Ισόβια στους «κακούς παππούδες» για το μεγαλύτερο ριφιφί στη βρετανική ιστορία

Πρόκειται για το ριφιφί με τη μεγαλύτερη λεία στην ιστορία της Βρετανίας, αφού οι «κακοί παππούδες» είχαν αδειάσει δεκάδες χρηματοκιβώτια στο Χάτον Γκάρντεν, τη συνοικία των κοσμηματοπωλείων στο Λονδίνο. Τρία από τα μέλη της σπείρας συνταξιούχων κρίθηκαν ένοχοι την Πέμπτη και θα εκτίσουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Σε μέρα διακοπών του περυσινού Πάσχα των Καθολικώντο, ενώ όλα στη συνοικία του Χάτον Γκάρντεν -που στεγάζονται περισσότερα από 50 καταστήματα και 300 έμποροι διαμαντιών, χρυσού και πολύτιμων λίθων- ήταν κλειστά,

τα μέλη της συμμορίας δεν γιόρταζαν. Αφού κατάφεραν να τρυπώσουν στο φρεάτιο του ασανσέρ, στη συνέχεια άνοιξαν μια δίοδο προς την αίθουσα των χρηματοκιβωτίων, χρησιμοποιώντας βαρύ εξοπλισμό.

Βάσει ενός σχολαστικά μελετημένου σχεδίου, επέστρεψαν την επόμενη ημέρα αδειάζοντας 73 θυρίδες χρηματοκιβωτίων, κλέβοντας κοσμήματα, χρυσό, αλλά και μετρητά αξίας 14 εκατομμυρίων λιρών. Μιλάμε για, περίπου, 18,6 εκατομμύρια ευρώ. Τι έγιναν αυτά τα κλοπιμαία; Μόλις το ένα τρίτο των κλοπιμαίων έχει βρεθεί και επιστραφεί στους ιδιοκτήτες του και ενώ κάποια από αυτά ήταν κρυμμένα σε… ταφόπλακες, σε ένα νεκροταφείο στο βόρειο Λονδίνο.

Κι όμως… Αυτή την τρύπα, σε αυτόν τον χοντρό τοίχο, τον έκαναν οι παππούδες (photo by REUTERS/Metropolitan Police)

Ηλικιωμένο… βιογραφικό

Οι εγκέφαλοι της ληστείας, ο 76χρονος Μπράιαν Ρίντερ, ο 75χρονος Τζον Κόλινς, ο 67χρονος Τέρι Πέρκινς και ο 58χρονος Ντάνιελ Τζόουνς ομολόγησαν ότι συνωμότησαν στη διάρρηξη, τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Δύο ακόμη από τα μέλη της οργάνωσης, ο 60χρονος Γουίλιαμ Λίνκολν και ο 58χρονος Καρλ Γουντ, καταδικάστηκαν με το ίδιο κατηγορητήριο την Πέμπτη, ενώ ο 48χρονος Χιουζ Ντόιλ κρίθηκε ένοχος για κατοχή κλεμμένης ιδιοκτησίας.

Ο 76χρονος Μπράιαν Ρίντερ, το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της σπείρας και ο εκ των αρχηγών της, έφτασε στο Χάτον Γκάρντεν την ημέρα του εγκλήματος με λεωφορείο. Μάλιστα, είχε χρησιμοποιήσει την… κάρτα ηλικιωμένων που του επέτρεπε ελεύθερες μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς! Για τον Ρίντερ παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες δεν ήταν άγνωστες, αφού είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στο παρελθόν για τη διαβόητη ληστεία του 1983 στο θησαυροφυλάκιο υψίστης ασφαλείας Brink’s-Mat. Στόχος ήταν το διεθνές αεροδρόμιο Χίθροου από το οποίο εκλάπησαν 6.800 ράβδοι χρυσού, αξίας 26 εκατομμυρίων λιρών, αλλά και διαμάντια αξίας 100.000 λιρών.

Οι αστυνομικές Αρχές επισήμαναν πως η συμμορία μπορεί να αποτελείται από ηλικιωμένους, αλλά πρόκειται για επικίνδυνους άνδρες, με σωρεία από καταδίκες για ένοπλες ληστείες και άλλες σοβαρές επιθέσεις. Η ηλικία των ενόχων, αθροιστικά; 500 χρόνια!

«…Πάντως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι αυτοί οι άνδρες είναι σκληροί, άνθρωποι με μακρόχρονη εγκληματική δράση», δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής Κρεγκ Τέρνερ. «Εχουν μακρύ παρελθόν εγκληματικής δράσης», πρόσθεσε.

Τα (ηλικιωμένα) μέλη της συμμορίας θα οδηγηθούν στη φυλακή τον Μάρτιο.

Ενας δικηγόρος, που εκπροσωπούσε ένα από τα μέλη της συμμορίας, έριξε μια… ωραία ιδέα: η ληστεία στο Χάτον Γκάρντεν θα μπορούσε να γίνει και κινηματογραφική ταινία.

Υπάρχει κάποια άλλη πρόταση για τίτλο πέραν τού «Οι κακοί παππούδες»;

The post Ισόβια στους «κακούς παππούδες» για το μεγαλύτερο ριφιφί στη βρετανική ιστορία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα