Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τους δράστες

Άκαρπη έχει αποβεί μέχρι στιγμής η γιγαντιαία επιχείρηση βορείως του Παρισιού για τον εντοπισμό των φερόμενων ως δραστών του μακελειού της Charlie Hebdo, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι περισσότεροι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν πλέον επιστρέψει στο Παρίσι. Εκπαιδευμένος από την Αλ Κάιντα της Υεμένης το 2011 ο Σαϊφ Κουασί, σύμφωνα με πηγές των ερευνών. Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα στη Γαλλία η μεγάλη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής,

καθώς μουσουλμανικές ενώσεις έχουν ζητήσει από τους ιμάμηδες σε όλα τα τεμένη της χώρας να καταδικάσουν τη βία και την τρομοκρατία.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στην περιοχή του Πικαρντί, βορείως του Παρισίου, και συγκεκριμένα στο μικρό χωριό Λονπόντ, 80 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, ένα χωριό 300 κατοίκων κοντά στο δάσος Ρετζ, τον αγαπημένο τόπο κυνηγιού των Γάλλων βασιλιάδων.

Εκτιμάται ότι εκεί κάπου κρύβονται τα αδέρφια Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, οπλισμένοι με καλάσνικοφ και ρουκετοβόλο. Η κινητοποίηση υπήρξε πρωτοφανής,με 88.000 πάνοπλους άνδρες των ειδικών δυνάμεων να χτενίζουν την περιοχή που είχε αποκλειστεί σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί έχουν επιστρέψει στο Παρίσι, καθώς τα δύο αδέλφια δεν εντοπίστηκαν. Ο Σερίφ Κουασί, αν και καταδικασμένος το 2008 σε 18 μήνες φυλάκιση για συμμετοχή σε ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση, περιγράφεται ως ένας άνθρωπος «ευγενικός, φιλικός και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τους αδύναμους, όχι επιθετικός, ένα ήρεμο άτομο που δεν έδειχνε φανατικός ή ζηλωτής». Το ίδιο και ο Σεϊφ, πατέρας δύο παιδιών, 9 και 4 ετών, που τελευταίες πληροφορίες θέλουν να έχει εκπαιδευθεί από μέλη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη το 2011. Οι γείτονές του στη Ρεμς τον περιγράφουν ως αφοσιωμένο οικογενειάρχη, πάντα ευγενικό και φιλικό.

Στις αντιδράσεις που προκαλεί το σοκ της επίθεσης στη Charlie Hebdο…Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν για δεύτερο βράδυ στους δρόμους της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της έκφρασης και αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα, με το σύνθημα «Je Suis Charlie», ενώ στις 22.00 το βράδυ έσβησαν τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο, με το σύνθημα «Je Suis Charlie» εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον γαλλικό λαό. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν οικογένειες Γάλλων με τα παιδιά τους καθώς και η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βασίλης Βασιλικός, o Σταύρος Θεοδωράκης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου η Μαρία Ρεπούση και ο Δημαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο στη λεωφ. Στρατού.

Σήμερα με ενδιαφέρον αναμένεται η Μεγάλη μουσουλμανική Προσευχή της Παρασκευής, καθώς μουσουλμανικές ενώσεις έχουν ζητήσει από τους ιμάμηδες σε όλα τα τεμένη της Γαλλίας να καταδικάσουν τη βία και την τρομοκρατία. Αυτό και με φόντο τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί τεμένη σε 3 πόλεις της Γαλλίας, στο πλαίσιο προφανώς αντιποίνων για την επίθεση. Στο μεταξύ, με αφορμή τη μεγάλη διακομματική συγκέντρωση ενότητας της Κυριακής στη Γαλλία, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας, έχει προκύψει μεγάλο ζήτημα,με το ξενοφοβικό ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Υπάρχουν έντονες διαφωνίες για το εάν θα πρέπει να συμμετάσχει ή όχι, κυρίως μέσα στους κόλπους των κυβερνώντων Σοσιαλιστών,. Η ίδια η Μαρίν Λεπέν, δράττεται της ευκαιρίας να σηκώσει το θέμα, καταγγέλλοντας ήδη «αποκλεισμό του κόμματός της, που αριθμεί το 25% του γαλλικού λαού, όπως χαρακτηριστικά είπε, τονίζοντας ότι «εθνική ενότητα, όπως θα είναι το σύνθημα της συγκέντρωσης, δεν υπάρχει».

Συναγερμός όμως έχει σημάνει σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο. Στο Παρίσι σπεύδουν την Κυριακή οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε., ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο επικεφαλής για την αντιτρομοκρατία στην Ευρώπη και άλλοι αξιωματούχοι, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όσον αφορά το ίδιο το Charlie Hebdo, παραμένει επί των επάλξεων…

Keywords
Τυχαία Θέματα