VOLVO EX30 Pure Electric: Ηγετική εμφάνιση, με το «καλημέρα»

Το Volvo EX30 πατά σε μία σύγχρονη πλατφόρμα, εξελιγμένη αποκλειστικά για ηλεκτροκίνηση, και συνεπώς μπορεί να προσφέρει πρωτόγνωρους για το μέγεθός του χώρους και εξαιρετική οδική συμπεριφορά ενώ, όπως κάθε Volvo, παρέχει κορυφαία ασφάλεια και φροντίζει όχι μόνο για τους επιβάτες του αλλά και για όσους χρησιμοποιούν τον δρόμο γύρω του. Επιπλέον, διαθέτει φρέσκια, δυναμική σχεδίαση, έξυπνο και λειτουργικό εσωτερικό, τεχνολογία που υποστηρίζει ποικιλοτρόπως την οδήγηση και τη ζωή μέσα

στο αυτοκίνητο, ενώ κατασκευάζεται σε μεγάλο ποσοστό από ανακυκλωμένα και ανανεώσιμα υλικά.

Από τα πρώτα teaser που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Volvo πριν από την αποκάλυψη του αυτοκινήτου, έγινε σαφές ότι το EX30 ανήκει σε μία νέα γενιά αυτοκινήτων όσον αφορά την εμφάνισή του. Το σχήμα του αποπνέει κομψότητα, αλλά και στιβαρότητα. Οι μεγάλοι, εντυπωσιακοί τροχοί του είναι τοποθετημένοι στα άκρα του αμαξώματος και, σε συνδυασμό με την όμορφη καμπύλη της οροφής, συμβάλλουν σε ένα άκρως δυναμικό look. Όπως συμβαίνει πάντα σε ένα Volvo, η μορφή υπηρετεί την λειτουργία: για παράδειγμα, το μεγάλο μεταξόνιο επιτρέπει καλύτερη εκμετάλλευση χώρων στο εσωτερικό και πιο σταθερό πάτημα στο δρόμο, ενώ η σχεδίαση των τροχών είναι μελετημένη για καλύτερη αεροδυναμική απόδοση.

Στο όμορφο μινιμαλιστικό αμάξωμα του EX30 υπάρχουν φυσικά όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αμιγώς ηλεκτρικών Volvo, όπως οι προβολείς led στο σχήμα Τ που απεικονίζει ψηφιακά το χαρακτηριστικό Σφυρί του Θορ, η κλειστή μάσκα εμπρός, εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα πίσω, καθώς και μοναδικά χρώματα για το αμάξωμα, που παραπέμπουν στη σκανδιναβική φύση.

Η Volvo έτρεξε μία έξυπνη καμπάνια για το λανσάρισμα του νέου της μοντέλου, βασισμένη στο δίπολο «μικρό» (σε μέγεθος) vs μεγάλο (σε κάθε άλλη πτυχή του). Και ουσιαστικά για αυτό ακριβώς πρόκειται: το πιο μικρό μοντέλο στην γκάμα της εταιρείας είναι το πιο καθαρό Volvo που φτιάχτηκε ποτέ, με 25% μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από κάθε άλλο Volvo μέχρι σήμερα. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει η εκτεταμένη χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου (25% στο σύνολο του υλικού), ανακυκλωμένου χάλυβα (20%) και ανακυκλωμένου πλαστικού (17%) για την κατασκευή του αυτοκινήτου.

Η βιωσιμότητα ήταν πρωταρχικό μέλημα και στην εξέλιξη του εσωτερικού, με συγκέντρωση πολλαπλών λειτουργιών σε λιγότερα εξαρτήματα. Για παράδειγμα, οι εμπρός διακόπτες για τα τέσσερα ηλεκτρικά παράθυρα είναι μόνο δύο (αντί για έξι) και βρίσκονται στην κεντρική κονσόλα, ενώ τα ηχεία συγκεντρώνονται σε ένα κομψό soundbar με premium ήχο στη βάση του παρμπρίζ -το πρώτο στο είδος του στον κλάδο του αυτοκινήτου-, κάτι που απελευθερώνει επιπλέον αποθηκευτικό χώρο στις πόρτες.

Επιπλέον, όλη η ενημέρωση για τον οδηγό, μαζί με τα χειριστήρια για μία σειρά από λειτουργίες του αυτοκινήτου (όπως το σύστημα infotainment με ενσωματωμένες υπηρεσίες και εφαρμογές Google) συγκεντρώνονται σε μία όμορφη, ευανάγνωστη κάθετη κεντρική οθόνη αφής 12,3” που προσφέρει υψηλή ευκρίνεια, ταχύτατη απόκριση και ομαδοποιεί με έξυπνο τρόπο την πληροφορία, διευκολύνοντας τη ζωή του χρήστη. Το εσωτερικό του EX30 ντύνεται με προηγμένα βιώσιμα, ανακυκλωμένα και ανανεώσιμα υλικά, όπως το τζιν ή το λινάρι στα καθίσματα, το ταμπλό και τις πόρτες. Η συνολική σύνθεση αποπνέει ζωντάνια, κομψότητα αλλά και πρωτοτυπία.

