Κτιριακή ενέργεια από φύκια

Παρουσιάστηκε στο Αμβούργο από την εταιρία Arup το πρώτο κτίριο στον κόσμο που καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του με φύκια.

Η πρόσοψη εν είδει βιοαντιδραστήρα έχει τοποθετηθεί ως ένα είδος «δεύτερου δέρματος» στις πλευρές του κτιρίου που «βλέπουν» στον ήλιο. Τα πάνελ - τα οποία είναι σαν δεξαμενές - περιέχουν φύκια, που αναπτύσσονται όταν έρχονται σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως. Στη συνέχεια είναι δυνατό να συλλέγονται και να μετατρέπονται σε ένα βιοκαύσιμο -όπως ο πολτός που καίγεται σε γεννήτρια στην καρδιά του κτιρίου.

Τα φύκια

τρέφονται με διοξείδιο του άνθρακα και συστατικά που τους παρέχονται μέσω μιας αντλίας νερού, αλλά και με επιπλέον ενέργεια που συγκεντρώνουν ηλιακοί συλλέκτες, ενώ η ενέργεια αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί αργότερα σε 80 βαθιές γεωτρήσεις γεμάτες με άλμη.

Ολόκληρο το κτίριο προορίζεται να είναι πλήρως αυτάρκες. Μια ευχάριστη παρενέργεια είναι και η σκιά για τους ενοίκους που παρέχουν τα πάνελς με τα φύκια, που καλύπτουν μια συνολική επιφάνεια 2152 τετραγωνικών ποδών.

Το κτίριο ολοκληρώθηκε στις 22 Μαρτίου, αλλά δεν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τις 25 Απριλίου, αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρία.

"Η χρήση βιοχημικών διεργασιών στην πρόσοψη ενός κτιρίου για τη δημιουργία σκιάς και ενέργειας είναι μια καινοτόμος ιδέα. Θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε μια βιώσιμη λύση για την παραγωγή ενέργειας σε αστικές περιοχές, άρα είναι πολύ σπουδαίο να βλέπεις ένα πείραμα να δοκιμάζεται σε κανονικές συνθήκες ζωής", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Γιαν Βόρμ.

Πηγή: Wired

Keywords
Τυχαία Θέματα