«Φοβού τις ειδούς του Μαρτίου»

Από τον Κ. Διαμαντή

Όποιος είναι καλά ενημερωμένος γύρω από τη Ρωμαϊκή ιστορία, δε θα δυσκολευτεί να ανασύρει από τη μνήμη του τη φράση «φοβού τις ειδούς του Μαρτίου. Για τους υπόλοιπους όμως , οφείλω να αναφέρω ότι η φράση «Φοβού τις ειδούς του Μαρτίου» αφορά την πρόρρηση ενός αρχαίου μάντη με την οποία προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα για την επικείμενη δολοφονία του.

Τι είναι όμως « Αι Ειδοί
του Μαρτίου» και.....
τι σχέση μπορεί να έχουν με τις αναμενόμενες εξελίξεις και τα επερχόμενα γεγονότα , σε εθνικό, και Παγκόσμιο επίπεδο ;

Σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο, «ειδοί» ήταν η 15η μέρα των μηνών Μαρτίου, Μαΐου, Ιουλίου και Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα όμως , «αι ειδοί του Μαρτίου» του 44 π.Χ., έχουν μείνει στην ιστορία ως η μέρα δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα, ο οποίος είχε προειδοποιηθεί γι’ αυτή την ενέργεια από κάποιον μάντη της εποχής.. Από τότε, όταν θέλουμε να προειδοποιήσουμε με έμφαση για κάτι κακό που πρόκειται να γίνει στα μέσα Μαρτίου, χρησιμοποιούμε τη φράση του ρωμαίου μάντη, «φοβού τις ειδούς του Μαρτίου». .

Πολλοί από σας, θα αναρωτιέστε για ποιο λόγο χρησιμοποίησα την παροιμιώδη αυτή φράση, ως τίτλο του παρόντος κειμένου

. Μα απλούστατα, για να δώσω ένα σαφές προμήνυμα των επερχόμενων γεγονότων μαζί με το χρονικό τους στίγμα. Πιστεύω λοιπόν , πως η φράση «φοβού τις ειδούς του Μαρτίου» , είναι η πλέον κατάλληλη για αυτό το σκοπό. Είναι η πλέον πρόσφορη για να αποδώσει τα επερχόμενα και να ηχήσει στα αυτιά μας σαν τελευταίο προειδοποιητικό καμπανάκι για όσα μας αναμένουν από τα μέσα Μαρτίου και μετά , τόσο εδώ στη χώρα μας, όσο και γενικότερα στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι φετινοί ¨ειδοί του Μαρτίου¨ πιστεύω πως είναι για την ανθρωπότητα ένα ραντεβού με την ειμαρμένη της ιστορίας. Πρόκειται δηλαδή για ένα οριακό και συγχρόνως μοιραίο χρονικό σημείο, μετά την παρέλευση του οποίου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κυριαρχήσουν γύρω μας οι δυνάμεις της ανατροπής , της ανισορροπίας και της ασυδοσίας . Όσον αφορά τη χώρα μας , μετά τις ¨ειδούς του Μαρτίου¨, φαίνεται πως έρχεται η ώρα της ¨ αναπόφευκτης αυτοψίας¨ και της επίσημης αναγγελίας του «μοιραίου» . Μιας αναγγελίας που θα επιβεβαιώσει τους ενδόμυχους φόβους μας και θα εξισώσει λόγω ιστορικής επανάληψης, τον Παπαδήμο με τον Τρικούπη.
Ο ¨νοών νοείτο¨ λοιπόν, ή αν θέλετε πιο επεξηγηματικά ,¨΄εσο έτοιμος¨. Και επειδή την ίδια στιγμή θα εντείνονται οι σχέσεις μας με τη γείτονα Τουρκία, καλό θα ήταν να προετοιμαστούμε φυσικά και ψυχολογικά για τα επερχόμενα. , έχοντας κυριολεκτικά στην άκρη του μυαλού μας ότι «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»

Κατά τα φαινόμενα λοιπόν , μετά την παρέλευση των ¨ειδών του Μαρτίου ¨ μπαίνουμε σε φάση υλοποίησης ενός σχεδίου διαμόρφωσης μιας νέας γεωπολιτικής ισορροπίας, που η «ελίτ των εξουσιαστών» έχει προγραμματίσει
Keywords
Τυχαία Θέματα