Γιατί δεν χτύπησαν τον Ερντογάν τα δύο F-16;

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς που επιχειρήθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, το ιδιωτικό αεροπλάνο το οποίο απομάκρυνε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το θέρετρο της Μαρμαρίδας, καθώς η ζωή του βρισκόταν -θεωρητικά- σε κίνδυνο, είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ. Κάθε τόσο έβγαινε η είδηση ότι ο πρόεδρος είχε ζητήσει άδεια προσγείωσης σε διαφορετικές χώρες (Ιταλία, τη Γερμανία, το Κατάρ). Ολοι ήξεραν ότι οι τούρκοι αξιωματικοί θα εξέδιδαν οποιαδήποτε πληροφορία ώστε να προστατεύσουν τον πολιτικό αρχηγό και ότι το αεροσκάφος πιθανώς κατευθυνόταν προς την Κωνσταντινούπολη,

αλλά κανείς δεν ήξερε πού ακριβώς ήταν το ιδιωτικό τζετ Gulfstream IV.

Ωστόσο, το αεροσκάφος το είχαν εντοπίσει με το ραντάρ τους δύο τουρκικά F-16 που βρίσκονταν στον αέρα. Είχαν «λοκάρει» και το ιδιωτικό Gulfstream και τα δύο F-16 που το συνόδευαν για λόγους προστασίας. Γιατί δεν επιτέθηκαν αν ο στόχος τους ήταν να ανατρέψουν τον πρόεδρο, με κάθε κόστος που μπορεί να σημαίνει αυτό;

Το μυστήριο προσπαθεί να επιλύσει η Independent. Πράγματι, δύο F-16 με επιβαίνοντες προφανώς πραξικοπηματίες, προκάλεσαν το ιδιωτικό τζετ την ώρα που κατευθυνόταν στην Κωνσταντινούπολη. Το επιβεβαίωσε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης στο Reuters. Αλλη έγκυρη πηγή αρκέστηκε να σημειώσει ότι «υπήρξε φασαρία στον αέρα».

Σύμφωνα με ιταλό ειδικό στην πλοήγηση, τον Νταβίντ Σεντσιότι, ο οποίος έγραψε τη δική του ανάλυση της βραδιάς στο μπλογκ The Aviationist, το ιδιωτικό αεροσκάφος κατάφερε να αποφύγει την επίθεση των F-16 αλλάζοντας την ταυτότητά του. Αντί να εμφανίζεται στον χάρτη ως το προεδρικό αεροσκάφος, εμφανιζόταν ως αεροπλάνο που μετέφερε πολίτες, πιθανώς τουρίστες. Είναι απλό. Οι πιλότοι «πείραξαν» τον αναμεταδότη στίγματος του αεροπλάνου ώστε να εμφανίζεται σαν τον αναμεταδότη του επιβατικού τζετ της Turkish Airlines THY 8456. Ετσι το στίγμα του προεδρικού αεροσκάφους χάθηκε μέσα στην κίνηση των υπόλοιπων επιβατικών αεροσκαφών.

This is probably Erdogan’s plane: Turkish Government GIV TC-ATA circling now @avischarf pic.twitter.com/Aiwha8hZJZ

David Cenciotti (@cencio4) July 15, 2016

Αν πράγματι συνέβη έτσι, οι στασιαστές μέσα στα F-16 δεν θα μπορούσαν να πάρουν το ρίσκο να χτυπήσουν ένα τζετ γεμάτο τουρίστες! Σύμφωνα με το σενάριο του κ. Σεντσιότι λοιπόν, τα F-16 αναγκάστηκαν να χάσουν επαφή με το προεδρικό αεροσκάφος, όταν δύο άλλα F-16, αυτά που συνόδευαν τον Ερντογάν, τα αναχαίτισαν.

Και τότε κατόρθωσαν οι δυνάμεις του Ερντογάν να απελευθερώσουν τον διάδρομο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ και να εξασφαλίσουν την προσγείωση του προέδρου που ήθελε να ξεσηκώσει τους υποστηρικτές του κατά των στασιαστών.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά μοιάζει να αμφισβητεί την εκδοχή του εντοπισμού του προεδρικού αεροσκάφους από τα F-16 των στασιαστών. Οπως γράφουν Τα Νέα επικαλούμενα πηγή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, τα ελληνικά ραντάρ είδαν μόνο ένα αεροσκάφος, δηλαδή δεν υπήρχε παρουσία μαχητικών.

Δικαιολογίες για την καταστολή

Τα υπόλοιπα –η αιφνιδιαστική στήριξη του προέδρου από τους τούρκους πολίτες, ο διασυρμός των στρατιωτών που έλαβαν μέρος, το κύμα συλλήψεων, η μανία εκκαθαρίσεων στις δημόσιες υπηρεσίες, το διάγγελμα του προέδρου για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα- είναι γνωστά. Η πρόταση του Ερντογάν να τεθεί υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης η χώρα υπερψηφίστηκε στην Εθνοσυνέλευση της χώρας με 346 ψήφους υπέρ έναντι 115 ψήφων κατά, το απόγευμα της Πέμπτης.

Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν η ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, ότι «η Τουρκία θα αναστείλει για κάποιο χρονικό διάστημα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως το έκανε και η Γαλλία».

Ακόμη περισσότερο, η κυβέρνηση, αφού δια του πρωθυπουργού και του προέδρου, άφησαν να καλλιεργηθεί η ιδέα ότι μπορεί να επανέλθει η θανατική ποινή για τους πραξικοπηματίες, τώρα εκμεταλλεύεται το δημόσιο αίσθημα, αν δεν το υποδαυλίζει κιόλας· την ίδια ώρα, χρησιμοποιεί την λαϊκή οργή για να δικαιολογηθεί στη Δύση που βλέπει εξαιρετικά αρνητικά το ενδεχόμενο.

Ο αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος AKP Γιασίν Ακτάι σε συνέντευξή του μάλιστα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik υποστηρίζει ότι «το 90% των Τούρκων πολιτών ζητά να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών σε όσους ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος». Ο Ακτάι δικαιολογείται: «η πίεση της κοινής γνώμης μας αναγκάζει να κάνουμε μια επιλογή».

Παράλληλα υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι απογοητευμένη από την έλλειψη στήριξης της Δύσης έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και πιστεύει πως η Δύση άφησε την χώρα μόνη της στη μάχη ενάντια στους εχθρούς της.

Σε επιφυλακή οι Ενοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό

Οσο και να επισημαίνουν τα στελέχη της κυβέρνησης ότι η απειλή για ένα νέο πραξικόπημα δεν έχει εξαφανιστεί, είναι βέβαιο ότι τώρα πια κανείς δεν μπορεί να κυνηγήσει τον Ερντογάν. Τώρα ο Ερντογάν κυνηγά στασιαστές, πιθανούς αντικαθεστωτικούς, γκιουλενιστές, ύποπτους στρατιωτικούς, κομάντος και οποιονδήποτε μπορεί να έχει κάποια σύνδεση με την απόπειρα ή με μία πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος. Το αποτέλεσμα είναι μία έντονη κινητοποίηση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που καταζητούν διαφυγόντες Τούρκους που αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα. Και βέβαια αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μία έντονη κινητοποίηση και από τις ελληνικές δυνάμεις.

Προκειμένου να μηδενιστούν οι πιθανότητες διείσδυσης Τούρκων σε ελληνικό έδαφος οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα λαμβάνουν μέτρα για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των συνόρων με την Τουρκία. Στα μέτρα εντάσσεται και η εντατικοποίηση των περιπολιών μονάδων του Στόλου.

Ενεργό ρόλο στην επιτήρηση διαδραματίζει η πολεμική Αεροπορία, ενώ συνδράμουν μονάδες της Αεροπορίας Στρατού που έχουν μετασταθμεύσει σε νησιά του Αιγαίου -διαθέτοντας θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό ατόμων στη θάλασσα.

The post Γιατί δεν χτύπησαν τον Ερντογάν τα δύο F-16; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα