Ξενοδοχεία: Επενδυτικό μπαράζ στην Αθήνα – Τα νέα κτίρια φιλοξενίας που έρχονται στο ιστορικό κέντρο

14:35 18/8/2023 - Πηγή: NewsIt

Το στοίχημα του τουρισμού κερδίζει η Αθήνα, καθώς όσο περισσότερο αναρριχάται στις παγκόσμιες λίστες, που την αναδεικνύουν σε έναν από τους πιο βιώσιμους και ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των νέων ξενοδοχείων που δημιουργούνται, για να υποδεχθούν τον μεγάλο αριθμό τουριστών. Οι περισσότερες επενδύσεις πραγματοποιούνται στο ιστορικό κέντρο, από Σύνταγμα και Ομόνοια μέχρι τον Κεραμεικό.

Το επενδυτικό

μπαράζ στην Αθήνα έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν ήδη δημιουργηθεί σύγχρονα πολυτελή ξενοδοχεία, κυρίως στην κατηγορία των boutique hotels, αλλά και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ στα σκαριά βρίσκονται πολλές ακόμη επενδύσεις, που εστιάζουν κυρίως στη μετατροπή ήδη υπαρχόντων κτιρίων σε σύγχρονα τουριστικά καταλύματα.

Ωστόσο, τα πλάνα των επενδυτών δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις παραγόντων της αγοράς, η Αθήνα μπορεί να υποδεχθεί περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια τουρίστες, στόχο που έχει ήδη πετύχει.

Ξενοδοχεία: Στην Κλαυθμώνος

Εντός του καλοκαιριού ο e-ΕΦΚΑ προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό για να παραχωρήσει προς εκμετάλλευση ακίνητο 4 ορόφων ιδιοκτησίας της στην πλατεία Κλαυθμώνος και ειδικότερα, επί των οδών Πραξιτέλους και Παπαρηγοπούλου. Οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 18 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού απαιτούνται επενδύσεις 2 εκατομμυρίων ευρώ από τον μισθωτή για τη μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο ή άλλου είδους τουριστικό κατάλυμα και την εκμετάλλευσή του για τουλάχιστον 30 χρόνια, καταβάλλοντας επιπλέον ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα 8.000 ευρώ.

Ξενοδοχεία: Πρώην Ambassadeur

Σε εξέλιξη από τον ΕΦΚΑ βρίσκεται επίσης και ο διαγωνισμός εκμίσθωσης ακινήτου στην Ομόνοια, επί της οδού Σωκράτους, που κάποτε, μέχρι το 1980, λειτουργούσε το ξενοδοχείο Ambassadeur κι αργότερα, έως το 2000 φιλοξένησε το Εφετείο Αθηνών. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το κτίριο ως ξενοδοχείο, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες αποτιμώνται σε 18 τουλάχιστον εκατομμύρια ευρώ.

Ξενοδοχεία: Στην πλατεία Θεάτρου

Ένα νέο ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει το 2024 γύρω από την περιοχή της ανανεωμένης πλατείας Ομονοίας, και συγκεκριμένα στην πλατεία Θεάτρου, αυτή τη φορά από την Radisson Hotel Group. Κατόπιν συμφωνίας με την Gnosis Investments, η πολυεθνική ξενοδοχειακή αλυσίδα θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο το Radisson Theatrou Square Athens, ενώ παράλληλα δρομολογεί επένδυση 30 εκατομμυρίων ευρώ στην πλατεία Συντάγματος, κοντά στη Μητρόπολη Αθηνών για τη δημιουργία τουριστικού καταλύματος το οποίο επιπλέον θα διαθέτει εστιατόριο και roof top bar με θέα Ακρόπολη.

