ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Παρεμβάσεις του Μιχ. Τρεμόπουλου για διαφάνεια, περιφερειακή συνεργασία και περιβαλλοντική διάσταση.

Με την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης με το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, ολοκληρώθηκε σήμερα στην Ποντγκόριτσα η δεύτερη συνάντηση της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε. - Μαυροβουνίου για τις διαδικασίες εισόδου του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, είχε ενεργό συμμετοχή στις....
διαδικασίες,
με την ιδιότητα του μέλους της μόνιμης Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Μ. Τρεμόπουλος κατέθεσε ουσιαστικές προτάσεις, με τη μορφή τροπολογιών, οι οποίες ενσωματώθηκαν και στο τελικό κείμενο της διακήρυξης. Το Μαυροβούνιο άλλωστε έχει δεσμευτεί να προωθήσει συγκεκριμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως καθυστερούν.

Η χώρα υπέβαλε αίτηση εισόδου στην ΕΕ το Δεκέμβριο του 2008, η οποία διαβιβάστηκε τον Απρίλιο του 2009 από το Συμβούλιο στην Επιτροπή.

Στις επαφές και τις παρεμβάσεις του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος εστίασε στην ανάγκη για συγκεκριμένα βήματα περιφερειακής συνεργασίας στα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, την αστυνομική συνεργασία με τη EUROPOL κατά του οργανωμένου εγκλήματος, την εναρμόνιση των συμφωνιών δικαστικής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, την προστασία των μειονοτήτων, την ανεξαρτησία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην απουσία περιβαλλοντικής διαβούλευσης για τους κινδύνους από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα που σχεδιάζονται στα ποτάμια που εκβάλλουν στη λίμνη Σκόδρα, αλλά και για το σχεδιασμό του υποβρύχιου καλωδίου που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Ιταλία.

Ο Μ. Τρεμόπουλος στη διάρκεια των διαβουλεύσεων εστίασε σε συγκεκριμένα θέματα, όπως η διαφθορά, η διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο, το trafficking γυναικών και παιδιών, ενώ έγιναν από μέρους του επισημάνσεις για το έλλειμμα αντιμετώπισης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, που απειλούν την κοινωνική συνοχή στο Μαυροβούνιο και αποτελούν προαπαιτούμενα για την είσοδο της χώρας στην ΕΕ.

«Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου», τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, μιλώντας στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου. «Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην περιφερειακή συνεργασία, καθώς και να ασκεί διαρκή εποπτεία, εκπονώντας εκθέσεις, προχωρώντας στη διενέργεια δημοσίων ακροάσεων και φέρνοντας τα συμπεράσματα και τις συστάσεις προς την εκτελεστική εξουσία. Δε βλέπω πρόβλημα στην ιδέα να αξιοποιηθεί το υδροηλεκτρικό δυναμικό της χώρας, αλλά στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται από τις αρχές και τις σχετικές εταιρείες. Τα οικοσυστήματα της λίμνης Σκόδρας και του ποταμού Morača προσφέρουν σημαντικά αγαθά και υπηρεσίες για τον τοπικό πληθυσμό και δεν μπορούν να θυσιαστούν στο βωμό του κέρδους. Οι «περιβαλλοντικά καλύτερ
Keywords
Τυχαία Θέματα