Το πιο μικρό και το πιο καθαρό Volvo που φτιάχτηκε ποτέ είναι συγχρόνως και το πιο γρήγορο – ακόμη ένα ευχάριστο «παράδοξο», αποτέλεσμα της μεγάλης προόδου που έχει σημειώσει η σουηδική εταιρεία στην εξέλιξη των ηλεκτροκίνητων μοντέλων της. Η κορυφαία έκδοση του EX30, Twin Motor AWD, με δύο ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν συνολικά 428 ίππους και 543 Nm ροπής, προσφέρει επιδόσεις που δεν θα αδικούσαν κανένα σύγχρονο supercar: 0-100 km/h σε 3,6 δευτερόλεπτα. Αλλά και η έκδοση Single Motor RWD, με έναν ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτεί τους πίσω τροχούς με ισχύ 272 ίππων και ροπή 343 Nm, χρειάζεται για την ίδια διαδικασία μόλις 5,7 δευτερόλεπτα. Αν μη τι άλλο, το EX30 επιφυλάσσει μία συναρπαστική εμπειρία οδήγησης σε όποιον βρίσκεται πίσω από το τιμόνι του.

Συναρπαστική μεν, απρόσκοπτη και ήρεμη δε: η αυτονομία του νέου Volvo είναι από καλή, στις στάνταρ RWD εκδόσεις του, έως εξαιρετική, στις εκδόσεις RWD Extended Range, αλλά και στην κορυφαία Twin Motor AWD. Μεταφραζόμενο σε αριθμούς, αυτό σημαίνει αυτονομία έως 475 km (για την RWD Extended Range) σε μικτό κύκλο οδήγησης, σύμφωνα με το πρότυπο μέτρησης WLTP. Όσο για τη δυνατότητα φόρτισης στην περίπτωση ενός μεγάλου ταξιδιού, οι χρήστες μπορούν να υπολογίζουν σε 26 λεπτά, για φόρτιση της μπαταρίας από 10-80% σε σταθμό ταχείας φόρτισης DC.

«Ασφαλές όσο θα περιμένατε από ένα Volvo»: η υπόσχεση της εταιρείας για την ασφάλεια που παρέχει το EX30 είναι πειστική, καθώς το νέο μοντέλο υποστηρίζεται από μία σειρά έξυπνων βοηθημάτων που προσέχουν οδηγό, επιβάτες, αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου κοντά στο αυτοκίνητο. Στον στάνταρ εξοπλισμό του νέου μικρού SUV ξεχωρίζει η ομπρέλα ενεργητικής ασφάλειας με το όνομα Safe Space Technology, που περιλαμβάνει υπερσύγχρονη τεχνολογία ανίχνευσης, τόσο για το εξωτερικό περιβάλλον του αυτοκινήτου όσο και για το εσωτερικό του. Το Safe Space Technology συμβάλλει στο να εντοπιστούν έγκαιρα και να εξουδετερωθούν με τον κατάλληλο χειρισμό μία σειρά από απειλητικές καταστάσεις για την οδική ασφάλεια. Επιπλέον, για πρώτη φορά κάνει την εμφάνισή του στο EX30 το καινοτόμο σύστημα Door Opening Alert, που ανιχνεύει ποδήλατα και μοτοσυκλέτες τα οποία πλησιάζουν από πίσω. Εφόσον ένας επιβάτης του αυτοκινήτου επιχειρήσει να ανοίξει ακούσια μία πόρτα στην πορεία τους, το σύστημα τον προειδοποιεί με οπτικά και ηχητικά σήματα.

Αν όλα τα παραπάνω κάνουν άκρως δελεαστικό το μικρό SUV της Volvo, η τιμή του σαφώς προσθέτει ένα επιπλέον σημαντικό κίνητρο. Η νέα premium πρόταση της σουηδικής εταιρείας είναι διαθέσιμη για παραγγελίες με τιμή εκκίνησης τα 37.572€, στα οποία συμπεριλαμβάνεται πλούσιος εξοπλισμός – μεταξύ πολλών άλλων και το Adaptive Cruise Control που συμβάλλει σε πιο ξεκούραστη οδήγηση, ρυθμίζοντας αυτόματα την ταχύτητα από στάση έως και 155 km/h. Οι ενδιαφερόμενοι για το EX30 μπορούν φυσικά να υπολογίζουν στα 5 χρόνια εγγύησης που συνοδεύουν κάθε νέο Volvo, σε δωρεάν συντήρηση 3 ετών, καθώς και σε ένα -προαιρετικό- πλήρες πακέτο μικτής ασφάλισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
VOLVO EX30 Pure Electric, Ηγετική,VOLVO EX30 Pure Electric, igetiki