Μέγαρο Σλήμαν

Ένα ακόμη διατηρητέο κτίριο ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ επί των οδού Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη, το θρυλικό Μέγαρο Σλήμαν, πρόκειται σύντομα να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, με δρομολογημένες επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 36 εκατομμυρίων ευρώ που θα πραγματοποιήσει ο όμιλος Mitsis Hotels, ο οποίος ανακηρύχθηκε πλειοδότης στο σχετικό διαγωνισμό. Το διατηρητέο κτίριο, που χρονολογείται από το 1880 αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά της πρωτεύουσας, με μακρά ιστορία στο χώρο του ποιοτικού θεάματος, καθώς μεταξύ άλλων φιλοξένησε τον ιστορικό κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, ο οποίος σύμφωνα με σχετική δήλωση του ομίλου Μήτση, θα διατηρηθεί, ενώ παράλληλα θα επεκταθεί η χρήση του και θα συνδεθεί με αυτές του θεάτρου και του συνεδριακού κέντρου». Η διοίκηση επίσης δεσμεύτηκε ότι προτίθεται να αναθέσει την εκμετάλλευση του κινηματογράφου σε εταιρεία διεθνούς εμβέλειας στο χώρο του θεάματος, ώστε να αυξήσει τόσο την αισθητική και τις υποδομές του, όσο και την προβολή του.

Στην Ζαλοκώστα

Ένα νέο boutique hotel πρόκειται να λειτουργήσει τους προσεχείς μήνες από τον όμιλο Λάμψα, σε διατηρητέο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα 7-9, ιδιοκτησίας επίσης του e-ΕΦΚΑ. Ο ξενοδοχειακός όμιλος που πλειοδότησε σε διαγωνισμό, έχει χαράξει επενδυτικό πρόγραμμα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού θα καταβάλει μηνιαίως μίσθωμα που θα φτάνει τα 34.500 ευρώ. Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία, η νέα ξενοδοχειακή μονάδα θα αποτελέσει παράρτημα του Athens Capital Center Hotel – Mgallery της οδού Πανεπιστημίου.

Στην Πατησίων

Νέες ξενοδοχειακές μονάδες με το brand της Ibis δρομολογεί και ο γαλλικός όμιλος Accor στην οδό Πατησίων. Οι τουριστικές επενδύσεις ύψους 33,5 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθούν σε κτίριο που ανήκει στην Τριάντειο Επαγγελματική και Βιομηχανική Σχολή Πατρών και το οποίο κάποτε φιλοξενούσε το θερινό θέατρο Αθήναιον. Σύμφωνα με το πλάνο των επενδυτών, θα δημιουργηθούν 327 δωμάτια, εστιατόριο, μπαρ, πισίνα, καθώς και θέσεις στάθμευσης.

Σταδίου και Μπενάκη

Ένα ιστορικό κτίριο εννέα ορόφων των οδών Σταδίου και Μπενάκη, που χρονολογείται από το 1959, πρόκειται σύντομα να μετατραπεί σε μοντέρνο ξενοδοχείο 4 αστέρων. Η νέα επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ, ανακοινώθηκε από την Sirec Energy και το ενεργειακό fund EuSIF, μεγαλύτερο επενδυτή στην Blend Development, εκ των ιδιοκτητών του ακινήτου και developer του νέου έργου. Όπως ανακοίνωσαν οι κ.κ. Δημήτρης και Πάρις Καλλιτσάντσης ιδιοκτήτες της Blend Development, το κτίριο θα αναβαθμιστεί σε ενεργειακή κλάση Α ώστε να μεταμορφωθεί σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, δυναμικότητας 117 δωματίων.

Περιοχή Χίλτον

Επιπλέον, το 2024, αναμένεται να λειτουργήσει από την ΤΕΜΕΣ και τον όμιλο Olayan το νέο Hilton, το οποίο θα μετονομαστεί σε Conrad, λειτουργώντας 280 δωμάτια και σουίτες, καθώς και 50 ιδιωτικές κατοικίες και υλοποιώντας μια φιλόδοξη επένδυση που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια.

Πρώην Εσπέρια

Εν τω μεταξύ να σημειωθεί, ότι μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η επένδυση για την ανακαίνιση του πρώην ξενοδοχείου Εσπέρια, επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, το οποίο παρέμενε κλειστό από το 2010. Το νέο ξενοδοχείο με την επωνυμία NYX Esperia Palace Hotel Athens, βρίσκεται στην ομπρέλα της ισραηλινής Fattal Hotels, η οποία δαπάνησε περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνισή του και τη μετατροπή του σε σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα 212 δωματίων.

To άρθρο Ξενοδοχεία: Επενδυτικό μπαράζ στην Αθήνα – Τα νέα κτίρια φιλοξενίας που έρχονται στο ιστορικό κέντρο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα