ελληνικό και το τελευταίο νοικοκύρεμα του ΟΤΕ από τον Τσαμάζ

06:08 12/3/2024 - Πηγή: NewsIt

Επιστροφή στον πυρσό!

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τις ευρωεκλογές, επαναφέροντας τον πυρσό που ξυπνάει μνήμες στους νεοδημοκράτες, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης χθες το βράδυ. Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο, 5-7 Απριλίου, θα είναι αφιερωμένο στα 50 χρόνια της ΝΔ, όσα κλείνει και η μεταπολίτευση. «Είναι αυτός ο πυρσός που μας συντρόφευε

όλους στα πρώτα μας βήματα και στους πρώτους μας αγώνες για την παράταξή μας» δήλωσε. «Και νομίζω ότι για όλους μας τους «παλαιότερους, αλλά και τους νεότερους, είναι πράγματι αυτές οι στιγμές συγκίνησης, καθώς μέσα από αυτή την εικόνα νιώθουμε όλοι να περνούν χρόνια μια συναρπαστικής διαδρομής.»

Συσπείρωση

Ο πυρσός είναι και μια επιστροφή στις ρίζες. Μια προσπάθεια επαναπατρισμού των ψηφοφόρων της παράταξης που έφυγαν προς τα μικρότερα δεξιά κόμματα ή πέρασαν στην γκρίζα ζώνη. Κυβερνητικές επιλογές όπως ήταν ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια οδήγησαν σε ρήξη με τα βαθειά συντηρητικά κοινά που όμως είναι στο DNA της ΝΔ. Αυτά θέλει να ξαναφέρει πίσω ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι πρώτοι που θα προσκληθούν στο συνέδριο θα είναι οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

«Δώσαμε»

Και τρίτο ραντεβού, την Παρασκευή στο Μαξίμου, έκλεισε με αγρότες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα δει τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών. Χθες συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των Θεσσαλών αγροτών και κτηνοτρόφων, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, 30 δημάρχους, επιμελητήρια κλπ. Είναι αυτονόητο να ζητούν περισσότερα οι αγρότες. «Είναι δίκαια τα περισσότερα αιτήματα σας, ότι παραπάνω θα μπορέσουμε να δώσουμε, θα γίνει στην ώρα του», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός. Υπάρχουν και άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν δίκαια αιτήματα και περιμένουν να ικανοποιηθούν. Η κυβέρνηση δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί τους καθ´ οδόν για τις εκλογές. Για το βαμβάκι που θέλουν να συνεχίσουν να το παράγουν στον Θεσσαλικό κάμπο οι αγρότες, ο πρωθυπουργός τους απάντησε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση αλλά σε 10-20 χρόνια η Θεσσαλία θα πρέπει να αλλάξει χρήση γης.

«Συμφωνούμε 90%»

Μελέτη 500 σελίδων για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ώστε να μην ξαναπνιγεί, παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας. Στο μεγαλύτερο μέρος της την επεξεργάστηκε το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας όπου είναι καθηγητής ο περιφερειάρχης. Στην σύσκεψη έγινε μια πρώτη ενημέρωση για το master plan της ολλανδικής εταιρείας για τα έργα που πρέπει να γίνουν στην Θεσσαλία. Σήμερα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση από τους Ολλανδούς στην Λάρισα. Δεν είναι ευαγγέλιο η μελέτη τους όμως σίγουρα μπορεί να αποτελέσει ένα πλαίσιο προτεραιοποιήσεων. «Συμφωνούμε στο 90%, θα τα βρούμε» δήλωσε ο Δ.Κουρέτας. Συμφωνούν με τους Ολλανδούς για διαπλάτυνση ποταμών και ρεμάτων και για τα φράγματα που θα κατασκευαστούν. Διαφωνούν για την λίμνη Κάρλα. Οι Ολλανδοί θεωρούν ότι εάν γίνουν τα έργα που προτείνουν δεν θα ξαναπλυμηρίσει η Κάρλα ενώ η μελέτη Κουρέτα δείχνει ότι πρέπει τα νερά να φεύγουν στο Αιγαίο.

Ηχηρή καμπάνα

Η επόμενη μέρα των εκλογών για τις νομαρχιακές κομματικές επιτροπές που κάποτε αποτελούσαν εστίες επιρροής, βρίσκει την Κουμουνδούρου με βαρύ πονοκέφαλο. Άκρως απογοητευτική ήταν η προσέλευση των στελεχών στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής. Ο πρώτος απολογισμός αναφερόταν σε συμμετοχή 8-10%. Και ξεκαθάρισμα των καταλόγων να είχε γίνει – που δεν έγινε- με δυσκολία θα έφτανε το 15%. Το μήνυμα του συνεδρίου «κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη» δεν αποτυπώθηκε στις κάλπες για τις νομαρχιακές επιτροπές. Μεγάλη ήταν η αποχή. Για ηχηρή καμπάνα, περίπου τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές, κάνουν λόγο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η συσπείρωση του κόμματος κινείται κάτω από το 55-60%.

Οχτώ κάλπες

Τα πενιχρά αποτελέσματα οφείλονται σύμφωνα με γνωστό δημοσκόπο και στην κόπωση. Σε οχτώ κάλπες πήγαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε 10 μήνες. Για τις εθνικές εκλογές (Μάιο και Ιούνιο 2023), στις αυτοδιοικητικές (δυο Κυριακές Οκτώβριος 2023), για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (δυο γύροι, Σεπτέμβριος 2023), για να εκλέξουν συνέδρους και τώρα για τις νομαρχιακές επιτροπές. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι οι μόνες κάλπες στις οποίες υπήρχε ενθουσιασμός και συμμετοχή ήταν για την ηγεσία όταν ο Κασσελάκης έφερε έναν αέρα ανανέωσης με το επικοινωνιακό χάρισμα που έχει.

Κλειδί οι «Κασσελίστας»

Δεν ανέπτυξε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμική, έγινε η πρώτη διάσπαση και η Κουμουνδούρου ψάχνει να βρει τους ψηφοφόρους των εθνικών εκλογών (έστω του 18%) αλλά και τους ψηφοφόρους των εσωκομματικών εκλογών που πλησίασαν τους 150.000. Υπάρχει απογοήτευση. Άγνωστος Χ είναι οι λεγόμενοι «Κασσελίστας» όπως επισημαίνει ο γνωστός δημοσκόπος. Είναι αυτοί που δεν ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και πήγαν να ψηφίσουν τον Κασσελάκη για πρόεδρο (40.000 νέα μέλη γράφτηκαν στις εσωκομματικές εκλογές) όπως είναι και αυτοί που δεν τον ψήφισαν αλλά μπορεί να τον ψηφίσουν στις ευρωεκλογές χωρίς να είναι ΣΥΡΙΖΑ. Οι «Κασσελίστας» δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμοι στα δημοσκοπικά ευρήματα. Θεωρούνται, όμως, το κλειδί. Θα πάνε να ψηφίσουν Κασσελάκη, ή θα επιλέξουν την αποχή; Θα το δείξουν οι κάλπες της 9ης Ιουνίου. Μπορεί να κρίνουν την δεύτερη θέση.

Χωρίς τον Τάιλερ

Μόνος χωρίς τον σύζυγο του Τάιλερ Μάκμπεθ ήταν στην Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Πέτρο Παππά, Δώρα Αυγέρη, Κυριακή Μάλαμα κ.α) το βράδυ πήγε για μπύρες. Ήταν ευδιάθετος. «Πάμε δυνατά για τις ευρωεκλογές» είναι το μήνυμα του. Ρίχνει μεγάλο βάρος στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, την Πέμπτη, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. «Σας παρακαλώ να είστε όλοι εκεί» έλεγε στους βουλευτές. Παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα ξηλώσει αποσπασμένους στον ΣΥΡΙΖΑ υπαλλήλους που έχουν στραμμένο το βλέμμα στη «Νέα Αριστερά», στη Θεσσαλονίκη δεν ασχολήθηκε καθόλου με το κόμμα. Ισως θέλει να το πάει ενωτικά, όπως έλεγε γνωστό στέλεχος.

Με τους Άγιους Πατέρες

Στους εορτασμούς της Πολιούχου της Άρτας, Αγίας Θεοδώρας, συμμετείχε η αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. Εκεί εκλέγεται. Οι τοπικοί ιεράρχες – ο μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος, ο μητροπολίτης Πρεβέζης Χρυσόστομος και άλλοι ιεράρχες – της έδωσαν τις ευχές τους και δεν την «τιμώρησαν» επειδή ψήφισε το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας

Άρχισε να αναπτύσσεται ένας προβληματισμός μέσα στους κόλπους κάποιων μητροπολιτών εάν θα έπρεπε να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα. Ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας θα μπορούσε να ξαναμπεί στο τραπέζι, παρά το γεγονός ότι ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας τον πήρε πίσω. Μάλιστα για να ευχαριστήσει τον Ιερώνυμο έδιωξε από την κυβέρνηση τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη που ήρθε σε κόντρα με τον Αρχιεπίσκοπο. Το 2025 ανοίγει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοχλό πίεσης στην Εκκλησία για να μην ανακατεύεται με τα της πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σηκώσει το θέμα. Δύσκολα, όμως, θα το κάνει η ΝΔ. Όλα θα κριθούν στην πράξη.

«Θα γίνει πόλεμος»!

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, με αφορμή την επικείμενη δημοσιοποίηση της έκθεσης των Ολλανδών για την ανάταξη της περιφέρειας και την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αλλαγή στρατηγικής όσον αφορά το βαμβάκι. Όπως αναφέρει σε δημοσίευση στο Facebook «το εισόδημα των 15.000 αγροτικών οικογενειών από την πώληση του συσπόρου βαμβακιού είναι 210 εκατ. ευρώ και επιπλέον συνδεδεμένη επιδότηση από την ΚΑΠ 65 εκατ. Οι εξαγωγές του εκκοκκισμένου βαμβακιού για την Θεσσαλία είναι περίπου 200 εκατ. και του βαμβακόσπορου 45 εκατ. ετησίως. Η μεταποίηση των 50.000 τόννων (100.000 τόννοι ετήσια παραγωγή) Εκκ βαμβακιού στη Θεσσαλία θα φέρει έσοδα στην τοπική οικονομία τουλάχιστον 2 δισ. ετησίως μέσω των εξαγωγών και αποτροπής των εισαγωγών. Επίσης θα δημιουργήσει περίπου 6.500 άμεσες θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας , μόνο στον μεταποιητικό τομέα στην Θεσσαλία. Αποφέροντας τουλάχιστον 200 εκατ. σε μισθούς, εισφορές κλπ στην τοπική οικονομία. Η μεταποίηση αυτή θα απαιτήσει περίπου επενδύσεις αξίας 600 – 700 εκατ. Επιπλέον 0,7 δισ. επενδύσεις θα φέρουν 20 δισ. τζίρο και 5 δισ. έσοδα στην τοπική οικονομία στη δεκαετία. Αυτά για όσους αρχίζουν να σκέπτονται το βαμβάκι να φύγει από τη Θεσσαλία. Θα γίνει πόλεμος».

Ποιος θα φτιάξει τελικά το σχολείο στο Ελληνικό;

Το Κολλέγιο Αθηνών ανακοίνωσε πως το διοικητικό του συμβούλιο αποφάσισε να μην προχωρήσει το σχέδιο κατασκευής παραρτήματος στο Ελληνικό. Η Prodea φαίνεται πως αποχωρεί από το σχήμα, με τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα, που προωθούσε την κατασκευή εκπαιδευτηρίου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Τελικά ποιος θα επενδύσει σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στο Ελληνικό; Από την Lamda Development είχαν διαρρεύσει πριν από λίγες εβδομάδες πως επισκέφτηκαν το μεγάλο ακίνητο εκπρόσωποι αμερικανικών πανεπιστημίων, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Στην αγορά κυκλοφορεί επίσης και ένα άλλο σενάριο: Πως ένα από τα μέλη του Δ.Σ. του Κολλεγίου που δεν συμφωνεί με την απόφαση ακύρωσης του σχεδίου κατασκευής παραρτήματος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή σχολείου. Με ποιον συνεργάτη; Άγνωστο.

Το τελευταίο νοικοκύρεμα Τσαμάζ στον ΟΤΕ

Στήνει άμυνες ο Μιχάλης Τσαμάζ λίγους μήνες πριν αποχωρήσει από τον ΟΤΕ με συμμάζεμα του ομίλου ώστε να μειώσει το κόστος και να τον ενισχύσει σε κεφάλαια. Έτσι μεταφράζεται η χθεσινή ανακοίνωση που επισημοποιεί το σχέδιο απόσχισης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας (το λεγόμενο παθητικό τμήμα, δηλαδή κτίρια, ιστούς, κ.α.) ακολουθώντας το δρόμο των ανταγωνιστών του οι οποίοι εδώ και χρόνια έχουν αποσχίσει και μεταβιβάσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Μάλιστα οι κεραίες των Vodafone Ελλάδας και Nova είχαν μεταβιβαστεί σε θυγατρική της Vodafone, την Vantage Towers. Εκτός από την απόσχιση των κεραιών κινητής, η χθεσινή ανακοίνωση αναφέρονταν και σε προσπάθειες μείωσης του κόστους του τομέα συνδρομητικής τηλεόρασης του ΟΤΕ, της Cosmote TV. Τι ακριβώς θα γίνει στην Cosmote TV; Η διοίκηση «διερευνά εναλλακτικές και δυνατότητες βελτιστοποίησης της δραστηριοποίησής της στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης με σκοπό την μείωση του κόστους λειτουργίας της».

Σιδηροδρομική ασφάλεια για γέλια!

Στην γραμμή προς Σέρρες ο ΟΣΕ τοποθετεί φύλακες στις σιδηροδρομικές διαβάσεις μόνο όταν διέρχονται τρένα που μεταφέρουν εμπορεύματα, αφήνοντας τα επιβατικά τρένα εκτεθειμένα και αναγκάζοντας την Hellenic Train να τοποθετήσει εποχούμενους φύλακες! Το τρένο σταματάει πριν την διάβαση, ο φύλακας κατεβαίνει από αυτό, την εξασφαλίζει, το τρένο διέρχεται και περιμένει τον φύλακα να ξαναεπιβιβαστεί σε αυτό! Τα γράφει η ομοσπονδία των μηχανοδηγών σε χθεσινή της ανακοίνωση. Γι’ αυτό και λίγο αργότερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως υπήρξε ευρεία σύσκεψη για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και απείλησε με κυρώσεις όσους δεν εφαρμόζουν το Γενικό Κανονισμό Κίνησης. Δεν υπάρχει λόγος να αναφέρουμε τις άλλες καταγγελίες των μηχανοδηγών γιατί θα στενοχωρηθούμε όλοι πρωί – πρωί.

Ελλάδα είναι η Αθήνα!

Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το ΙΟΒΕ για την περιφερειακή ανάπτυξη είναι ανησυχητικά και δείχνουν πως παρά τις εξαγγγελίες δεκαετιών η ελληνική περιφέρεια μαραζώνει, με την εξαίρεση των τουριστικών νησιών. Το 47,2% του εθνικού ΑΕΠ παράγεται στην Αττική με την Κεντρική Μακεδονία (βλέπε Θεσσαλονίκη) να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με μερίδιο 13,7%. Οι υπόλοιπες 11 περιφέρειες της χώρας μοιράζονται το 39% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία για τις επενδύσεις είναι εξίσου αποκαρδιωτικά: Σχεδόν τέσσερα στα δέκα ευρώ επενδύσεων γίνονται στην Αττική με βάση στοιχεία του 2020. Περιοχές όπως η Ήπειρος (3,2% των επενδύσεων του 2020), η Ιόνιοι Νήσοι (2%) και το Βόρειο Αιγαίο (1,9%) είναι στα αζήτητα από πλευράς επενδυτών. Τα ίδια και χειρότερα είναι τα στοιχεία για τις εξαγωγές. Η Αττική συνεισφέρει το 52,7% των εθνικών εξαγωγών με δεύτερη την Κεντρική Μακεδονία (15,6%) και τρίτη την Πελοπόννησο (13,7%). Η Θεσσαλία βάζει πλάτη μόλις για το 4,5% των εξαγωγών.

To άρθρο Το τρίτο ραντεβού με τους αγρότες και ο πόλεμος για το βαμβάκι, ο γρίφος των «Κασσελίστας», ο άγνωστος (πλέον) επενδυτής για τα σχολεία στο Ελληνικό και το τελευταίο νοικοκύρεμα του ΟΤΕ από τον Τσαμάζ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
σχολεια, οτε, αγνωστος, βαμβακι, γριφος, επενδυτης, ραντεβου, αλέξης τσίπρας, θεσσαλονικη, νεα δημοκρατια, dna, σαμαρας, εκλογες, master, λαρισα, αιγαιο, συμμετοχή, συριζα, νέα, ιουνίου, βουλη, τσιπρας, facebook, εκκ, αθηνα, vodafone, ελλαδα, nova, θυγατρική, cosmote, σερρες, ΟΣΕ, hellenic, ιοβε, αεπ, newsit, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, newsit.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, κωστας καραμανλης, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, δυνατα, το θεμα, αεπ, δωρα, ευχες, ζαππειο, ηγεσια, ηπειρος, θεμα, ιδρυμα μειζονος ελληνισμου, ιοβε, κοντρα, οικονομια, πλαισιο, ωρα, dna, αγορα, αγωνες, αζητητα, αρθρο, αττικη, αφιερωμενο, αφορμη, εβδομαδες, βλεμμα, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, γειτονα, διοικηση, δειχνει, εγινε, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, ενημερωση, ενθουσιασμος, εργα, επενδυσεις, επρεπε, ευαγγελιο, ζευγαρια, ζωνη, ιδια, θεσεις εργασιας, θεσσαλια, θυγατρική, ιδρυμα, εικονα, κυβερνηση, κολλεγιο αθηνων, κομμα, κοπωση, κτιρια, λεπτομερειες, λογο, μακεδονια, μαξιμου, μειζονος ελληνισμου, μηνες, μητσοτακης, μειωση, μπυρες, νικο, οκτωβριος, ολγα, παρουσιαση, πεμπτη, πρωι, ρηξη, σεναριο, σιγουρα, συζυγο, συμμετοχή, στα ακρα, σχεδιο, σχολειο, τμημα, τρενο, τρενα, τριτη, χειροτερα, χρηστος, αγνωστο, ασφαλεια, βηματα, δημητρης, εξαγωγες, εκκ, φυλακες, hellenic, ιουνίου, κωστας, κυριακη, μελετη, master, ομαδες, πωληση, πυρσος, θεσεις, ξεκαθαρισμα, χερια
Τυχαία Θέματα
Κασσελίστας, Ελληνικό, ΟΤΕ, Τσαμάζ,kasselistas, elliniko, ote, tsamaz