Τραμπ και Μέι «γυρίζουν σελίδα» στις σχέσεις ΗΠΑ – Βρετανίας

Λίγο μετά τις επτά το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έφτασε στον Λευκό Οίκο για την πρώτη της συνάντηση με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Είναι η πρώτη ξένη ηγέτιδα που συναντήθηκε με τον αμερικανό πρόεδρο μετά την ορκωμοσία του και έγινε δεκτή από τον ίδιο, ενώ οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες τους στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται την Τερέζα Μέι στον Λευκό Οίκο (REUTERS/Carlos
Barria)

Η βρετανή πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξη σε ότι αφορά τη «νέα σελίδα» που γυρίζει η χώρα της με την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Ερωτηθείσα για τις σχέσεις που θα έχουν οι Βρετανοί με τις ΗΠΑ, τόνισε ότι βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον και πως θα επιδιώξει να διευκολύνει εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και ο Τραμπ, που μίλησε και για τις σχέσεις των ΗΠΑ με Ρωσία και Μεξικό. Τόνισε ότι δεν είναι εφικτό οι ΗΠΑ να έχουν καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, αλλά «με τη Βρετανία θα έχουμε», υπογράμμισε.

Μίλησε μάλιστα και για άλλες μεγάλες δυνάμεις λέγοντας: «Μπορούμε να έχουμε καλές σχέσεις με Ρωσία και Κίνα… Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση, αλλά θεωρώ ότι είναι θετικά τα στοιχεία».

Στη συνέχεια σχολίασε και το Brexit ως μία «υπέροχη εξέλιξη» για τη Βρετανία. «Θα αποκτήσετε την δική σας ταυτότητα και θα μπορείτε να κλείνετε τις δικές σας εμπειρικές συμφωνίες χωρίς την εποπτεία κανενός», συμπλήρωσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, που είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι πολλές χώρες της Ευρωζώνης θα σπεύσουν να μιμηθούν το έξυπνο παράδειγμα της Βρετανίας.

Στη συνέχεια απεσταλμένη του BBC ρώτησε τον Τραμπ για τα όσα δήλωσε αναφορικά με τα βασανιστήρια και τις αποβολές για να πάρει απάντηση από τη Μέι ότι μίλησαν «για πολλά θέματα και πως είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές» αλλά θα έχουν «ανοιχτές συζητήσεις».

«ΗΠΑ και Βρετανία στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο» είπε η ίδια. «Είναι η ώρα για μια πιο δυνατή σχέση για το καλό, όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και για όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε, ενώ ο Ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το θέμα των βασανιστηρίων.

The United Kingdom's Prime Minister @theresa_may becomes the first head of government to sign the White House book under @POTUS Trump pic.twitter.com/Q0PjQeTwJL

— Sean Spicer (@PressSec) January 27, 2017

Η Μέι είναι η πρώτη ηγέτης που υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Λευκού Οίκου επί της προεδρίας Τραμπ.

The post Τραμπ και Μέι «γυρίζουν σελίδα» στις σχέσεις ΗΠΑ – Βρετανίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα