Διαχρονικές παθογένειες και στο ραδιόφωνο

Στις 9 Μαρτίου η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής (ΕΙΙΡΑ) απέκτησε νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο, σύμφωνα με τα όσα επισήμαναν οι άνθρωποί του, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την άρση
των στρεβλώσεων που υπάρχουν στη ραδιοφωνική αγορά εδώ και χρόνια.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο διαθέτει – όπως άλλωστε και τα προηγούμενα – ανθρώπους που γνωρίζουν εις βάθος τα θέματα του ραδιοφώνου και έχουν τη θέληση να αναδείξουν τα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά του τόσο στους πολίτες, όσο και στη διαφημιστική αγορά. Για την ιστορία να πούμε ότι Πρόεδρος του νέου

Δ.Σ. της ΕΙΙΡΑ εκλέχθηκε ο Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, του Alpha 98,9 και της Star Investment, τον οποίο πλαισιώνουν έμπειρα στελέχη του μέσου όπως οι Αγγελική Κακαουνάκη, Ελένη Τσακίρη, Μίνα Μάζη, Βαγγέλης Σπάρταλης, Χρήστος Γιακουμόπουλος, Στέλιος Μιχαλόπουλος, Ευαγγελία Ντάκουρη και Τάσος Σφυροέρας.

Όλοι τους άνθρωποι «μπαρουτοκαπνισμένοι» στα media, που ωστόσο πλέον θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτούς εάν θέλουν να δοθεί τέλος στα καίρια ζητήματα που ταλαιπωρούν το μέσο εδώ και χρόνια. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να έρθουν σε επαφή και σε συνεργασία με κυβερνητικούς φορείς, ανεξάρτητες αρχές και άλλους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς του κλάδου των ΜΜΕ. Η προσπάθεια είναι δύσκολη αλλά δεν πρέπει να σταματήσει.

Η βασική προτεραιότητα του νέου Δ.Σ. φαίνεται ότι θα είναι το ζήτημα των αδειών λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών, μια «καυτή πατάτα» που «καίει» εδώ και χρόνια και αντιμετωπίζεται διαρκώς με μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες απλά νομιμοποιούν τη λειτουργία των ήδη υφιστάμενων σταθμών, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζουν οριστικά αυτή τη δυσλειτουργία. Mία πραγματικότητα για την οποία οι λόγοι που υφίσταται είναι πολλοί, με πιο σημαντικό λόγο την μη ύπαρξη πολιτικής βούλησης διαχρονικά. Το γιατί δεν υπάρχει η βούληση αυτή, εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε, αλλά είμαι σίγουρος ότι όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουν τους λόγους.

Όπως και να ‘χει, η επιμονή της ΕΙΙΡΑ στην ανάγκη ρύθμισης του ραδιοφωνικού τοπίου με γνώμονα τη διασφάλιση της πολυφωνίας, του υγιούς ανταγωνισμού, της ορθολογικής και επιστημονικής διαχείρισης του φάσματος συχνοτήτων, και της εφαρμογής των κανόνων από όλους, όπως τονίστηκε και μέσα από σχετικές ανακοινώσεις της, είναι μια θετική εξέλιξη. Δεν προκαταβάλει το αποτέλεσμα, δίνει ωστόσο το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ένωση. Το προηγούμενο διάστημα έγινε μια ακόμα προσπάθεια από το ΕΣΡ, την ΕΙΙΡΑ και την ΕΤΕΡ (Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας), προκειμένου να καταλήξουν σε ένα από κοινού πόρισμα, το οποίο κατατέθηκε στην κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να υπάρξει μέχρι αυτή τη στιγμή κάποια περαιτέρω εξέλιξη. Και για να είμαστε ρεαλιστές, εν όψει και των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών θα είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια ουσιαστικά εξέλιξη τους προσεχείς μήνες, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Στο ίδιο πλαίσιο, την πρότασή του προς την κυβέρνηση για τις ραδιοφωνικές άδειες κατέθεσε και ο νομικός Ηλίας Θεοδωράτος, στον οποίο είχε ανατεθεί το έργο, ωστόσο το πρόβλημα εστιάζεται στην απουσία ενός χάρτη συχνοτήτων, η δημιουργία του οποίου μοιάζει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Να σημειωθεί ότι με τον νόμο 4779/2021 ουσιαστικά δόθηκε παράταση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προκήρυξης των αδειών ως τις 30 Ιουνίου 2023, ενώ την ίδια ώρα, «εξαιτίας τεχνικών αδυναμιών», δεν εφαρμόζεται ο νόμος 4512/2018 (άρθρα 220-238) περί της προκήρυξης και χορήγησης των ψηφιακών ραδιοφωνικών αδειών. Μάλιστα, το ΕΣΡ θεωρεί διαχρονικά ότι η προκήρυξη αδειών θα πρέπει να γίνει συνολικά και όχι κάθε άδεια να δημοπρατείται μόνη της. Αναμένουμε τη συνέχεια και ελπίζουμε να υπάρξουν τους επόμενους μήνες ουσιαστικές εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα