Τώρα είναι η στιγμή: «πατήστε» pause για καλό

15:04 16/10/2023 - Πηγή: NewsIt

Πόσοι δεν θυμόμαστε να υπάρχει μέσα στο σπίτι ένα ντουλάπι γεμάτο μακαρόνια, ζάχαρη, αλεύρι, γάλα εβαπορέ και άλλα προϊόντα που δεν… χαλάνε. Πόσοι δεν έχουμε σκεφτεί στο σούπερ μάρκετ «ας το πάρω, απλά για να έχω». 

Και όταν μετά, δεν το χρησιμοποιούμε αυτό το «ας το πάρω για να έχω», το πετάμε. Σπάνια σκεφτόμαστε πως αυτό που εμείς πήραμε «για να έχουμε» και τελικά αυτό που εμείς πετάξαμε, κάποιος άλλος μπορεί να το έχει ανάγκη. 

Γνωρίζατε ότι κάθε μέρα χιλιάδες αναξιοποίητα τρόφιμα καταλήγουν

στα σκουπίδια; Μόνο στην Ευρώπη, σπαταλούνται ετησίως περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων, με κόστος σχεδόν 143 δισ. ευρώ, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα, η σπατάλη φαγητού αγγίζει το 1/3 όλων των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ένας από τους βασικούς λόγους που μας οδηγεί στη σπατάλη τροφίμων είναι ότι αγοράζουμε περισσότερα απ’ όσα χρειαζόμαστε. Η λογική «ας πάρω να έχω» υπερισχύει, ίσως και γιατί με αυτή τη λογική έχουμε μεγαλώσει. «Να έχουμε», «να είναι γεμάτα τα ντουλάπια», «κι αν γίνει κάτι;».

Μοιραία, καταλήγουμε να παραφορτώνουμε το καλάθι του supermarket με ποσότητες τροφίμων που δεν θα προλάβουμε να καταναλώσουμε ποτέ. Και κάποια στιγμή, τα τρόφιμα αυτά θα χαλάσουν και θα πεταχτούν στα σκουπίδια.  

Είναι καιρός να αλλάξουμε. Για το καλό μας και για το καλό του πλανήτη. Είναι ώρα θα αρχίσουμε να αγοράζουμε μόνο όσα χρειαζόμαστε.  

Η σπατάλη σε αριθμούς  

Τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια. Και στην περίπτωση της σπατάλης τροφίμων, προκαλούν ίλιγγο.  

Το να πετάξουμε τρόφιμα που αγοράσαμε και δεν καταναλώσαμε δεν είναι μια απλή υπόθεση. Δεν είναι μόνο η κίνηση του να ανοίξουμε τον κάδο και να τα ρίξουμε μέσα.  

Ξέρατε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του WWF Ελλάς, το κόστος της σπατάλης για μια τετραμελή οικογένεια ανέρχεται σε τουλάχιστον 650 ευρώ το χρόνο, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος νερού και ηλεκτρισμού για την προετοιμασία των γευμάτων;  

Ξέρατε ότι κάθε γραμμάριο τροφής που καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων σημαίνει πως πολύτιμοι φυσικοί πόροι πετάχτηκαν στα σκουπίδια; Σημαίνει επίσης πως εκλύονται σημαντικές ποσότητες αερίων θερμοκηπίου χωρίς κανένα αντίκρισμα. Για παράδειγμα, αν πετάξουμε 1 κιλό βοδινού κρέατος είναι σαν να πετάξαμε επίσης 15.500 λίτρα νερού που απαιτήθηκαν για την παραγωγή του και να εκλύσαμε χωρίς κανένα λόγο 30,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Μόνο για 1 κιλό κρέατος!  

Ξέρατε ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών στα ελληνικά νοικοκυριά αφορά τα είδη διατροφής; Κάθε μερίδα φαγητού που πάει χαμένη προκαλεί άσκοπη επιβάρυνση των οικονομικών του νοικοκυριού.  

Γνωρίζατε ότι με βάση την εκτίμηση της Κομισιόν για τη σπατάλη τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του 2022, η Ελλάδα είναι η τέταρτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, με 87 κιλά ανά άτομο; Μας περνάει μόνο η Πορτογαλία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο. Αντίθετα, τα ισπανικά νοικοκυριά πετάνε μόλις 30 κιλά φαγητού ανά κάτοικο!  

Πατήστε… pause!  

Άρα; Άρα είναι η ώρα θα το δούμε όλο αλλιώς. Είναι η ώρα να κάνουμε PausiGiaKalo. Να ακολουθήσουμε την ΑΒ Βασιλόπουλος στο δρόμο της μείωσης σπατάλης τροφίμων. Να μάθουμε πως να καταναλώνουμε αλλιώς. Πιο οικονομικά, πιο ευνοϊκά για τον πλανήτη, την τσέπη μας, ακόμη και για τον συνάνθρωπό μας.  

Η ΑΒ Βασιλόπουλος πρωτοστατεί στην ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών. Και ηγείται της προσπάθειας, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, για μείωση σπατάλης τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ξέρατε ότι το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που θα πετούσαν ένα τρόφιμο μετά την παρέλευση της «ημερομηνίας ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από» είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.;

Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Και μη νομίζετε ότι είναι μόνο ζήτημα οικονομίας ή περιβαλλοντικής συνείδησης. Έχει και κοινωνικά οφέλη. Η καλύτερη διαχείριση της σπατάλης και η αύξηση δωρεών κοντόληκτων τροφίμων θα ωφελήσει ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Και η ανάγκες είναι μεγάλες, αφού 1,4 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας στην Ελλάδα, δηλαδή 12,9% του πληθυσμού, είναι αντιμέτωπα με επισιτιστική ανασφάλεια.

Η ΑΒ δείχνει ήδη το δρόμο, όπως πρέπει να κάνει πάντα κάποιος που θέλει να εμπνεύσει και τους άλλους. Πρέπει πρώτος εκείνος να δώσει το παράδειγμα. Ήδη, η εταιρία έχει δεσμευτεί να μειώσει το δικό της αποτύπωμα κατά 50% έως το 2025.  

Και για να πετύχει τη μείωση σπατάλης τροφίμων, κάνει συγκεκριμένες δράσεις. Όπως; Αυξάνει τις δωρεές κοντόληκτων τροφίμων μέσω του Προγράμματος, Τρόφιμα Αγάπης, έχει ξεκινήσει την πρώτη Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα μαζί με την οργάνωση Μπορούμε και ηγείται της προσπάθειας, μαζί με το WWF Ελλάς, με στόχο δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδα.

Είναι, λοιπόν, η στιγμή να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ΑΒ Βασιλόπουλος. Να αλλάξουμε συνήθειες. Και πριν βάλουμε κάτι στο καλάθι μας, να κάνουμε μια παύση. Και να σκεφτούμε: το θέλουμε πραγματικά; Θα καταναλώσουμε το τρόφιμο που πρόκειται να αγοράσουμε έγκαιρα ή μπορεί να καταλήξει στα σκουπίδια;

Ας κάνουμε #PausiGiaKalo…

To άρθρο Τώρα είναι η στιγμή: «πατήστε» pause για καλό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τώρα,tora