Το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και ο φόβος του Μητσοτάκη

«Ως εδώ και μη παρέκει». Αυτό είναι το δραματικό μήνυμα της ηγεσίας της ΝΔ που παρακολουθεί τη συνολική υπαναχώρηση της χώρας, στον απόηχο των ιδιαίτερα αρνητικών εξελίξεων στο θέμα του Προσφυγικού. Το σύνθετο πλέγμα πρωτοβουλιών που ξεδίπλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ, υποδηλώνει την έκδηλη αγωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τερματιστεί η συσσώρευση προσφύγων και παράτυπων μεταναστών σε πληθυσμούς που δεν μπορούν να αντέξουν οι ελληνικές Αρχές και η κοινωνία.

Για τον φόβο της αποσταθεροποίησης της χώρας προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα

ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας πως δεν πρέπει να δημιουργηθούν επικίνδυνα τετελεσμένα στο ελληνικό έδαφος και υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα έχει πλέον αντίπαλό της και τον χρόνο.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος επιμένουν ότι η Αθήνα πρέπει να προσέλθει στην καθοριστική, όπως εξελίσσεται, έκτακτη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας με ενιαία εθνική στάση, αποτυπωμένη στο κοινό ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας. «Δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευθεί μόνος του ένα ζήτημα υψίστης εθνικής σημασίας, τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν επιτρέπουν εφησυχασμό», επισημαίνει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

Ούτως ή άλλως ο κ. Μητσοτάκης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους ομολόγους του στο ΕΛΚ, ώστε να αυξηθεί η πίεση προς συγκεκριμένα κράτη – μέλη της ΕΕ να αναθεωρήσουν την αντιπαραγωγική στάση, που έχουν υιοθετήσει.

Σε αναζήτηση εθνικού σχεδίου

Πάρα την έντονη κινητικότητα που επιδεικνύει η λεωφόρος Συγγρού, η οδηγία του κ. Μητσοτάκη προς τα στελέχη είναι σαφής: «Δεν βοηθούν τούτη την ώρα οι αντιπολιτευτικές κορώνες». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, που αντιλαμβάνεται την οργή που επικρατεί σε πολλά στελέχη για τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς της διακυβέρνησης Τσίπρα τους τελευταίους 14 μήνες, επιχειρεί να συγκρατήσει το εσωτερικό του, προκρίνοντας για την ώρα την υιοθέτηση της εθνικής γραμμής.

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ( το Προσφυγικό ) ενωμένοι, με εθνικό σχέδιο, που σήμερα δεν υπάρχει» τόνισε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του, εξηγώντας την άποψη που εξέφρασε τόσο τον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο όσο και στον κ. Τσίπρα περί της αναγκαιότητας της σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών πριν από την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.

Ο κ. Μητσοτάκης προέτρεψε την κυβέρνηση «να εφαρμόσει επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης και να σταματήσει την ασύδοτη μετακίνηση των μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια».

Οκ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα από τον οποίο ζήτησε σε έντονο ύφος την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Αγκυρας. Ο κ. Ουράς φέρεται να είπε πως ο υπέρογκος αριθμός προσφύγων που καταφθάνουν στα τουρκικά παράλια δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος

Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί για πρώτη φόρα στη δήλωση του τον όρο «παράτυποι μετανάστες» δικαιώνοντας τη σκληρή πτέρυγα του κόμματος του αλλά και αναδεικνύοντας τους κινδύνους διασάλευσης της έννομης τάξης. «Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν αντέχει να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Η συγκινητική στάση αλληλεγγύης του ελληνικού λαού δεν αρκεί από μόνη της. Οι παράνομες ροές πρέπει με κάθε μέσο να σταματήσουν τώρα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αργά το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε το σκεπτικό της αναγκαιότητας σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών πριν από τις 7 Μαρτίου σε τηλεφωνικές επικοινωνίες, που είχε με τη Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Βασίλη Λεβέντη. Πηγές της λεωφόρου Συγγρού έκαναν αργότερα λόγο για σύμπτωση απόψεων.

Η απρόθυμη Τουρκία

Για τη ΝΔ κλειδί στη λύση του Γόρδιου δεσμού του Προσφυγικού εξακολουθεί να είναι η απρόθυμη στάση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από την πρόσφατη συμφωνία της με την ΕΕ. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, από τον οποίο ζήτησε σε έντονο ύφος την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Αγκυρας. Ο κ. Ουράς φέρεται να είπε στον πρόεδρο της ΝΔ πως ο υπέρογκος αριθμός προσφύγων που καταφθάνουν στα τουρκικά παράλια δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος.

Στη λεωφόρο Συγγρού είναι εδραία πλέον η πεποίθηση πως η Τουρκία «ανοιγοκλείνει κατά το δοκούν τη στρόφιγγα» με τους πρόσφυγες, ασκώντας πιέσεις στη χώρα μας και αποσκοπώντας στην προώθηση των διαχρονικών αναθεωρητικών της επιδιώξεων στο Αιγαίο μέσω της εμπλοκής του ΝΑΤΟ.

Σε κοινή ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλης Κικίλιας και Σταύρος Καλαφάτης καλούν την κυβέρνηση να διασφαλίσει στην επικείμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας ότι «η Αγκυρα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εκπλήρωση του συνόλου των υποχρεώσεών της, χωρίς να λάβει κανένα αντάλλαγμα».

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, εξάλλου, τη συγκρότηση task force για τη στενή παρακολούθηση όλων των συνεπειών που έχει για τη χώρα μας το Προσφυγικό αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τους Νίκο Δένδια, Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλη Κικίλια, Μάκη Βορίδη, Μιλτιάδη Βαρβιτσίωτη και Γιώργο Κουμουτσάκο.

The post Το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και ο φόβος του Μητσοτάκη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα