Ιταλία: Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό

Το σύνολο των πολιτικών αναλυτών συγκλίνει στη διαπίστωση ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών της Ιταλίας, αλλάζουν πολλούς όρους και δεδομένα του πολιτικού παιχνιδιού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κεντροαριστερά του «Δημοκρατικού Κόμματος» κατάφερε να διατηρήσει- και, σε κάποιες περιπτώσεις, να αυξήσει- τις δυνάμεις της, το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο κέρδισε τον σημαντικό δήμο της Πάρμα, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά και η Λέγκα καταποντίστηκαν, το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο της
Udc εξασφάλισε δυο ουσιαστικές νίκες, στο Κούνεο και τον Ακράγαντα, παραμένοντας ένας από τους ρυθμιστές του πολιτικού παιχνιδιού.

Αυτό είναι, συνοπτικά, το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των τοπικών εκλογών. Σε αριθμητική βάση, το «Δημοκρατικό Κόμμα» έχει δικαίωμα να εκφράζει έντονη ικανοποίηση, από τη στιγμή που σε σύνολο είκοσι έξι πόλεων που είναι και πρωτεύουσες περιφερειών, υπερίσχυσε σε δεκατέσσερις.

Η πραγματική έκπληξη των χθεσινών εκλογών, το κίνημα «Πέντε Αστέρων» με τον Φραντσέσκο Πιτσαρόττι, εξασφάλισε ποσοστό 60% στην Πάρμα. Για την προεκλογική του εκστρατεία, ξόδεψε μόλις 6.000 ευρώ και βάσισε το σύνολο, σχεδόν, της προσπάθειάς του, στην επαφή πόρτα- πόρτα και στο διαδίκτυο.

«Αυτή είναι, πρώτα απ' όλα, μια προσωπική μου νίκη και όχι του Γκρίλο» δήλωσε ο νέος δήμαρχος της Πάρμα, σαράντα ετών, τραπεζιτικός υπάλληλος. Σύμφωνα με τον Πιτσαρόττι, «από την Πάρμα, ξεκινά ένα εργαστήρι για τη νέα πολιτική. Ο στόχος είναι να αλλάξει ο σημερινός τρόπος άσκησης της εξουσίας -τον οποίο οι πολίτες δεν ανέχονται, πλέον- και να βρεθεί κάτι το καινούργιο. Οι Ιταλοί απορρίπτουν τα κόμματα, τα οποία δεν υπολογίζουν τα αιτήματά τους».

Οι σχολιαστές, από την πλευρά τους, τονίζουν ότι η πρώτη μεγάλη «δοκιμασία» για τον Πιτσαρόττι θα είναι η κάλυψη του τεράστιου χρέους του δήμου- γίνεται λόγος για 400 εκατ. ευρώ. Σε εθνικό επίπεδο, το κίνημα του Γκρίλο, θα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές προτάσεις σε ό,τι αφορά το θέμα της ανεργίας και να δείξει πώς μπορεί να ξεπεράσει η Ιταλία και η Ευρώπη, τη φάση έντονης οικονομικής κρίσης. Έως τώρα, έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Παράλληλα, το «Δημοκρατικό Κόμμα» υπερίσχυσε στη Γένοβα, κέρδισε παραδοσιακά συντηρητικές πόλεις, όπως το Ριέτι, κοντά στη Ρώμη και τη Λούκα, στην Τοσκάνη, όπου κυβερνούσε η κεντροδεξιά. Δεν κατάφερε, όμως, όπως τονίζει η εφημερίδα «Ιλ Μεσσατζέρο» να επωφεληθεί σημαντικά της ουσιαστικής συρρίκνωσης του κεντροδεξιού «Λαού της Ελευθερίας» και της Λέγκα, οι ψηφοφόροι των οποίων, σε αρκετές περιπτώσεις, στήριξαν τους υποψήφιους δημάρχους του Γκρίλο ή προτίμησαν την αποχή.

«Η ψήφος αυτή είναι ένα ξεκάθαρο «χαστούκι» για ιταλικά κόμματα. Ή το καταλαβαίνουν, ή διαλύονται» δήλωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο. Εξασφάλισε ποσοστό 72% στην πρωτεύουσα της Σικελίας, έστω κι αν υποστηρίχθηκε μόνο από το μικρό προοδευτικό κόμμα «Ιταλία των Αξιών» και όχι από τις υπόλοιπε
Keywords
Τυχαία Θέματα